Forsamlingsledere snakker lite om konservativt kvinnesyn
Sterke følelser knyttet til hvilke tjenester menn og kvinner kan ha, er det største hinderet for at temaet forkynnes.
NLM mener det fins tidløse forskjeller mellom menn og kvinner og at det er bibelsk belegg for at kvinner ikke skal ha hyrde- og læreansvar. Det var også bakgrunnen for at kvinner ikke fikk stemmerett i generalforsamlingen før i 1997. Kvinners plass i organisasjonen var et sterkt følelesesladd tema i NLM på 90-tallet.
Forrige uke ble det kjent at Ketil Jensen, tidligere rektor ved Fjellhaug skoler, har snudd i spørsmålet om kvinners tjeneste i kirke og misjon. Han ønsker en ærlig og åpen samtale om temaet.
Generalsekretær Øyvind Åsland sa i et intervju dagen etter at det det er mange i NLM som ønsker å positivt fremme synet om tjenestedeling, men at folk er forsiktige med å snakke og forkynne om det. Det synspunktet bekreftes av flere Dagen har vært i kontakt med.
– Mer forsiktige
– Det preger nok diskusjonen ennå, tror han.
– Har dette vært et tema i forkynnelsen?
– Svaret er faktisk nei. Men når det er sagt, så har det vært et tema i samtaler på lederplan og ellers. Vi har folk i forsamlingen som tenker at kjønn er underordnet nådegaver og utrustning når det gjelder forholdet til tjeneste. Men vi har også dem som står på NLMs tradisjonelle syn. Som forsamling har vi sagt at det er ulike syn i vår organisasjon. Personlig tenker jeg at det er en samtale vi må være åpne for å ta, sier han.
Andreas Bakke er forsamlingsleder i NLM Ålesund Misjonsforening. De samler rundt 250 til gudstjeneste søndag formiddag og er en av de største forsamlingene i organisasjonen. I løpet av de fire og et halvt årene Bakke har vært leder, har tjenestedeling ikke vært et tema på gudstjenesten.
– Jeg tenker vel heller ikke at det er naturlig å ta det opp der. Det er andre tema som vi synes er viktigere og mer naturlig å ta fram. Jeg vil tro at de som er innom ønsker en forkynnelse som i større grad handler om det sentrale i den kristne tro.
Ny taleserie
– Jeg hadde min første tale på søndag. I løpet av disse søndagene vil det være naturlig å komme inn på temaet som omhandler kvinners og menns tjeneste.
– Har du inntrykk av at dette er et tema som medlemmene er opptatt av?
– Ja, men noe av det som jeg tror irriterer folk er at det er vanskelig å vite hvordan det skal praktiseres i NLM. Bibelen snakker jo ikke om en organisasjon som vår.
Bakkes inntrykk er at det er et betent tema at hovedstyret bare består av menn.
– Akkurat det har mange en mening om, sier han.
Samtidig tror han at mange i forsamlingen har forståelse for at noen oppgaver i forsamlingen er forbeholdt menn.
– Problemet er de utslagene det får i vår organisasjon. Der er vi ikke i mål, mener han.
– Enklest å la det ligge
Han peker på tre hovedårsaker til at temaet ikke forkynnes: Det er sjelden et tema i søndagens tekster, og temaet er sjelden aktuelt inn mot taleserier. Lilleheim tror videre at det kan være et sårt tema for mange.
– Det er ofte enklest å la det ligge. I tillegg tar det tid å sette seg inn i, noe det er behov for om en skal kunne si noe konstruktivt om det.
– Har du inntrykk av at dette er et tema som medlemmene er opptatt av?
– Jeg har ikke fått noen konkrete spørsmål om dette fra noen i forsamlingen.
– Krever tid
I Betania Trondheim har de gått grundig gjennom temaet i forbindelse med bibelundervisning der det ble undervist om lederskap, nådegaver og tjenestedeling.
– Men det skjedde ikke på en søndag formiddag, sier forsamlingsleder Johannes Selstø.
Han mener temaet er så stort at det krever tid.
– Du sveiper ikke innom det med bare en setning. På generell basis vil jeg si at jo mer sårbart et tema er, jo mer forsiktige må vi være med å slenge ut en setning eller to. Samtidig må vi ikke unngå å ta det opp. Men når vi gjør det, må det skje på en skikkelig måte.
I Betania skjer denne typen undervisning i forbindelse med lørdagsseminiar eller bibelundervisning.
– Er det et tema som medlemmene er opptatt av?
– Både ja og nei. Ungdommer har henvendt seg til meg og spurt hvem som kan forvalte nattverden lørdag kveld. Prinsipielt tenker jeg det er åpent for at både menn og kvinner kan gjøre det. Men vi har også sagt at forvaltningen av nattverden i forsamlingen naturlig hører til hyrdefunksjonen.
Selstøs erfaring er at de unge ønsker en bibelsk begrunnelse på ordninger i forsamlingen.
– Når de får det, og opplever at den er vel fundert, så bøyer de seg for det.
– Kan ikke huske
Svein Antonsen, forsamlingsleder i Misjonssalen Sandnes, kan ikke huske sist de hadde tjenestedeling oppe som et eget tema.
– Og jeg har vært forsamlingsleder i 11 år, legger han til.
Hans inntrykk er at temaet tjenestedeling ikke engasjerer menighetens medlemmer i stor grad.
– Noen av oss husker godt hvor krevende denne saken var for NLM på starten av 90-tallet. Kanskje gjør det at noen frykter at saken skal gjenskape såre diskusjoner fra den gang. Men personlig ser jeg fram til en god samtale om dette temaet i NLM i tiden fremover, sier han.
Nærliggende tema
I Misjonshuset i Kristiansand har de vært inne på nærliggende tema som ekteskap og hvordan kvinner og menn utfyller hverandre, men de har ikke snakket konkret om tjenestedeling.
– Vi har ikke inntrykk av at det har vært et tema som har opptatt våre medlemmer i særlig grad de siste årene. Det har i alle fall ikke blitt brakt på banen ved for eksempel ansettelsesprosesser. Vi har i dag en kvinnelig barne- og ungdomsleder og en kvinnelig sang- og musikkleder. Pastoren i forsamlingen har hele tiden vært en mann.
Styreleder Joakim Håland sier på vegne av seg selv, pastor og nestleder i styret at de nåværende reglene knyttet til tjenestedeling er godt bibelsk fundert og gir gode rammer.
– Vi håper og tror at det er et utgangspunkt for at både kvinner og menn kan bruke sine nådegaver og utrustning i arbeidet vårt, sier han.
Dagen har også vært i kontakt med Jan Erik Lehre, forsamlingsleder i Misjonssalen i Oslo. Han ønsker imidlertid ikke å uttale seg om denne saken nå.
– Jeg har tillit til at ledelsen i NLM behandler dette på en forsvarlig måte, skriver han til Dagen.