Forlot Knutby, gjenforent med familien
Alexander (46) forlot Filadelfiaforsamlingen i Knutby i Sverige etter 22 år. Da fikk han tatt opp igjen kontakten med foreldrene.
Alexander var 24 år i 1996 da han flyttet til Knutby fra Västergötland. I 2002 ble han valgt inn i forsamlingens styre, som han forlot for bare få måneder siden.
Store deler av sitt voksne liv har han altså tilhørt en forsamling som fikk sitt indre liv brettet ut på avisforsidene vinteren 2004, da en barnepike myrdet pastor Helge Fossmos kone.
I denne menigheten etablerte Alexander familie, der hadde han sine venner og brukte mange år av sitt liv til frivillig innsats i menighetens gjenbruksbutikk.
– Det var mye som var bra, og alt i alt har jeg levd ut mitt liv som kristen slik jeg ønsket og ville, sier han til avisen «Världen idag».
Aktive medlemmer
Alexander beskriver en forsamling som gikk styrket ut av krisen i 2004 da den svenske pinsebevegelsen kuttet alle bånd til den sektstemplede kirken.
Åsa er naturligvis Åsa Waldau, som ifølge tidligere medlemmer var toneangivende både i årene som pastor, fram til 2009, men også i tiden etterpå. Hun var søster av den drepte pastorkona, og ble kalt «Kristi brud».
«Åsa Waldau styrer ikke vårt liv. Hun er vår venn og pastor og vi er voksne mennesker som tenker selv og er frie til å gjøre som vi vil!», skrev Alexander og hans søster i et leserinnlegg i Dagens Nyheter i januar 2008.
Innlegget var et svar på noe hans mor Eva hadde skrevet tidligere der hun anklaget den lukkede menigheten for å splitte familier.
– Etter at min mor hadde skrevet i DN, ringte Åsa til meg og var skuffet over at mamma «kastet skitt» på henne uten at jeg reagerte.
– Derfor skrev jeg og min søster en artikkel der vi forsvarte Åsa. Men det var ikke nok. Vi havnet i unåde hos henne uansett, forteller han.
Brøt med foreldrene
For ikke å gjøre saken verre, brøt Alexander totalt med sine foreldre i 2009.
– Det er det verste jeg noensinne har gjort, i hvert fall på det personlige plan, sier han i dag.
Ironisk nok tror han at det var mammas leserbrev i DN som kom til å «beskytte» ham og søsteren fra å bli dratt inn i den nærmeste kretsen rundt pastorene Åsa Waldau og Urban Fält.
– I ettertid forsto jeg at det beskyttet meg mot mye av det som skjedde. Jo nærmere Åsa man var, desto verre har man det i dag.
«Bedrøvelige»
Høsten 2016 raste alt sammen for menigheten. Urban Fält ble avsatt og forlot Knutby etter opplysninger om maktmisbruk og utnyttelse. Også Åsa Waldau flyttet. Hun hadde i løpet av de siste årene fått økt innflytelse i menigheten.
Etter den tid har politiet mottatt to anmeldelser om mishandling og en om seksuell utnyttelse som er knyttet til menigheten.
Alexander beskriver årene mellom 2014 og 2016 som «bedrøvelige».
– Det var de verste årene både for meg personlig, og for dem som sto nær Åsa og som ble dratt inn i det som var sekterisk, sier han.
Samtaleterapi
Siden høsten 2016 har Alexander, i likhet med mange andre forsamlingsmedlemmer, gått i samtaleterapi. I alt har forsamlingen brukt 300.000 kroner på samtaler for medlemmer som ikke kunne betale selv.
Alexander gjorde i tillegg noe annet: Han konfronterte Åsa Waldau.
– Jeg hadde behov for å snakke med henne. Jeg ville fortelle at jeg aldri noensinne hadde blitt så skuffet over et menneske som henne, forteller han.
– Jeg spurte henne hvorfor hun sa visse skremmende, ubehaglige ting i 2014 – 15. Hun forklarte at hun var blitt opphøyd og trodde på det selv. Hun ba om unnskyldning, men om hun virkelig mente det så ville det vist seg i hvordan hun oppførte seg i andre sammenhenger.
Alexander følte seg bra etter møtet med Waldau. Det var som om noe slapp taket inne i han.
– Det føltes bra å møte henne og ikke være redd og å våge å si det jeg ville. Men jeg tror faktisk at hun forsøkte å undersøke om det fantes noen åpning for å komme tilbake til oss.
Korskyrkan
Alexander har byttet bolig i Knutby og flyttet bort fra forsamlingen. Han arbeider i Uppsala, og går i Korskyrkan der. Der kjenner han ikke på noe av den usunne lederkulturen som han har blitt «overfølsom» mot.
Men det er langt ifra alle tidligere Knutby-medlemmer som har søkt seg til andre kirker.
– Jeg ble frelst da jeg var 16 år og hadde vært med i to ulike forsamlinger før jeg kom til Knutby. Så for meg ble det å gå tilbake til det stedet jeg en gang møtte Gud, sier Alexander.
– For dem som ikke hadde det slik, ble det mye tøffere. De har det veldig vanskelig i forhold til troen, eller de har forlatt den helt. Jeg fortsetter med å lese min bibel slik jeg alltid har gjort, og det gjør meg godt.
For et år siden fikk Alexander og hans søster kontakt med sine foreldre igjen.
– Vi har hatt et intenst samvær det siste året, så vi tar igjen for den tiden som har gått. Det føles veldig bra. På den måten har det vært en solskinnshistorie for oss.
Waldau beklager
Åsa Waldau har gjennom sin advokat formidlet at hun «beklager» det som Alexander har opplevd som negativt i forsamlingen.
«Åsas oppfatning er at man innen forsamlingen har hatt en sterk tro og fellesskap som man jobbet sammen i og hadde en felles forståelse av. Åsa har selv også valgt å forlate forsamlingen og kan i dag se at deler av fellesskapet og troen man levde i, har ledet til en oppførsel innen forsamlingen som ikke var sunn», skriver advokaten.
I brevet heter det også at «Åsa ikke har det bra for tiden, og kan på grunn av det ikke stille opp til intervjuer eller svare på spesifikke spørsmål».