Forventninger til Tunsbergs nye biskop
Det blir folkefest og høytid når Per Arne Dahl søndag vigsles til biskop i Tunsberg bispedømme. Han kommer på mange måter «til sine egne».
Kong Harald vil være tilstede. Gudstjenesten i domkirken overføres på storskjerm til de utenfor, som ikke får plass inne i kirken.
Og du kan se vigslingen direkte på NRK TV, eller på NRKs nettsider, ved å klikke her.
Tønsberg vil i det hele tatt dra i gang en fest for den nye biskopen. I hvertfall i følge ordfører Petter Berg. Han gleder seg.
– Jeg ser frem til vigslingen. Det blir en folkefest, sier han når Dagen ringer. Berg har nettopp vært i møte om arrangementet. Høyre-ordføreren har store forventinger til den nye biskopen.
– Dahl har sterke evner som kommunikator, han kommer folk i tale. Det mener jeg er hans sterkeste kort. Jeg tror han vil bli en tydelige, kirkelig stemme, både lokalt og sentralt.
– Hva kan Dahl forvente av Tønsberg, da?
Folkelig
– Dette er Norges eldste by. Kirken har vært sentral her siden middelalderen. På den tiden hadde vi mange kirker og kloster her. Den nåværende domkirken er bygd på ruinene av en av disse gamle kirkene. Tønsberg er en levende og vital bykommune i god vekst. Fremtidsoptimismen er god, sier ordføreren.
Domprost David Gjerp har i et halvt år fungert som biskop i Tunsberg. Han kjenner Dahl godt og gleder seg til han kommer. Som biskop forventer Gjerp at Dahl er seg selv.
– Han må bevare sin folkelighet og sin alminnelighet. Jeg har forventing om at han blir en røst i samfunnet som forkynner evangeliet enkelt og utfordrende til det norske folk.
Gjerp håper også at Dahl vil bli en biskop som leder gjennom medarbeiderne sine, en biskop som ser enkeltmennesket og som inspirerer.
– Hva slags bispedømme er det som møter den nye biskopen, Gjerp?
– Han kommer til en stiftsby som er Norges eldste by, og en veldig flott by. Domkirken er biskopens egen kirke. Der håper vi å se ham så ofte som mulig, både på prekestolen og i kirkebenken.
Per Arne Dahl har bodd mye av sitt liv midt i bispedømme, da han var ansatt ved Modum bad. Han kjenner godt til området, og har sagt at han har vært på de fleste menighetshus i Tunsberg.
– Kristenlivet i Tunsberg er sammensatt. Vi har bysentre og mange dalføre. De kristelige tradisjonene varierer fra sted til sted. Men bispedømmet vil ta godt i mot ham. På mange måter kommer han til sine egne, smiler Gjerp.
Han legger til at Tunsberg også har en rekke gode fotball-lag, med Strømsgodset på topp i eliteserien, Sandefjord i godt driv i Adecco-ligaen og Hønefoss som leverer jevnt.
– Etter som jeg vet vil han, som idrettsinteressert biskop, også bli tatt godt i mot i disse miljøene, ler Gjerp.
Ikke i hornet
Per Arne Dahl overtar bispesetet etter Laila Riksaasen Dahl. Hun ble vigslet til stillingen i 2003 og har altså vært biskop i Tunsberg i elleve år. Hun ønsker ikke å legge noen veldige forventninger ned over skuldrene til sin arvtager.
– Jeg tenker slik at den som går, ikke skal si så mye om etterfølgeren. Men jeg er veldig rolig for at Per Arne Dahl vil virke godt i forhold til at Kristus blir forkynt. Det er jeg trygg på og det ønsker jeg ham all velsignelse i, sier hun.
Riksaasen Dahl har flyttet tilbake til Nittedal, hvor hun bodde før hun ble biskop. Så noen «kontrollrunder» i domkirken i Tønsberg for å sjekke om alt går riktig for seg, kommer ikke på tale.
– Jeg har flyttet tilbake dit jeg bodde før. Det er veldig greit. Da bryr jeg meg ikke, da blir jeg ikke hengende i «hornet på veggen», ler hun.
Velkommen
Tønsberg har også en aktiv frikirkelighet, med Frelsesarmeen, Frikirken og Delk, for å nevne noen. Oliver A. Nordbø i Tønsberg Pinsekirke har tro på at Dahl vil passe godt inn.
– Jeg har et veldig godt inntrykk av ham. Han er Kristus-sentrert. Dahl talte på fellesmøtene vi arrangerte i januar, det var veldig bra, sier Nordbø.
I tillegg til møtene i januar har menighetene i Tønsberg flere felles møtepunkter. Felleskirkelig forum samler de fleste, inkludert katolikkene og Den norske kirke. Mens «Hjerte For Byen» samler frikirkene.
– Det er mye samarbeid her. Det felleskirkelige klima er godt. Vi har felles julekonserter og felles møter andre påskedag. I tillegg har vi festivalen Get Focused som mange menigheter er engasjert i.