Først far, så sønn så bror
#arbeidsdagen: Når Harald Wiig Andersen tiltrer som rektor ved Nordhordland folkehøgskole til høsten, blir han den tredje i rekken med etternavnet Wiig Andersen.
I skolens 92 år gamle historie har skolen kun hatt tre rektorer så langt.
Nordhordland folkehøgskole er landets største og ligger like nord for Bergen. Harald Wiig Andersen har vært ansatt ved skolen i 30 år, de siste 23 årene som inspektør. Han tar over etter sin bror, Jan Inge Wiig Andersen. Deres far sluttet som rektor i 2001. Da hadde han ledet skolen i 33 år.
– Du er den tredje med navnet Wiig Andersen som blir rektor ved skolen. Hva tenker du om det?
– Det er jo litt spesielt, sier Harald Wiig Andersen.
– Ser du på det som en fordel eller ulempe?
– Jeg tenker vel heller at det er en ulempe. Det er lett å bli sammenlignet med min far og bror, men jeg tror det skal gå veldig bra. Jeg har jobbet tett på Jan Inge i 20 år.
– Hvorfor ønsker du å bli rektor ved Nordhordland folkehøgskole?
Grundig prosess
Ifølge styreleder Kåre Nordvald Geitanger har det vært en grundig ansettelsesprosess. Det var totalt syv søkere til stillingen, og styret gikk videre med fem av dem.
I ansettelsesprosessen fikk de hjelp av bemanningsbyrået Human.
– Vi har brukt dem mye og støttet oss på dem, spesielt fordi vi hadde interne søkere. Til slutt var det enstemmig styre som gikk inn for Harald Wiig Andersen.
– Var det en vanskelig avveining i og med at han er bror til nåværende rektor?
– Tre Wiig Andersen etter hverandre er spesielt, og det kan føre til folkesnakk eller tanker om at stillingen «går i arv». Derfor var vi opptatt av å ha en veldig nøye prosess. Vi hadde grundig dialog med alle søkerne og hadde god nytte av Human gjennom hele prosessen. De var med oss i alle intervju.
Til slutt sto det mellom to søkere, der Harald Wiig Andersen trakk det lengste strået.
Ifølge styreleder har han aldri vært med i en så grundig ansettelsesprosess tidligere.
– Men det er nødvendig, for vi snakker tross alt om rektorstillingen ved skolen.
– Har dere fått reaksjoner på valget?
– Jeg har ikke hørt noe, men det vil jo alltid være noen som vil kommentere det og tenke sitt. Men styret kan ikke ta hensyn til det. Vår oppgave er å plukke ut den beste, sier han.
Geitanger har tidligere vært vaktmester ved skolen, men er nå pensjonist. Han har jobbet under både Harry Wiig Andersen og sønnen Jan Inge Wiig Andersen.
Betryggende
Selv har ikke Harald Wiig Andersen opplevd å få negative reaksjoner på ansettelsen.
– Folk har ønsket meg lykke til, og jeg håper at folk ser på jobben jeg gjør og ikke på etternavnet, sier han.
– Ifølge styreleder har det vært en grundig ansettelsesprosess. Hvilken betydning har det for deg?
– Det er svært betryggende at eksterne har vært inni prosessen. Det gir meg legitimitet og viser at jeg gjør en god jobb og at etternavnet har mindre betydning, sier han.
Magne Lerø er sjefredaktør i ukeavisen Dagens Perspektiv, som tidligere het Ukeavisen Ledelse. Han er også forfatter og teolog. Basert på styreleders beskrivelse av prosessen får han inntrykk av at det har vært en god og grundig prosess. Han mener videre det er et stort pluss at de har trukket inn en ekstern rådgiver som har gått god for den nye rektorens kvalifikasjoner.
– Selv om noen kan komme til å tenke at stillingen «har gått i arv», tror jeg ikke det er grunnlag for å kritisere styret. Men det her helt avgjørende at de har en overbevisning om at ansettelsen har skjedd på profesjonelle premisser, sier han.
----------
Arbeidsdagen er Dagens nye spalte om nyansatte i Kristen-Norge. Har du fått ny jobb? Tips oss gjerne.