DEN NORSKE KIRKE: Halvor Nordhaug, visepreses, Helga Haugland Byfuglien, preses og Atle Sommerfeldt i forbindelse med Bispemøtet på Voksenåsen for noen år siden. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Forvirring etter biskopenes abortuttalelse

Fredag kom biskopene i Den norske kirke med en uttalelse hvor de blant annet beklaget tonen i tidligere abortdebatter. Uttalelsen førte til debatt og forvirring i sosiale medier.

Publisert Sist oppdatert

Fredag kom biskopene i Den norske kirke med en uttalelse som hadde tittelen «Samtalen om abort – et bidrag fra Bispemøte». Innlegget ble raskt spredt på sosiale medier, og flere av biskopene delte det på sine personlige Facebook-profiler.

I uttalelsen beklager kirken blant annet at de ikke tidligere ikke har lagt til rette for en god dialog om abort. De trekker blant annet frem behandlingen av loven om selvbestemt abort på 1970-tallet, belastningen kirken har påført alenemødre, og hvordan barn født utenfor ekteskap tidligere kunne nektes dåp.

– Da loven om selvbestemt abort ble behandlet og vedtatt på 1970-tallet, var kirken en tydelig motstander av de endringer som ble innført. Prester og andre var sterke og klare i sin kritikk av loven i den hensikt å verne det ufødte liv. Det er på tide å skape et nytt samtaleklima. Det ønsker vi å medvirke til, skriver de tolv biskopene.

Legal adgang til abort

Videre skriver de at Kirken i liten grad har tatt inn over seg situasjonen mange gravide har stått i, og at institusjonen gjennom historien har vist manglende engasjement for kvinners frigjøring og rettigheter.

– Et samfunn med legal adgang til abort er et bedre samfunn enn et samfunn uten slik adgang. Det forhindrer illegale aborter, og fremmer helse, sikkerhet og trygghet for kvinner. Det blir ikke minst tydelig i et globalt perspektiv. Internasjonalt ser vi at kirker fortsatt er med på å legge sten til byrden for mange gravide kvinner i utsatte posisjoner.

Biskopene skriver videre at fosteret er fra unnfangelsen et liv med verdi og krav på vern, og at de ikke ønsker å reise spørsmål om abortlovens rettmessighet:

– I Norge har vi demokratiske prosesser for å fastsette lover, og norsk lov gir adgang til selvbestemt abort innenfor de første 12 uker av svangerskapet. Vårt fokus er ikke å reise spørsmål om lovens berettigelse, men et lovverk i seg selv løser ikke ethvert etisk dilemma.

Forvirring

Uttalelsen førte til forvirring i sosiale medier. Flere mente uttalelsen var uklar, og stilte spørsmålstegn ved hva biskopene egentlig mente. Blant dem som selv hadde delt innlegget på Facebook var biskop i Oslo, Kari Veiteberg og biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug. De svarte på noen av spørsmålene som dukket opp i kommentarfeltet.

«Skal uttalelsen forståes slik at bispemøtet ikke har innvendinger mot dagens abortlov?», spurte en på Veitebergs profil. «Fleire av oss synes dagens abortlov er eit gode», svarte Oslo-biskopen.

Nordhaug hadde et annet syn på saken da han fikk lignende spørsmål:

«Det er ikke vår mening å si verken ja eller nei til gjeldende lov. «Vårt fokus er ikke å reise spørsmål om lovens berettigelse, men et lovverk i seg selv løser ikke ethvert etisk dilemma». Jeg tror kirken har vært for fokusert nettopp på loven, og dette har bidratt til å låse samtalen. Nå vil vi både erkjenne at kirkens uttalelser i denne saken tidligere ikke har formidlet en god nok innlevelse i kvinners situasjon, samtidig som vi uttrykker at «fosteret er fra unnfangelsen et liv med verdi og krav på vern», svarte Nordhaug.

«Selvmotsigende»

REAGERER: Espen Ottosen.

«Et sted i uttalelsen står følgende setning: «Fosteret er fra unnfangelsen et liv med verdi og krav på vern». Dette er jo bra, og den naturlige konsekvensen er å hevde at dagens abortlov er dypt problematisk siden den overhodet ikke gir noe vern for et foster frem til uke 12. Men ikke en eneste biskop trekker en slik konklusjon».

Ottosen mener biskopenes påstand om at et samfunn med legal adgang til abort er et bedre samfunn enn et samfunn uten en slik adgang er den mest skuffende.

«Kort sagt er det vanskelig å se at dagens biskoper gir noen støtte til kristne som har tenkt at den svakeste part i abortdebatten er fosteret. Det finnes sikkert eksempler på at kristne har vist for liten forståelse for kvinner som ikke ønsker å bære frem barnet sitt. Men løsningen kan da ikke være en abortlov som gjør et foster på under 12 uker fullstendig rettsløst».

– Gir opp kampen

Generalsekretær i Menneskeverd, Morten Dahle Stærk, sier til Dagen at han er glad for at biskopene slår fast at kirkens syn er at livet starter ved unnfangelsen, og at det har krav på vern.

– Men det er vanskelig å lese uttalelsen annerledes enn at kirken nå gir opp kampen for at dette skal få rettslige konsekvenser. Jeg synes det er uklart om biskopene beklager at kirken tidligere har kjempet mot abortloven. Hvis dette er tilfelle har vi mistet en av de viktigste allierte i kampen for rettsvern for fosteret.

Videre sier han:

– Det er ingen tvil om at enkelte uttalelser fra enkeltpersoner og enkelte virkemidler har lagt stein til byrden. Jeg synes det er på plass å erkjenne og beklage dette. Men debatten i dag står neppe her.

Dahle Stærk reagerer i likhet med Ottosen på biskopenes uttalelse om legal abort.

– Vi vet ikke hvordan en strammere abortlovgivning ville slått ut i våre nordiske land. Med alle de sosiale støtteordninger vi har til rådighet, så burde det være mulig å stramme inn lovverket og samtidig ivareta både kvinnen og fosteret.

Powered by Labrador CMS