Forskere hevder å ha funnet den hittil eldste kjente tekst med navnet på den hebraiske Gud
Funn av blystykke med «forbannelse» vekker oppsikt og skaper debatt.
De lærde strides om hvorvidt et lite stykke bly med en innskrift kaster nytt lys over gamle bibelske historier. Debatten går i sosiale medier.
«Når Herren din Gud har ført deg inn i det landet du nå er på vei til og skal legge under deg, så skal du lyse velsignelse over Garisim-fjellet og forbannelse over Ebal-fjellet,» står det i Femte Mosebok 11.
Velsignelse og forbannelse
Det er Josva som har fått i oppdrag å lede folket inn i det lovede land etter 40 år i ørkenen. Velsignelsens og forbannelsens fjell – Garisim og Ebal – er bilde på hva som skjer hvis man ikke holder Moseloven.
Moderne forskere er uenige om hvorvidt denne hendelsen har funnet sted, og derfor vekker det internasjonal oppsikt når den amerikanske arkeologen Scott Stripling hevder å ha funnet et stykke bly med en innskrift nettopp på Ebal-fjellet.
Avkodet av skrifteksperter
På en liten blyplate – to ganger to centimeter – er det ikke mulig å lese noe med det blotte øye. Men under en grundig undersøkelse på et laboratorium i Praha kom det til syne 40 skrifttegn.
På en pressekonferanse i Houston, Texas sist måned, ble det opplyst at man hadde løst mysteriet. Avkoding av skrifttegnene var utført av eksperter fra universitetene i Haifa i Israel og Mainz i Tyskland.
– Bare hvert tusende år
Stripling hevder at teksten inneholder «JHV», som kan bety Gud på hebraisk, samt et ord som kan oversettes med «forbannet».
Funnet vekker oppsikt i fagmiljøer.
– Dette er en tekst du finner bare hvert tusende år, sier professor Gershon Galil ved Haifa universitet til Times of Israel.
Eldste i sitt slag
Ifølge forskerteamet kan innskriften dateres til rundt 1.200 år før Kristus. I så fall er dette det eldste kjente innskrift som kan forbindes med israelittene. Det er også den eldste kjente gjengivelse av Guds navn, JHV.
At blystykket med en slik tekst er funnet nettopp på Ebal-fjellet, setter en ekstra spiss på nyheten.
– Gode spørsmål står i kø
Men ikke alle er overbevist. Gode spørsmål står i kø, skriver Morten Hørning Jensen i en artikkel i Kristeligt Dagblad.
Han er akademisk leder på det danske Menighedsfakultetet og redaktør av det arkeologiske tidsskriftet TEL.
• Hvorfor går Stripling ut med en denne nyheten før den endelige rapporten er ferdiggjort?
• Hvorfor frigir han i det minste ikke detaljerte fotografier av skrifttegnene så andre tekstkyndige kan vurdere avkodingen?
• Hvor er indisiene på en datering til den perioden hvor Josva ifølge Bibelen levde, når materialet nå er utgravd og dermed kan være «forurenset» med ting fra senere perioder?
• Hvordan kan vi med sikkerhet vite at det ikke er en forfalskning?
– For tidlig å si
Hørning Jensen minner om at det ytterst sjeldent gjøres virkelig epokegjørende funn innenfor arkeologien. I de fleste tilfeller er det tale om brikker i et stadig mer omfattende puslespill.
– Det er for tidlig å si om dette funnet bryter regelen eller om det faller til jorden som bare en spennende eller kanskje en omstridt brikke i puslespillet.
Scott Stripling er ifølge egen nettside leder for The Bible Seminary i Houston. Han leder også utgravninger for Associates for Biblical Research i Israel. Prosjektet har slagordet «Dig. Discover. Defend» (Grav. Oppdag. Forsvar).