Fortvilte syrere søker ly langs grensen til Israel
45.000 mennesker er denne uken drevet på flukt etter at president Assads styrker startet en offensiv mot opprørerne sør i landet.
Den siste uken har syriske og russiske styrker bombet sivile mål i Daraa-provinsen i Syria. Dette har ført til enda flere flyktninger, som desperat jakter etter et trygt sted å oppholde seg.
– Det tryggeste stedet vi kan være, er på Israels grense. Hverken det syriske regimet eller russiske kampfly kan bombe så nær Israel, sier Waseem Kiwan til nyhetsbyrået AP.
Kiwan er en syrisk sivil fra landsbyen Tafas, som ligger tre mil øst for den israelske grensen.
Følger situasjonen
Det har flere ganger tidligere vært trefninger på den syriske delen av Golanhøyden, nær grensen til Israel. Da har det israelske forsvaret reagert med å bombe strategiske mål i Syria. Israel ønsker ikke at den syriske borgerkrigen skal kjempes nær deres grense.
Dette gjør at mange syrere nå søker tilflukt langs grensen til Israel. De håper at Assads styrker ikke våger å angripe dem så nær Israels grense.
Ifølge avisen Times of Israel sier en talsmann for det israelske forsvaret at de nå forbereder seg på en rekke senarioer og følger situasjonen nøye.
FN advarer om krise
– Vi må være klar over at dersom det blir fullskala kamp til siste slutt i Sør-Syria, kan det bli like ille som Øst-Aleppo og Øst-Ghouta til sammen, sa FNs spesialutsending Starran de Mistura til FNs sikkerhetsråd.
FN regner med at rundt 45. 000 mennesker har måttet flykte fra Daraa-provinsen den siste uken. Daraa har vært under opprørsstyrkers kontroll siden 2015, men president Bashar al-Assad har nå satt inn en offensiv for å gjenerobre kontrollen av området.
Amnesty reagerer
Nabolandet Jordan har nå stengt sine grenser mot Syria og tar ikke imot flere flyktninger. Dette blir møtt med kraftige reaksjoner.
– Mennesker på flukt i Syria er i en desperat situasjon. Det handler om liv eller død. Den jordanske regjeringen kan ikke gi dem opp, sier Mouna Elkekhia, Amnesty Internasjonals rådgiver i flyktningspørsmål.
Mange syrere som har flyktet fra sine hjem oppholder seg nå på grensen til Jordan, uten å ha noe sted å dra videre.
– Jordan har en plikt til å beskytte syriske flyktninger som rømmer fra krig og forfølgelse og til å la dem komme inn i landet. Å stenge grensene sine mot folk som trenger beskyttelse er et brudd på Jordans internasjonale forpliktelser, fortsetter hun.
Jordans utenriksminister Ayman Safadi skriver på Twitter at de gjør alt de kan for syriske flyktninger, men at kapasiteten er sprengt.
«Vi gjør alt vi kan, det må andre land også begynne med», skriver Safadi.
Heller ikke Israel tar imot syriske flyktninger, men har siden 2011 tatt inn en rekke kvinner og barn til medisinsk behandling, før de er blitt sendt tilbake til Syria.