– Fortjener å få tittelen «Årets mor»
En eldre hvit og syk kvinne som daglig kommer til fengslet for å ta seg av sin dødsdømte sønn, det gjør dypt inntrykk - både i Kongo og Norge.
Dette var den desidert mest leste - og delte Dagen-saken i sosiale medier i 2016. Den ble delt mer enn 90.000 ganger!
----
I TV 2-dokumentaren Mama French forteller programleder Egil Svartdahl – som undertittelen sier – om «En mors desperate kamp for sin dødsdømte sønn».
Den handler om Joshua French som på syvende året sitter fengslet i Kongo dømt for drap. Nå foregår det en diplomatisk kamp for å få ham utlevert til Norge, men moren Kari Hilde kjemper sin egen kamp. Hun gjør hva hun kan for å holde sønnen frisk og i live under mildt sagt kummerlige kår i fengselet. Hun har sagt at hun ikke reiser hjem fra Kongo uten at sønnen er med.
LES: «Jeg reiser ikke fra Kongo uten Joshua»
I dokumentaren som ble sendt 2. februar følger Egil Svartdahl hennes kamp på nært hold.
– Berørt
– Du har kanskje møtt en av Norges mest oppofrende mødre, ansikt til ansikt i fremmed land. Hva sitter du igjen med av inntrykk rent personlig etter dette møtet?
– Jeg lar meg jo berøre av hvor langt en mors kjærlighet strekker seg. Jeg har sett det før, og jeg ser det veldig tydelig hos henne. Hun går lenger en langt, og hun sier noe i programmet som har berørt meg. Jeg tror hun mente at det var Gud som, midt i daglige gjøremål, hvisket henne i øret en dag at det var et privilegium for henne å få tjene sin sønn på denne måten, sier programskaper Egil Svartdahl til Dagen.
– Det var veldig vakkert sagt, sier han.
TV 2-pastoren påpeker at dette er en kvinne med stor kapasitet til mange andre ting som nå har gitt seg fullstendig til oppgaven med å hjelpe sin fengslede sønn.
– Hun er jo et velutdannet menneske med rik og stor ledererfaring. Hun har kapasitet til veldig mye, og så blir hun gående i Kinshasa for å handle inn mat og småting til Joshua mens hun kunne gjort så mye annet. Det kan bare en mor gjøre.
– Er det noe spesielt med mødre i slike saker? Ville vi fedre gjort noe lignende?
– Jeg tror de aller fleste mødre og fedre gjerne ville ha gjort det samme, men ikke alle hadde , av ulike grunner, klart å gjøre det, sier Svartdahl og viser til at Kari Hilde Hodne French har 30 års erfaring med å bo i andre land og på andre kontinenter.
– Hun har en menneskelig erfaring som selvsagt hjelper henne, sier han.
Forbilde
Samtidig mener han at hun framstår som et forbilde med sin morskjærlighet, et forbilde det er veldig godt å se på.
– Det hun gjør, betyr veldig mye for mange, sier Svartdahl som da ikke bare tenker på norsk offentlighet, men også den lokale i Kongos hovedstad.
– Jeg hørte at den øverste lederen for det militære fengselsvesenet sa at hver gang han så Kari Hilde komme til fengselet for å møte sin sønn, tenkte han på sin egen mor. Og det kan virke som det i Kongo nå er vel så mye fokus på hennes situasjon som på Joshuas.
LES OGSÅ: Tror og ber om at Joshua kommer hjem
Svartdahl tror dette kan bidra til at tempoet økes med tanke på å finne en løsning på Joshuas situasjon – ikke minst av hensyn til moren.
– En eldre hvit kvinne som daglig kommer på besøk i et av Kongos militære fengsler, kan ingen overse, mener Svartdahl.
Ikke bare gjelder dette personer med høye posisjoner, men også alle andre i fengslet, enten det er vakter og betjening eller Joshuas medfanger.
– Kari Hilde møtes med bekreftelse, respekt og beundring overalt. Og det er grunn til å tenke at hun ikke bare har fokus på Joshua i fengslet, men også de andre som sitter der, sier Svartdahl.
– Kan hennes innsats ganske enkelt bli det som fører til en løsning for Joshua?
– Ja. Joshua er dømt til døden fire ganger, og er sånn sett ikke særlig mye verd i et kongolesisk fengsel, men jeg tror det hun gjør, kan vise seg å bli det som løser hele saken. Hun er den som holder saken varm for alle.
«Han er min sønn»
Svartdahl forteller at Kari Hilde Hodne French tror at Joshua er uskyldig i det han er dømt for.
– Hun er samtidig like tydelig på at det ikke ville ha gjort noen forskjell for hennes del om han hadde vært skyldig. «Han er min sønn, og det holder», sier hun.
– Hvem er Kari Hilde Hodne French blitt i norsk bevissthet gjennom dette, tror du?
– Nå har dette kommet i nyhetene de siste ukene, og det er tydelig at dette har stor interesse for folk, sier Svartdahl og viser til en sterkt økende støtte til henne og sønnen på Facebook.
Les også:
Et begrep
Tittelen på dokumentaren, Mama French, er blitt et begrep i Kongos hovedstad og i fengselet. Hun gjør inntrykk.
– Hun er blitt et begrep der nede, og jeg har også møtt hundrevis av mennesker som er blitt dypt berørt av hennes innsats og tenker på seg selv og forholdet til egne barn og egne foreldre på grunn av det Kari Hilde gjør, sier Svartdahl.
– Det er ikke mange bedre kandidater til tittelen «Årets mor» enn henne. En slik pris hadde hun fortjent, også fordi hun ikke er frisk selv heller, sier han om 66-åringen. – Hun har store fysiske plager som tydelig begrenser henne. Så hun er der på tross av. Det gjør hennes innsats enda mer beundringsverdig.
Morsdag
Søndag er det morsdag, og kanskje er «Årets norske mor» å finne i Afrika. Der kjemper Kari Hilde Hodne French en kamp for sønnen Joshua.
------
PS: Denne saken ble publisert på Dagen.no i februar 2016. Som du ser på Facebook-linjen lenger opp på er den delt svært mange ganger (K = 1000). Bruk gjerne Del-knappen du også, hvis du vil at flere skal lese saken.
* Les også: Disse 15 sakene har fått mest oppmerksomhet i år *
-----
Følg oss i Dagen på Facebook og Twitter
Les også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Derfor elsker vi mor:
David André Østby, låtskriver, lovsangleder og forkynner i Filadelfiakirken Oslo: Min trosfylte mor
Joakim Magnus, leder Ungdom i Oppdrag Oslo: Min bedende mor
Knud Jørgensen, førsteamanuensis ved Menighetsfakultetet: Min nøysomme mor Stein Reinertsen, biskop i Agder og Telemark: Min omsorgsfulle mor Morten Dahle Stærk, salgs- og markedssjef i Lunde og Luther Forlag: Min praktiske mor Håvard Nyhus, kommentator i Bergens Tidende og Vårt Land: Min rettferdige mor Steinar Opheim, daglig leder av teltmakerorganisasjonen Tent: Min trøstende mor Trygve Skaug, låtskriver og vokalist: Min ærlige mor Rune Edvardsen, daglig leder Troens Bevis: Min varme mor