Forsvarer prester som ikke vil vie homofile
Åpen Folkekirke og Presteforeningen lover å forsvare prester som ikke vil vie homofile og lesbiske par.
– Selvfølgelig skal prester kunne reservere seg mot å vie homofile, sier Kristin Gunleiksrud Raaum. Hun er nestleder i Kirkerådet og styremedlem i Åpen Folkekirke.
Organisasjonen som kjempet for at Den norske kirke skulle åpne for vigsel av homofile, får flertall av sine kandidater inn i Kirkemøtet. Dermed blir saken satt på agendaen igjen allerede neste år.
En vielsesliturgi kan bli vedtatt i 2017.
Prester og forkjempere for ekteskapet som en ordning mellom mann og kvinne, krever nå at prester og menigheter må kunne reservere seg mot å vie homofile. For Raaum er den retten selvsagt.
– Det har ligget som et premiss hele tiden i Åpen Folkekirkes arbeid. Vi har programfestet at det skal bli en bedre kultur for å leve med uenighet i Den norske kirke. Det er en selvfølge at prester skal kunne følge sin samvittighet i denne saken, sier hun.
– På samme måte som prester ikke trenger å vie fraskilte eller innsette kvinnelige prester, skal de heller ikke tvinges til å vie homofile.
Raaum peker på at nettopp samvittigheten til de prestene som ønsket å vie homofile, har vært et viktig argument for Åpen Folkekirke.
– De har ikke kunnet følge sin samvittighet.
To syn
– Hva med menigheter? Skal en menighet kunne reservere seg?
– Kommer det noen som vil gifte seg, skal det legges til rette for det. Ekteskapsloven åpner for at vigsler kan reservere seg, ikke menigheter. Her mener jeg det ikke er like entydig som for prestene. Men denne debatten skal vi ta, sier hun.
Lars-Tore Anda er sokneprest Avaldsnes menighet på Karmøy. Han er også representant for prestene i Stavanger bispedømmeråd, og han ønsker ikke å innføre vigsel av likekjønnede. Han velger å stole på at det skal bli mulig å reservere seg.
– Jeg må forholde meg til at det er to syn i kirken og at vi skal leve med disse. Klarer jeg ikke det, får jeg finne meg noe annet å gjøre.
– Tror du det blir ro rundt saken nå?
– Det vet jeg ikke. Men jeg håper på ordninger som gjør at man kan leve med to syn, med gjensidig respekt for hverandre.
Forsvare
Også Den norske kirkes presteforening mener reservasjonsrett er en selvfølge.
– Det er jeg veldig trygg på at kommer på plass, sier leder Martin Enstad.
Han er også klar på at han vil offentlig forsvare prester som reserverer seg. Han er heller ikke bekymret for at det skal bli vanskelig å finne nok prester som vil vie homofile.
– I prostier hvor alle prestene reserverer seg vil vi finne gode løsninger.
Kristin Gunleiksrud Raaum stilte som kandidat til leder av Kirkerådet i 2010. Det vant Svein Arne Lindø med én stemmes overvekt. Han gir seg nå som leder, og på Kirkemøtet i april skal det velges ny.
I lys av at så mange delegater fra Åpen Folkekirke har kommet inn, er det god sannsynlighet for at Raaum blir ny kirkerådsleder.
Hun ønsker ikke å forskuttere de demokratiske prosessene inn mot valg av ny kirkerådsleder. Hun har heller ikke blitt spurt om å stille.
– Men kommer jeg i en eller annen form for posisjon, så vil jeg forsvare presters rett til ikke å vie homofile. Jeg vil forsvare presters rett til å følge sin samvittighet i denne saken, sier hun.
Muligheter
Seksjonsleder for seksjon for gudstjenesteliv og kultur i Kirkerådet, Hans Arne Akerø, sier det er litt tidlig å forskuttere løsninger i denne saken. Men generelt sett er det to måter å praktisere liturgier på i norske menigheter.
– Det ene eksempelet er gravferdsliturgien. Der vedtar den enkelte menighet hvilken av de to alternativene som er tilgjengelig de vil bruke. Men når en ny liturgi erstatter den eksisterende, slik det skjedde med liturgien for hovedgudstjenesten for kort tid tilbake, da har ikke menigheten noe valg. Da er det én liturgi. Men menighetene kan søke biskopen om lov til å beholde deler av den gamle liturgien, forklarer Akerø.