Forventer at KrF får til endringer i abortloven
Organisasjonen Menneskeverd mener KrF har gått så høyt på banen at de nå må innfri med endringer i abortlovens paragraf 2c.
Regjeringsforhandlingene mellom Høyre, KrF, Venstre og Frp er nå godt i gang. Det er forventet tøffe runder, og et av de spørsmålene det blir krevende å komme til enighet om, er KrFs krav om endringer i abortloven.
– Må stille ultimatum
18. oktober i fjor sa generalsekretær i Menneskeverd, Morten Dahle Stærk, til VG at han forventet endring i abortloven dersom KrF skulle søke regjeringsmakt.
Dermed var abortdebatten i gang, og statsminister Erna Solberg (H) åpnet for å forhandle om endringer i lovverket.
– Mener du fortsatt at KrF bør stille et ultimatum i spørsmålet om abortlovens paragraf 2c?
– Ja. KrF bør stille dette som et absolutt krav. Både endringer i paragraf 2c og et forbud mot tvillingabort. Det er vår klare forventninger om at KrF får til resultater på disse to områdene, sier Stærk.
Paragraf 2c i abortloven åpner i dag for abort etter tolvte uke hvis det er «stor fare for at barnet kan få en alvorlig sykdom». KrF reagerer på at egenskaper ved barnet er et selvstendig abortgrunnlag og mener dette er diskriminerende.
Forventer endringer
Da Stærk i høst kom med oppfordringen til KrF, ønsket ikke nestleder Olaug Bollestad å svare på om partiet ville stille noe abortultimatum som en del av regjeringsforhandlingene.
Nå har ungdomslederen i partiet uttalt at en endring i bestemmelsen om tvillingabort alene vil være en «kjempestor seier» for KrF.
– KrFU-leder Martine Tønnessen sier til NRK at hun mener et forbud mot tvilllingabort vil være en stor seier for KrF, selv om de ikke får endret 2c. Deler du denne oppfatningen?
– Vår forventning er at man får til endringer også på 2c. Det er fordi man rett og slett har gått så høyt på banen og kalt dette en historisk mulighet, sier generalsekretæren og fortsetter:
– Dette var et av de viktigste argumentene for at man skulle gå inn i regjeringsforhandlinger. Og da tenker jeg at det vil være veldig merkelig om man ikke også får til noe på det som går på sorteringsproblematikken - nemlig 2c.
Redd for liberalisering?
Menneskeverd mener paragrafen er diskriminerende fordi barn med funksjonshemminger ikke har samme rettsverns som barn uten.
– Abortloven er et kompromiss mellom veldig ulike syn. Er du ikke redd for at man, dersom KrF får til en endring, åpner for flere endringer i abortloven? At endringer både kan bli reversert, men også at abortloven kan liberaliseres av neste regjering?
– Dette er en veldig vanskelig vurdering som vi har tenkt nøye gjennom. Her er det flere ting å si: For det første var det ikke vi som foreslo å endre abortloven i utgangspunktet. Det er flere av ungdomspartiene som har tatt til orde for en utvidet abortgrense.
– Vi tror at dette presset kommer uansett. Vi har vurdert det sånn at det er bedre at vi løfter fram våre standpunkter og snakker opp menneskets verdi og alle menneskers likeverd, selv om det skaper politisk uro. Gjør vi ikke det, får vi ikke endret noen ting, sier Stærk.
Underviser om abort
Menneskeverd reiser rundt til og underviser både konfirmanter og elever på folkehøgskoler og bibelskoler. Temaene de tar opp er blant annet abort, likeverd og aktiv dødshjelp.
Blant dem som reiser rundt er Karianne Schandy Dinessen, undervisningsansvarlig i organisasjonen. Dinessen forteller at de, uavhengig av pågående politiske debatter, alltid tar opp tema som tvillingabort og abortlovens paragraf 2c.
– De eldre elevene følger i større grad med i mediebildet. Bibelskoleelever har vært spesielt oppdaterte. Vanligvis er konfirmanter rettferdighetsorienterte og reagerer på at man kan ta abort på bakgrunn av Downs syndrom. På videregående skoler og på folkehøgskoler kommer «kvinneperspektivet» ofte sterkere til syne, da de opplever at dette i større grad omhandler dem selv.
Lite tid til ettertanke
Dinessen mener høstens debatt gav lite tid til ettertanke og samtaler om tematikken.
– Faren med slike debatter som vi hadde i høst er at det går veldig fort. Det blir mange overskrifter og mange sterke historier. Vi inviterer til en langsom samtale der vi forsøker å løfte blikket fra det helt personlige, og over til mer generelle etiske refleksjoner omkring menneskets verdi, sier hun.