Forsoning i Midtøsten og hjemme
Det kristne budskapet handler om forsoning, og det trengs både i nære relasjoner og i store konflikter – som i Syria der millioner flykter fra krig og elendighet.
«Forsoning og tilgivelse i nære relasjoner» heter seminaret som Unni Westli og Jon Arne Nygård holdt på Frikirkens festival, Visjon. Parallelt gikk seminaret «Tilgivelsens kraft i Midtøsten». Det sto Karin Riska og ekteparet Tor Arne Grimstad og Jenny Goldberg Grimstad for.
Riska – som også har vært festivalsjef de siste dagene – forteller at det ikke er helt tilfeldig at emnet dukker opp i to varianter.
Vil bidra
– Vi er veldig opptatt av situasjonen for syriske flyktninger. Den er dramatisk, og vi håper Visjon kan bidra inn mot dette også, sier Riska til Dagen.
Og Den Evangelisk Lutherske Frikirke gjør mer enn å ytre fromme ønsker. Kirkesamfunnet har lenge vært engasjert i Midtøsten, både før og etter situasjonen i Syria.
For kort tid siden solgte de Frikirkens Hus i Oslo, og det ble vedtatt at de skulle gi tiende av overskuddet etter salget til gode formål utenfor kirkesamfunnet.
– Synodestyret har bestemt at midlene ikke skal gå til Frikirkens egen drift, men rettes mot diakonalt arbeid. Poenget med dette er altså tanken om å gi bort en tidel til noen utenfor oss selv. Men det må gjerne være prosjekt, organisasjoner, institusjoner som våre lokalmenigheter allerede har en relasjon til, sa synodeformann Jarle Skullerud til Dagen i februar.
– En god bit av beløpet på over fem millioner kroner går til arbeidet blant syriske flyktninger. Det er bevilget to millioner, opplyser Karin Riska.
Hun har selv vært utsending for Frikirken i Midtøsten i fem år, som stedlig representant i det palestinske bibelselskapet. Derfor vet hun godt hvor konfliktfylt det er i området, enten det gjelder Israel og palestina-araberne eller de nyere problemene der særlig Syria peker seg ut.
Les også: Som predikant er jeg entusiastisk, håper jeg
Misjonsprosjekt
Hver Visjon-festival har et eget misjonsprosjekt. Man følger en fast syklus der man er innom alle Frikirkens misjonsland eller -områder i løpet av noen år. I år var det Midtøstens tur, og det er i så måte tilfeldig, men samtidig svært aktuelt.
– Vi har et misjonsprosjekt som vi samler inn til på hver festival. Pengene går både til evangeliserende og humanitært arbeid, forteller Riska som forteller at Frikirken har førstehånds kunnskap om det som skjer i området.
– Vi har medarbeidere som jobber med flyktninger i regionen, forteller hun før hun konfererer med misjonsleder Terje Bjørkås om hvor mye vi må anonymisere steder og medarbeidere i omtalen.
– Dere kan skrive at de arbeider med flyktninger fra Syria, sier Bjørkås som ikke vil ha på trykk noen nærmere stedsangivelse eller hvem medarbeiderne er. Det er for farlig.
Hvor farlig det kan være i Midtøsten fikk Karin Riska oppleve da en av hennes nære medarbeidere i bibelselskapet for noen år siden ble drept av en islamist som ville stanse denne viktige, kristne virksomheten.
Les også: Fest og istandsettelse
– Tilgivelse sentralt
– Hvorfor har dere akkurat forsoning og tilgivelse som gjennomgående tema i år?
– Tilgivelsens kraft i Midtøsten er kanskje et svulstig tema, men tilgivelse er jo et veldig sentralt element i evangeliet. Det handler om forholdet mellom Gud og mennesker og vårt forhold til medmennesker. Hvis vi ikke griper dette, glipper mye annet. Vi bringer dette inn i et eksplosivt område gjennom vårt arbeid i regionen. Alt det som skjer i Irak og Syria av grove krenkelser skaper voldsomme traumer. Spørsmålet er hvordan vi kan forkynne tilgivelsens budskap der, sier Riska.
Enkene etter medarbeideren hennes som ble drept, var gravid da dette hendte. Hun satt etter fødselen alene igjen med tre barn. Det tok for henne å tilgi.
– Vi viser en video med enken der hun forteller om sin lange prosess før hun kunne tilgi. Vi trekker inn dette vitnesbyrdet for å fortelle hvor frigjørende det er å tilgi. På tross av at onde ting som skjer, greier noen faktisk å tilgi. Og enken sier at det er Gud som hjelper henne med det, for det er ikke noe man greier selv etter store traumer, sier Riska.
Vanskelige relasjoner
– Kriser i familier oppstår gjerne i feriene. Er det derfor dere tar opp dette også på en sommerfestival?
– Ja, dette er vanlig, og det kan dukke opp her. Vi har derfor et veileder- og forbønnsteam som følger opp folk med problemer. Det kan være samlivsproblemer eller utfordringer i andre relasjoner. Sånn sett vet vi at dette er aktuelt om sommeren, sier Riska som minner om at relasjoner er et vidt tema. Det er for eksempel også konflikter i menigheter, så dette er et område der det er behov for undervisning. Det angår mange. Og selv om vi er kristne og skal elske hverandre, er det ikke alltid det fungerer, fastslår festivallederen.