VIL HJELPE: – Folk ser hvor godt vi tross alt har det i Norge. Derfor gir de, tror Roger Vassnes i Mercy Ships som har hatt en god gaveøkning i 2020.

Formidabel giverøkning for Mercy Ships i fjor

I koronaåret 2020 skjøt antallet givere voldsomt i været for hjelpeorganisasjonen Mercy Ships. De fikk også nesten en fordobling av gaveinntektene.

Publisert Sist oppdatert

Ved utgangen av 2019 hadde Mercy Ships i Norge noe over 2.000 givere. Ett år senere hadde de fire ganger så mange, altså drøyt 8.000 givere.

Dette slo også ut på gaveinntektene. Ferske tall fra årsrapporten viser at Mercy Ships Norge fikk inn over 13,2 millioner kroner fra private givere i fjor. Året før samlet de inn litt over 6,7 millioner. Det gir en økning på nesten 97 prosent.

– Folk ser hvor godt vi tross alt har det i Norge. Derfor gir de, lyder forklaringen fra Roger Vassnes som er nasjonal leder ved Mercy Ships’ kontor i Norge.

– Totalen vår er positiv i 2020, selv om vi ikke nådde budsjettet vårt. Vi bommet ikke mye, men mangler vel omkring en million på å komme helt i mål, sier han.

Nytt hospitalskip

Framgangen har ikke kommet av seg selv. Organisasjonen har lagt ned betydelig innsats for å øke både antallet givere og det totale gavebeløpet.

Vassnes viser også til at Mercy Ships snart mer enn dobler sin innsats i Afrika. Det skjer så snart deres nye hospitalskip, 37.000-tonneren Global Mercy, kommer i drift. Det er meningen at det skal skje til høsten, men Vassnes er usikker på om det går.

– Jeg tviler på at det skjer akkurat på den planlagte datoen, men skipet vil i hvert fall være i drift i 2022, og i den forbindelse trenger vi å få inn flere midler og mer personell. Derfor har vi gjort noen framstøt som har vist seg å gi god respons. Det tyder på at de vi har henvendt oss til, liker det vi gjør, sier han til Kristelig Pressekontor.

Vassnes mener folk responderer på at verden er i en pågående helsekrise og at de ser kontrasten mellom situasjonen i Norge og hvordan pandemien rammer en del fattige land.

– Har folk mindre å bruke penger på nå slik at de har mer å gi bort til gode formål?

– Jeg har ikke statistikk som underbygger det, men vi vet at 95 prosent av befolkningen har et ønske om å hjelpe mennesker i nød. Jeg tror det er blitt forsterket i koronaåret 2020, sier Vassnes.

OPERERER: Mercy Ships bidrar med enkle kirurgiske inngrep som forandrer mange fattige menneskers liv i Afrika.

Sosiale medier

Han røper at Mercy Ships i Norge, ved siden av innstikk i aviser og henvendelser pr. brev, har satset på sosiale medier for å verve nye givere. Det siste har gitt overraskende effekt.

– Vi har fått en god del givere via Facebook. Det er en kanal vi egentlig ikke hadde så mye tro på, men som har vist seg å gi et godt resultat. Vi har ellers noen dyktige folk på laget. I januar i fjor ble Martin Aarflot ansatt som ny innsamlingsleder. Han er kjempeflink og har vært viktig for den veksten vi har hatt, sier Vassnes.

I april 2020 hadde Mercy Ships en kampanje for å samle inn penger til verneutstyr for afrikanske helsearbeidere som sto midt i arbeidet med å bekjempe koronapandemien. Mercy Ships-lederen tror dette for mange skapte en økt bevissthet om nøden i Afrika.

– Den måneden fikk vi 1000 nye givere, forteller Vassnes som tror organisasjonen har lykkes med å få fram hva de driver med etter over 25 år med eget kontor i Norge.

Flere givere

Årsregnskapet som akkurat er lagt fram, viser at Mercy Ships Norge økte antallet private givere fra 2.373 i 2019 til 8.222 i fjor.

Dette skjedde etter en mindre nedgang fra 2018 til 2019. Siden 2015 har tallet på givere gått opp fra godt under 1.000 og økt nokså jevnt fram til den første nedgangen kom i 2019.

Det store flertallet av dem som gir, er sporadiske givere. De faste giverne kalles «livreddere», og av dem er det adskillig færre, selv om også dette antallet har steget de siste åra. Mercy Ships har nå registrert i underkant av 800.

Opp tre millioner

Totalt gikk organisasjonens inntekter opp med en million kroner fra litt over 27 millioner kroner i 2019 til drøyt 28 millioner i 2020.

Når totalinntektene ikke har steget like mye som gaveinntektene, skyldes det at den bokførte Norad-støtten til Mercy Ships’ prosjekter gikk noe ned i 2020. I 2019 mottok organisasjonen ifølge årsrapporten 16,5 millioner kroner fra Norad, mens de bokførte tre millioner mindre i fjor. Dette skyldes den såkalte periodiseringen av prosjektene.

Mindre fra bedrifter

Omkring to tredjedeler av gaveinntektene kom fra individuelle private givere. Størsteparten av den siste tredjedelen kom fra firmaer og fond, mens noe kom fra basarer og ulike arrangementer.

Gaver fra næringsaktører gikk betydelig ned i fjor. I 2019 kom det inn 2,4 millioner fra bedrifter. Tallene for fjoråret viser en nedgang på over halvannen million til 940.000 kroner.

Dette er i tråd med hva man fryktet for et snaut år siden. Roger Vassnes tilskriver nedgangen et usikkert år for mange virksomheter.

– Flere bedrifter har likevel vært generøse, og det kan ta seg opp igjen med gaver fra næringslivet, tror han.

Powered by Labrador CMS