PRISVINNER: Kasakhstanske Aiman Umarova får årets Stefanuspris for sin innsats for menneskerettigheter i hjemlandet.

Forsvarer de svakeste: – Hun er et sant forbilde

Selv om mektige krefter prøver å ta henne av dage, gir ikke advokat Aiman Umarova opp kampen. Nå får hun Stefanusprisen.

Publisert Sist oppdatert

Aiman Umarova er sikker på at bilulykken hun havnet i, var iscenesatt av mektige fiender i Kasakhstan. Så farlig er det for en advokat å jobbe for menneskerettigheter i landet.

Likevel fortsetter Umarova å kjempe for trosfrihet og andre grunnleggende rettigheter i hjemlandet.

For dette har forsvarsadvokaten allerede fått internasjonal anerkjennelse. I 2018 ble hun tildelt prisen International Women of Courage Award, som årlig deles ut av USAs utenriksdepartement til kvinner som har vist lederskap, heltemot og offervilje.

Nå får Umarova også Stefanusprisen for denne mangeårige innsatsen sin. Prisen, som er på godt over 110.000 kroner, deles ut i Oslo 13. mai av Stefanusalliansen.

Kunngjøringen av hvem som vinner årets pris, skjer denne uka i tilknytning til den FN-erklærte internasjonale dagen for «rett til sannhet om grove menneskerettighetsbrudd og for verdighet for ofrene» som markeres søndag 24. mars. Datoen ble valgt fordi det er årsdagen for drapet på erkebiskop Oscar Romero i El Salvador i 1980.

I livsfare

Dette skjer nøyaktig fire år etter at noen forsøkte å ta livet av henne. I mai 2020 sviktet bremsene på bilen hun kjørte, og krasjet. Umarova kom seg med nød og neppe ut før kjøretøyet ble overtent.

– Bremsene på bilen var kuttet, og jeg fortalte politiet hvem jeg trodde sto bak og hvem som ville meg vondt, men de gjorde ingenting, sier Umarova i en YouTube-video hun la ut i etterkant av ulykken.

Tross den skakende opplevelsen, har hun ingen tanker om å slutte med arbeidet sitt.

– Jeg vil alltid risikere livet for menneskerettighetene. Mange av mine klienter er fengslet av dommere som opptrer som dukker i et dukketeater, sier hun.

– Stemmeløses stemme

– Aiman Umarova har i mange år gitt en stemme til de stemmeløse, talt de svakestes sak og forsvart dem. Hun har bygget opp et betydelig nettverk som gjør det samme. Umarova har møtt motstand fra myndighetene, men har valgt å fortsette sitt viktige arbeid som også særlig kommer kvinner og barn til gode, sier biskop Ingeborg Midttømme som er leder for Stefanusalliansens priskomité.

Med seg i komiteen har Midttømme stortingsrepresentant Dag Inge Ulstein (KrF), professor Greg Reichberg ved fredsforskningsinstituttet Prio og professor Eivor Andersen Oftestad fra Høgskolen Innlandet.

– Aiman Umarova er et sant forbilde. Hun bruker sin stilling som advokat til å tjene andre, sier generalsekretær Ed Brown i Stefanusalliansen, ifølge en pressemelding fra organisasjonen.

Han peker på at Umarova også har engasjert seg i menneskerettighetsspørsmål hos den mektige naboen i øst, Kina, hvor uigurene blir systematisk undertrykt:

– Hun er ikke bare en uredd menneskerettsforsvarer i sitt eget land, men har også stått opp mot stormakten Kina når hennes egne myndigheter ikke har våget å beskytte mennesker som har flyktet fra grusomhetene i Xinjiang-provinsen. Jeg gleder meg til å møte henne og gi henne en hilsen under prisutdelingen, sier Brown.

– Overveldet

Stefanusalliansen har vært i kontakt med prisvinneren og fått følgende uttalelse fra henne:

– Jeg er overveldet over å bli verdsatt av noen i et land langt unna mitt eget.

Den tiende i rekken

Umarova blir den 10. vinneren av Stefanusprisen som første gang ble utdelt i 2005.

Siden 2008 er prisen blitt utdelt annethvert år. De som har vunnet prisen tidligere er biskop Thomas i den koptisk-ortodokse kirke i Egypt, Tim A. Peters som fikk prisen for sitt arbeid med å bistå flyktninger fra Nord-Korea, Victor Biak Lian for arbeid for demokrati og menneskerettigheter i Burma, Samuel L.S. Salifu, kirkeleder og menneskerettighetsaktivist i Nigeria, Asma Jilani Jahangir, advokat og menneskerettighetsaktivist i Pakistan, Mine Yildirim og Aykan Erdemir, akademikere og menneskerettighetsaktivister i Tyrkia, Saad Salloum og fader Ameer Jaje i Irak, Nguyen Bac Truyen fra Vietnam og filmskaperen Wagma Feroz fra Pakistan – noe som gir en god geografisk spredning.

Utfordrer makta

Aiman Umarovas klienter er, ifølge Helsingforskomiteen, ikke hvem som helst, men profilerte medlemmer av opposisjonen i Kasakhstan, representanter for etniske og religiøse minoriteter og barn og kvinner som er blitt utsatt for seksuelle overgrep og vold.

Ved å representere dem i rettssystemet, er Umarova blitt landets ledende menneskerettsadvokat, og dette engasjementet er blitt en utfordring for maktapparatet.

Noen av dem hun forsvarer, er mennesker som urettmessig blir forfulgt på grunnlag av lover mot ekstremisme og terrorisme. Blant klientene er mennesker på flukt fra folkemord i Xinjiang-provinsen. En av dem er Sayragul Sauytbay som fra eksil har bidratt til å dokumentere grusomhetene.

Umarova forsvarte også menigheten New Life Church i byen Almaty der pastorer møtte falske anklager om at de brukte manipulasjon og hypnose for samle inn penger.

Umarova har videre ledet kampanjer for å spre informasjon og skape oppmerksomhet om brudd på menneskerettighetene. Hun har startet den frivillige organisasjonen Human Rights Lawyers som består av forsvarere som står opp for menneskerettighetene. Hun er mentor for en gruppe forsvarsadvokater som – på samme måte som Umarova – er villige til å risikere livet ved å ta opp saker få eller ingen andre tør å ta.

Powered by Labrador CMS