Forskere ved berømt universitet mener nye bevis tyder på at Likkledet i Torino er ekte
En ny forskningsrapport undersøker de ulike blodsporene som finnes på tøystykket.
Likkledet i Torino er et omtrent fire meter langt tøystykke av lin med et bilde av en mannskropp med merker etter mishandling.
Det har vært gjenstand for en rekke vitenskapelige undersøkelser de siste 50 årene. Forskere har kommet fram til ulike resultater når det gjelder hvorvidt det er ekte eller en forfalskning.
Heller ikke Den romersk-katolske kirken har offisielt uttalt seg om dets ekthet, men bevarer det likevel som en relikvie i Johannes Døperens katedral i Torino, Italia.
Ny forskning
Men nå er en ny forskningsrapport om kledet publisert. Forskningsarbeidet er utført av professor i mekaniske og termiske målinger, Giulio Fanti, ved Universitetet i Padova.
Universitetet er ett av verdens eldste og mest berømte universitet, og både Nikolaus Kopernikus og Galileo Galilei studerte der i sin tid.
Fanti har utgitt flere bøker om Likkledet tidligere, og blant annet vist at den avbildede mannen har 372 sår etter piskeslag. I en dokumentarfilm fra 2015 forklarte Fanti at hans fascinasjon for kledet startet allerede som barn da han besøkte Torino med sine foreldre.
Dagen har tidligere omtalt en fullskala 3D-modell av kroppen som er avbildet. Giulio Fanti var hovedarkitekten bak modellen.
Energi av ukjent opprinnelse
Forfatteren tilhører en gruppe forskere som har spesialisert seg på kledet, og den rådende hypotesen blant dem er at bildet er blitt produsert av en «energi av ukjent opprinnelse». Fanti viser blant annet til spor fra stråling funnet langs overflaten av kledet.
Det Giulio Fanti og hans team har gått i dybden på i den nåværende rapporten, er knyttet til blodspor. Det er funnet blod blant annet fra området hvor en slags tornekrone er avtegnet rundt hodet, og dessuten omfattende blodspor hvor mannen har vært pisket.
I introduksjonen skriver Giulio Fanti at kledet så langt ikke har latt seg reprodusere ved hjelp av moderne hjelpemiddel, og at man fortsatt ikke forstår hvordan kroppen er blitt avbildet.
Blod og jord fra Jerusalem
I selve blodet har forskerne identifisert flere interessante trekk. De så blant annet tegn på væske fra lungeødem, som ser ut til å ha lekket ut fra et sår i siden.
Blodflekkene har bemerkelsesverdig godt bevart rødfarge, skriver Fanti, og dette skyldes «porfyriner som gir hemoglobinet i blodet dets karakteristiske røde farge».
Blandet med blodet finnes også spor av jord, med en spesiell sammensetning. Dette ble undersøkt separat.
– Da jeg reiste til Jerusalem for å analysere det jordaktige materialet fra det hellige kledet, gjenkjente geolog Amir Sandler ved Geologisk Institutt i Jerusalem ulike stoffer som er typiske for jorden i Jerusalem og dessuten stoffer som kommer fra Sahara-vindene, uttaler Fanti til The Daily Mail.
Tidligere undersøkelser har avdekket pollen og frø fra planter som er vanlige i Midtøsten på kledet.
Blodmåling viser brutal tortur
Mikroskopiske analyser av blodet viste også blod fra ulike stadier. Både blodflekker som stammer fra koagulert blod (som skjedde mens den avbildede var i live) og blod avsatt post mortem, ble identifisert.
Fanti mener blodbevisene støtter teorien om at mannen på kledet led av alvorlige medisinske tilstander som nyresvikt og hjertesvikt, forårsaket av brutal tortur.
Blodet hadde dessuten en høy konsentrasjon av kreatinin i blodet, som skal indikere nyresvikt.
Forskergruppen virker selv å være overbevist om at det faktisk er Jesu' kropp som er avbildet, og konkluderer med følgende: «Alle disse resultatene er i samsvar med beskrivelsen av Jesus Kristus i Bibelen, og spesielt i de fire kanoniske evangeliene».
Kun mulig med moderne teknologi
Atle Ottesen Søvik, professor i systematisk teologi ved MF, har tidligere uttalt seg om de etter hvert tallrike forskningsrapportene om Likkledet. Basert på alt han har lest tror han det er ekte.
Enkelte har hevdet at kledet er et falskneri fra mellomalderen, men Søvik ser flere problemer med en slik forklaring.
Til Dagen påpekte han at selve avtrykket nesten er usynlig, og at kun moderne teknologi har vært i stand til å framkalle bildet som et fotografisk negativ.
I tillegg var ikke detaljer knyttet til romerske torturmetoder godt kjent på den tiden.
– Skadene fra piskeslagene ble på den tiden fremstilt som tynnere striper, for eksempel. Men nå har vi funnet en romersk pisk og vet at de hadde doble blykuler som ville laget den type piskeskader som kan ses igjen på likkledet. Det er en masse detaljer som de nok ikke ville kjent til på den tiden. Alle de som eventuelt skulle lures ville vært vant til noe helt annet enn det dette likkledet viser, sa Søvik.