Forlater rikspolitikken for familien
– Det handler om å bo hjemme og ha noen år der barna mine er det viktigste i livet mitt, sier avtroppende nestleder i Ap, Helga Pedersen.
– Det er et valg om hvilket liv jeg skal leve de neste årene, sier Helga Pedersen.
Lørdag blir den avtroppende nestlederen i Arbeiderpartiet etter alle solemerker erstattet av Hadia Tajik og Trond Giske.
Om to år forlater Pedersen rikspolitikken til fordel for familielivet i den vesle bygda Vestertana i Finnmark.
– Det handler om å bo hjemme og ha noen år der barna mine er det viktigste i livet mitt, også når det gjelder å prioritere tid.
Krevende år
I 2017 har Pedersen vært heltidspolitiker i 14 år, og tar ikke gjenvalg til Stortinget.
– De 12 årene så langt har vært veldig givende, men også veldig krevende. For familien har det hele tiden vært en forutsetning at vi på et tidspunkt skulle hjem til Vestertana og ha hverdagen vår der.
I dag trives familien i Oslo, men skal de nordover, er 2017 siste mulighet. Da blir eldstejenta Anna ti år, og nestemann, Maja, begynner på skolen.
– Vi kan reise hjem med en tiåring, men ikke en 14-15-åring, som vi da sender rett på videregående. I Finnmark må du være borteboende når du går på videregående, sier hun.
Tid til barna
Helga Pedersen var statsråd i Fiskeri- og kystdepartementet i Stoltenbergs regjering, og før det personlig rådgiver i Nærings- og handelsdepartementet. Som stortingsrepresentant sitter hun nå i Kommunal- og forvaltningskomiteen, og har vært nestleder i Ap i åtte år.
Sånt går fort utover tiden med barna.
– Jeg får ikke vært så mye med barna som jeg ønsker.
Det dreier seg ikke bare om å være fysisk tilstede i timer og minutter, men å være mentalt tilstede i heimen.
– Når du sitter midt i vanskelige saker og journalister ringer, klarer jeg ikke alltid være så tilstede i øyeblikket som jeg bør være.
Ikke dårlig samvittighet
Oslo-livet har fungert godt i familien. Ektemannen Erik Brenli er journalist i den norskspråklig, samiske avisa Sagat, men får ha hjemmekontor mens kona jobber i hovedstaden. Da barna var små kunne Pedersen jobbe mens de sov, men nå krever de mer oppmerksomhet, hjelp til lekser og skal følges hit og dit. Hun har jobbet fulltid hele veien.
– Maja og Anna har aldri kjent en mor som ikke har vært politiker på så høyt nivå.
Men barna skal aldri ha klaget over det.
– Så denne beslutningen er ikke et resultat av klager eller dårlig samvittighet, men jeg selv ønsker å prioritere familien min i årene som kommer.
Hjem til 100 sauer
Lokalpolitikken har hun likevel ikke tenkt å holde seg unna. Torsdag stilte hun seg til disposisjon for lederen i Tana kommune.
– Jeg er ikke fin på det når det gjelder posisjoner, men har alltid vært opptatt av politikk, og vil bidra hjemme etter beste evne.
Både kommunen og fylket kan risikere å se mer til henne.
Det vil også 100 vinterfôra sauer.
– Jeg har sauer som foreldrene mine har vært så snille å ta seg av, selv om de er pensjonister. Det er det jeg skal gjøre.
Men det blir ikke nok jobb og inntekt i løpet av et år, så Pedersen regner med å få en jobb ved siden av.
Glad for fleksibel mann
Nå venter et liv i den vesle bygda hun vokste opp. Enkelt og køfritt, som hun sier, med «fantastisk tilgang til naturen». Det har hun savnet.
– Vil du anbefale å kombinere full jobb med familieliv?
– Det er noe den enkelte må finne ut av selv. Jeg har gjort valg som er riktige for meg. Jeg er utrolig glad for å ha mann som er med på notene, og har tatt sin del av ansvaret og vel så det. Så har han en fleksibel arbeidsgiver, samfunnet har stilt opp med pappaperm og barnehageplass. Dette ville vært mye vanskeligere å få til for 20 år siden.
Forstår kontantstøtte-valg
Med travle hverdager har hun respekt for at folk velger kontantstøtte, men mener likevel at samfunnet ikke skal sponse at folk blir gående hjemme noen år. Særlig når det gjelder innvandrerfamilier som trenger å bli integrert.
– Som mor, forstår du dem som ønsker å være hjemme med barna i to til fire år mens de er små?
– Ja, det forstår jeg veldig godt. Det er klart, hadde forholdene lagt til rette, og hadde jeg hatt økonomi... Vel, det er nok mange som kunne tenke seg den muligheten. Men spørsmålet er om samfunnet skal betale for at folk er hjemme i flere år. Det jeg mener jeg det ikke skal.
For å hjelpe barnefamilier over hverdagskneika, mener hun at Ap bør jobbe videre for fleksible løsninger som «gir barn tilgang til å være sammen med begge foreldre og gjøre det mulig for kvinner og menn å delta i yrkeslivet på like fot».
Leser høyt fra barnebibel
Tid er den viktigste familieverdien hennes. Pedersen hadde ambisjoner om å innføre disiplin, men endte opp med et «forhandlingsregime». En evig diskusjon er hvor mye sukker barna skal få. Grenser for skjermbruk er også viktig.
Begge barna er døpt, og Pedersen leser høyt fra barnebibler og fireårsboka på norsk og samisk for dem.
– Jeg er opptatt av at ungene mine skal bli kjent med Bibelen og det kristne budskapet, og vi synger salmer og søndagsskolesanger.
I blant får hun tatt barna med i kirken også. Mannen er ikke «spesielt religiøs».
– Ungene skal få velge om de vil bli kristne som sin mor, eller en annen retning.