Forskning: Humøret vårt følger en fast rytme gjennom uka
To psykologer har undersøkt 25 millioner twittermeldinger. De viser et tydelig mønster.
Følelsene våre svinger etter bestemte mønstre, skal vi tro siste nytt innenfor humørforskningen.
Lukas Bietti er forsker ved NTNU i Trondheim. Sammen med en kollega i Sveits har han saumfart et stort antall twittermeldinger for å finne ut hva de sier om hvordan humøret vårt utvikler seg i løpet av et døgn og i løpet av en uke.
– Folks humør varierer til bestemte tider i løpet av uka og døgnet og følger mer eller mindre faste mønstre. Dette gjenspeiler seg i det de tweeter også, sier Bietti til forskning.no.
Han er førsteamanuensis ved Institutt for psykologi. I forskingsprosjektet har han samarbeidet med Eric Mayor ved Universitetet i Basel.
«Sweet»,«love» og «nice»
Forskerne skiller mellom meldinger som handlet om folk selv, og meldinger som handlet om andre personer og andre emner. De har analysert sju millioner selvsentrerte meldinger og 18 millioner andre.
– På hverdager er folk i best humør mellom klokka 14 og 23. Da bruker vi oftere ord som «sweet», «love» og «nice». Verst er humøret litt sent på morgenen, kanskje mens vi jobber mest intensivt, ifølge Bietti.
Det andre mønsteret følger uka.
– Vi er mest vennlig stemt overfor oss selv fra torsdag ettermiddag og synes dårligst om oss selv fra søndag ettermiddag til torsdag ettermiddag, oppsummerer førsteamanuensis Bietti.
Døgnrytme
Også biologien er med på å forklare det varierende humøret, ifølge forskerne.
De korte rytmene kalles sirkadiske rytmer - best kjent som døgnrytmer.
Tidligere forskning har antydet klare sammenhenger mellom tidspunkt og humør, men ifølge forskning.no er er dette bedre dokumentert gjennom den siste studien.