Den nye eieren av Seiersten misjonshus i Fredrikstad er den muslimske foreningen Masjir Darussalam.

Forsvarer salg av bedehus til muslimer

Ledelsen i Norsk Luthersk Misjonssamband mener det ville være «svært urimelig» å ikke selge et bedehus til en kjøper på grunn av vedkommendes religion.

Publisert Sist oppdatert

Salget av tradisjonsrike Seiersten misjonshus i Fredrikstad har vakt reaksjoner, blant annet fordi kjøperen er den muslimske foreningen Masjir Darussalam.

– Det har vært noen henvendelser med litt ulike oppfatninger, men det som er kommet fram i media, gjorde at vi følte behov for å forklare hvordan vi har tenkt, sier regionleder Ernst Jan Halsne i region Øst av Norsk Luthersk Misjonssamband. Sammen med generalsekretær Øyvind Åsland har han også skrevet et debattinnlegg der de forsvarer salget.

Til høystbydende

Professor emeritus Tormod Engelsviken ved MF vitenskapelig høgskole er selv oppvokst på Seiersten misjonshus og ble innviet til misjonær der. I en kronikk i Dagen i forrige uke tok han til orde for at økonomi ikke burde være viktigst ved en avhending av et slikt hus.

– Vi mener det naturlige er å selge til høystbydende når vi legger en eiendom ut på det åpne markedet. Seiersten misjonshus er solgt etter en helt normal prosedyre når vi går via megler, sier Halsne.

– Dere nevner at dere også har vært i kontakt med kristne interessenter?

– Vi ble kontaktet av flere ulike kristne menigheter og fellesskap. Det ble samtaler, men disse førte ikke fram til noe konkret. Vi varslet dem om at vi ville legge huset ut for salg, og de kom ikke på banen med bud, så langt jeg kjenner til.

NLM driver i en rekke land misjonsvirksomhet for å nå muslimer med evangeliet.

– Synes dere det er tankevekkende at et av deres bedehus i Norge nå blir solgt til muslimer?

– Vi har ikke noe ønske at vi skal selge bedehus som skal bli til moskéer, eller overlates til andre religiøse samfunns bruk, men vi kan heller ikke ha noe bevisst arbeid mot dette, sier Halsne.

Han påpeker at de ikke har fått vite med sikkerhet at misjonshuset faktisk skal bli en moské.

Holder takkesamling

Engelsviken tok også til orde for at et hus som ikke lenger kan brukes av en kristen forsamling, bør «formelt avvigsles med takk og lovsang for hva dette huset har betydd».

– Har dere planlagt noen markering av avhendingen?

– Ja, vi skal ha en samling der vi inviterer dem som lever i dag og opplever at de har et forhold til Seiersten. På denne måten vil vi takke dem og takke Gud for det som misjonshuset har betydd, med Guds ord og bønn. Men vi definerer det ikke som en avvigsling av huset.

– Hvorfor ikke?

– I vår organisasjon har vi ikke noen praksis, retningslinjer eller prinsipiell tenkning som innebærer at vi avvigsler hus hvis de blir solgt. Vi har solgt mange bedehus opp gjennom tidene uten å praktisere avvigsling, så langt jeg kjenner til.

Powered by Labrador CMS