Forsvarer friskoles rett til å droppe kvinnelige prester: – Det handler om trosfrihet
En kristen skole må kunne ha et teologisk standpunkt som er upopulært, mener Kristne Friskolers Forbund.
Tirsdag ble det kjent at rektor på den kristne friskolen Straumfjordnes i Nordreisa i Troms og Finnmark beklaget overfor foreldrene at elevene deltok på en julegudstjeneste med en kvinnelig prest.
Styreleder på skolen Vidar Viken sier til Nettavisen at Straumfjordnes er «tuftet på en klassisk bibelforståelse» og at det er deres forståelse av Bibelen at det er mannen som skal forkynne.
– Ikke diskriminering
Skolen er, i liket med de fleste kristne friskoler i Norge, medlem i Kristne Friskolers Forbund (KFF). Generalsekretær Jorunn Hallaråker Heggelund mener saken viser at trosfriheten er under press i Norge
– Skolen krever ikke noe som helst annet enn retten til å la være å gå til gudstjeneste med kvinnelig prest. Det er ikke diskriminering, sier Heggelund til Dagen.
– Er det ikke diskriminering å kreve at en mannlig prest står for gudstjenesten?
– Norge er forpliktet til å sikre foreldres frihet til å sørge for at deres barn får en religiøs og moralsk oppdragelse i samsvar med deres overbevisning, sier hun.
Krever respekt for alles tro
Nyheten vakte sterke reaksjoner hos kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap), som kaller praksisen for kjønnsrasisme og diskriminering.
– Heldigvis har Den norske kirke kommet lenger, og i dag er flere enn én av tre prester i Norge, kvinner. Dette er det viktig at særlig jentene på Straumfjordnes skole får se, sa Brenna i en kommentar til NTB.
Det reagerer Heggelund på.
– Uttalelsene i avisene fra ledere i kirke og samfunn gir ikke rom for at en kristen skole kan ha et teologisk standpunkt som er upopulært. Trosfrihet handler om å gi plass og respekt for alles tro, også de som har en tro andre misliker.
– Skal man ha rett til å velge bort kvinnelige prester i skoleverket?
– Det handler ikke om å velge bort kvinnelige prester i skoleverket, men om å la den aktuelle, kristne friskolen få bestemme selv hvilken gudstjeneste de skal besøke, sier Hegglund.
Biskopen ber skolen beklage
Også fungerende biskop i Nord-Hålogaland bispedømme, Stig Lægdene, reagerer sterkt på at rektoren i Straumfjordnes beklaget at skolen deltok på en gudstjeneste med en kvinnelig prest.
– Jeg håper skolen vil be om unnskyldning, sier han til NRK.
Han avviser at det er mulig å be om en prest av et bestemt kjønn eller med en bestemt mening.
– Dette er diskriminerende. Hun er sogneprest i Nordreisa, og hun har full støtte fra meg, sier han.
Prest Julie Schjøth-Jovik, som holdt den aktuelle gudstjenesten, ønsker ikke å blande seg inn i debatten om kvinnelige prester.
– Jeg kan leve godt med dette, jeg er verken sint eller såret, sier hun til Nettavisen.
Ombud: Den norske kirke kan ikke imøtekomme skolens ønske
Torsdag meldte Vårt Land at likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon konstaterer at Den norske kirke ikke kan imøtekomme skolers ønske om kjønn på presten.
– Jeg synes det er trist at vi ikke har kommet lenger når det gjelder likestilling mellom kjønnene i noen religiøse samfunn, sier han i en skriftlig uttalelse til Vårt Land.
Han påpeker at diskriminering på grunnlag av kjønn er forbudt, også for trossamfunn. Det er imidlertid enkelte unntak, blant annet dersom forskjellsbehandlingen er religiøst begrunnet og må anses som et vesentlig og avgjørende krav som følger av religionen, opplyser han.
– Ettersom Den norske kirke likestiller kvinnelige og mannlige prester kan unntak fra loven ikke begrunnes i kirkens religiøse lære, og kvinner skal få utøve presteyrket på samme måte som menn, sier Thon til avisen.
Han påpeker at skolen er fri til å velge gudstjenester som er i tråd med skolens syn, men kan altså ikke forvente at Den norske kirke skal legge til rette for at gudstjenesten holdes av en mannlig prest.