Forsvarte Ansgar-rektor i kronikk – så fikk de i oppgave å behandle varslene mot henne
– Urovekkende, mener varslingsekspert.
Nylig ble det kjent at styret ved Ansgar-skolen har behandlet og lukket samtlige varsler mot rektor Ingunn Folkestad Breistein.
Siden april har det kommet inn ti varsler mot rektoren i kjølvannet av nedbemannningen ved skolen.
– Varslene som har kommet i sommer er behandlet på forsvarlig vis, i henhold til skolens rutiner. To andre styremedlemmer har deltatt i dette arbeidet sammen med meg, skrev styreleder Carl-Magnus Nystad i et svar til Dagen.
Styreledere, som tiltrådte i juni, konkluderte videre at varslingssakene nå var lukket.
– Det er ikke funnet kritikkverdige forhold som tilsier forpliktelser til å gjøre ytterligere undersøkelser, skrev Nystad.
Kjenner hverandre godt
Dagen er kjent med at ett av styremedlemmene som behandlet varslene sammen med styrelederen, er Kristine Storesletten Sødal.
Hun har flere forbindelser til rektoren.
Sødal var generalsekretær i Strømmestiftelsen mellom 2017 og 2021. Samme periode var Folkestad Breistein nestleder i styret i stiftelsen.
Breistein har også sittet i Strømmestiftelsens råd i en årrekke samtidig som Sødal har jobbet i organisasjonen.
– Full tillit til rektor
I juni, få uker før det kom inn hele ni varsler mot rektor Ingunn Folkestad Breistein, rykket Sødal og de andre eksterne styremedlemmene ut i en kronikk til forsvar for rektoren.
Kronikken stod på trykk i Dagen.
– Vi har hele veien hatt full tillit til rektor, til skolens øvrige ledelse og til hvordan de har ledet nedbemanningsprosessen, skrev de i kronikken.
De kritiserte også at en ekstern rapport, som hevdet at det rådet en fryktkultur ved skolen under rektorens ledelse, ble lekket til mediene.
– At interne dokumenter nå lekkes til media, er alvorlig og svært beklagelig. Fra vårt ståsted, fremstår lekkasjene som en velregissert kampanje for å sverte skolens rektor, godt akkompagnert av Dagens tendensiøse fremstilling datert 07.06.23.
– Urovekkende
Dagen har spurt advokat og varslingsekspert Birthe M. Eriksen om hva hun synes om at to personer i styret, som nylig har forsvart rektoren i en kronikk, er de samme som behandler varsler mot henne.
– Bør de behandle varslene mot rektoren?
– Nei, svarer Eriksen kontant.
– I de generelle prinsippene for forsvarlig saksbehandling, stilles det krav til habilitet og kompetanse. Dette er helt avgjørende for at saksbehandlingen skal ha tillit i etterkant.
Hun fortsetter:
– Det er urovekkende hvis styret i denne type saker tar standpunkt i prosessen slik de har gjort i denne kronikken, sier hun.
– Skal være upartiske
Ifølge Arbeidstilsynet skal de som undersøker og håndterer varsler være habile:
– Dette betyr at det ikke skal være forhold eller omstendigheter som kan svekke tilliten til de som undersøker og håndterer varselet. De skal være upartiske og uten interesser i saken. Dersom det er tvil om habiliteten, bør vedkommende ikke delta i undersøkelsen eller håndteringen av varslingssaken, siterer Eriksen.
Hun peker på forskning som viser at over 80 prosent av ansatte forsøker å nå frem internt flere ganger, før de går ut eksternt.
– Det er vanskelig å varsle mot egen arbeidsgiver. De ansatte har også lov til å gå videre til offentligheten, hvis de forgjeves har forsøkt å gå frem internt først, sier hun.
– Må adresseres
Styreleder ved Ansgar har lukket alle varslingssakene og konkludert med at det ikke er noe å gå videre med.
Også dette reagerer Eriksen på.
– Generelt kan man si at når det er alvorlige og komplekse saker knyttet til arbeidsmiljø og ledelse, er det sjeldent at man kan konkludere med at det ikke er noe å gå videre med. Det bekrefter jo også de ansattes opplevelse i etterkant. Det er ikke sikkert at de ansatte har rett i alt, men det er åpenbart en konflikt som må adresseres, sier hun.
Basert på den informasjonen Eriksen har, vil hun råde skolen til å engasjere en organisasjonspsykolog som samtaler med begge parter med sikte på å løse konflikten.
– Gjør meg ikke inhabil
Dagen har spurt Kristine Storesletten Sødal om hvordan hun vurderer sin egen habilitet.
– Det er styrets leder som uttaler seg om saken. Jeg kan derfor ikke kommentere Dagens spekulasjoner om interne prosesser i styret, skriver hun i en sms.
Styreleder Carl-Magnus Nystad svarer i en epost:
– At jeg tidligere har uttrykt tillit til rektor, og fortsatt har tillit til henne, gjør meg ikke inhabil. Dette faktum endres ikke av uttalelsene Dagen har presentert meg for fra en advokat som uttaler seg uten kjennskap til saken.
Videre skriver Nystad at «Uavhengig av at sakene er lukket, vil Ansgarskolen arbeide videre med arbeidsmiljøet også etter nedbemanningsprosessen».
– Dette er en del av styrets kontinuerlige arbeid som vi ser på som viktig. Vi vil i den sammenheng også invitere til dialog med administrasjon og fagforeningene slik at vi felles kan jobbe for et godt arbeidsmiljø.
Rettelse:
I en tidligere versjon av denne saken står det at styreleder Carl-Magnus Nystad blir spurt om varselsakene ikke er lukket for raskt. Styreleder ble ikke stilt dette spørsmålet i denne sammenhengen og setningen ble derfor fjernet 13.09.2023, kl 15:44. Dagen beklager.