Forskere vil møte Breivik i fengsel

Forskerne Lars Gule og Øystein Sørensen har takket ja til en invitasjon fra terrordømte Anders Behring Breivik og vil intervjue ham i fengsel.

Publisert Sist oppdatert

Brei­vik har skre­vet brev til flere fors­ke­re og jour­na­lis­ter fordi han øns­ker å bli fors­ket på, skri­ver nett­avi­sen Khrono ved Høy­sko­len i Oslo og Akers­hus.

Også po­liti­fors­ker Tore Bjør­go og sti­pen­diat Cato Hem­ming­by ved Po­liti­høg­sko­len er i dia­log med ter­ro­ris­ten for å møte ham i feng­se­let, for­tal­te Bjør­go under et se­mi­nar om forsk­ning på høyre­eks­tre­mis­me fre­dag. Det var den Den na­sjo­nal forsk­nings­etis­ke komité for hu­ma­nio­ra og sam­funns­vi­ten­skap (NESH) som var ar­ran­gør av se­mi­na­ret.

Nils Olav Refs­dal, ko­or­di­na­tor for 22. juli-forsk­nin­gen i NESH, sier fors­ke­re bør trå var­somt når de in­volve­rer An­ders Behring Brei­vik i forsk­nin­gen sin.

- Det er ty­de­lig at gjer­nings­man­nen øns­ker opp­merk­som­het og å bli tatt på alvor som po­li­tisk ideo­log. Fors­ke­re bør være var­som­me med å gi ham slik opp­merk­som­het, og det bør stil­les høye krav til sam­funns­nyt­ten av denne forsk­nin­gen, sier Refs­dal.

- Kom­mer ikke uten­om

Denne uka send­te Gule og Sø­ren­sen en fore­spør­sel til le­del­sen i Skien feng­sel om de kunne møte Brei­vik nå mens han soner der. Gule har fors­ket på islam og høyre­eks­tre­me og var en av for­sva­rets eks­pert­vit­ner under retts­sa­ken etter ter­ror­an­gre­pet. Sø­ren­sen er his­to­rie­pro­fes­sor og har for­dy­pet seg na­sjo­na­lis­me og na­sjo­nal­so­sia­lis­me.

- Det fin­nes ar­gu­men­ter for å glem­me per­sonen og ikke gi ham noen form for opp­merk­som­het. Men jeg mener at vi ikke kom­mer uten­om ter­ro­ren og Brei­vik. Å for­sø­ke og «skru av» denne per­sonen vil ikke lyk­kes. Det er al­le­re­de skre­vet flere bøker om ham, og fors­ke­re må for­hol­de seg til denne hen­del­sen uan­sett, sier Gule til Khrono.

Bjør­go og Hem­ming­by har al­le­re­de fått klar­sig­nal fra feng­sels­le­del­sen for sitt møte med Brei­vik.

Kan være til hjelp

Gule sier det er klare forsk­nings­etis­ke di­lem­ma­er knyt­tet til det å møte Brei­vik i forsk­nings­sam­men­heng. Han er­kjen­ner at fors­ke­re kan komme til å hjel­pe masse­draps­man­nen med å lage en mer kon­sis­tent og in­tel­li­gent ideo­lo­gi i sine møter med ham.

Bjør­go bru­ker po­li­ti­ets vi­deo­av­hør for å se på ter­ro­ris­tens valg av mål for an­grep. Det er i den sam­men­heng han vil møte Brei­vik.

- Vårt in­ter­vju med Brei­vik er strengt av­gren­set til det som er re­le­vant for vår pro­blem­stil­ling. Vi er ikke in­ter­es­sert i ter­ro­ris­ten selv eller hans ideo­lo­gi, sier Bjør­go.

Ikke ho­mo­fil

I bre­ve­ne til de ut­valg­te fors­ker­ne og jour­na­lis­te­ne skal Brei­vik ha ut­trykt at han vil bli in­ter­vju­et fordi han øns­ker at na­sjo­na­lis­ter og fa­scis­ter skal bli tatt på alvor i sam­fun­net og der­med gjøre det mind­re nød­ven­dig å begå po­li­tis­ke drap. Han hev­der han har slut­tet å ar­gu­men­te­re for vold og sier han nå bare vil bruke ord som våpen.

Li­ke­vel har han stilt klare krav til hvor­dan han skal om­ta­les. Han vil bare bli opp­fat­tet som en sol­dat i krig og vil ikke ka­rak­te­ri­se­res som masse­mor­der, draps­mann, ra­sis­tisk, fo­bisk eller slike ting. Han vil hel­ler ikke bli om­talt som psy­kisk syk, ho­mo­fil, at han har per­son­lig­hets­for­styr­rel­ser eller er pre­get av om­sorgs­svikt i barn­dom­men.

- Som fors­ke­re kan vi selv­føl­ge­lig ikke gå med på å skri­ve med på­hol­den penn. Jeg reg­ner med at et førs­te møte, kan­skje i løpet av mai, vil hand­le også om dette, ram­me­ne for in­ter­vju­ene og for­men, sier Gule. (©NTB)

Powered by Labrador CMS