Fotballgal biskop kaller den nye superligaen «møkk»
Flere av toppene i norsk kirke - og kristenliv har et lidenskapelig forhold til fotball. Også blant dem er det sterke meninger om den planlagte superligaen.
Biskop og misjonsgeneral heier på hvert sitt lag både i kirkelivet og i toppen av engelsk fotball. Men i synet på en ny superliga bestående av de mest velstående klubbene i Europa, er de like lite nådige.
Øyvind Åsland er generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband og har et nesten livslangt forhold til Manchester United. Denne klubben er en av tolv som har besluttet å gå med i den nye superligaen. Etter planen skal 15 pengesterke klubber ha fast plass i denne konkurransen, noe som har fått en nærmest samlet tilhengerskare til å reise seg i protest.
De etablerte fotballorganisasjonene, med Det europeiske fotballforbundet (UEFA) i spissen truer med å utestenge superliga-klubbene fra tradisjonsrike turneringer som Champions League, Europa League og hjemlige ligaer. I verste fall får de beste spillerne heller ikke spilt landskamper.
– Som de fleste andre er jeg sterkt imot disse planene. Det strider mot sånn fotballen skal være - med opprykk og nedrykk og skikkelig konkurranse. Det er dette som er sjarmen med fotball, sjøl om jeg misliker sterkt at Manchester United taper mot Sheffield United, sier Øyvind Åsland til Dagen.
– Jeg har alltid vært glad i fotball, men har lenge kjent på en bismak ved at det er pengene som styrer. Og nå, med en superliga, blir det enda mye verre. Dette prosjektet viser at pengene og grådigheten står så sterkt at det styrer hele fotballen.
– Hva skjer med ditt forhold til Manchester United dersom de blir med i superligaen?
– Jeg har holdt med klubben siden jeg var fem år, så det sitter langt inne. Jeg må tenke på det der, altså. Men i det lengste håper jeg at superligaen ikke blir en realitet og at vi kan beholde sjarmen med fotballen.
– Hva kan være et alternativ til Manchester United?
– Av en eller annen grunn har jeg hatt en forkjærlighet for Bolton. Nei, jeg må kjenne litt mer på dette, sier Åsland.
Bolton spiller i dag på tredje nivå i England, og det begynner å bli en stund siden storhetstiden på 90-tallet.
– Det går en grense
Halvor Nordhaug er profilert Arsenal-fan og misliker sterkt det han hørte om på nyhetene mandag.
– Jeg synes det er noe møkk. Det er jo ikke noe morsomt å se på VM dersom de beste ikke er med. Jeg håper virkelige at prosjektet havarerer, sier Bjørgvin-bispen.
– Hva skjer med Arsenal-supporteren i deg dersom klubben din blir med på dette?
– Du kan ikke skille deg fra kona bare fordi hun gjør noe dumt, men det går en grense et sted, svarer han.
– Generalsekretæren i Misjonssambandet antyder Bolton som et alternativ til Manchester United?
– Det måtte vel bli Preston for meg, da, parerer biskopen.
Preston spiller i dag i Championship, på andre nivå i England.
- Åpen for forslag om ny favorittklubb
Pinsepastor Daniel Mathiessen kaller mandagen «helsvart» og annonserer på Facebook at han for første gang siden 1992 må velge hvilket engelsk lag han skal holde med.
– Vi er ikke interessert i et kvalmende amerikansk superliga-konsept blottet for åpen konkurranse, sjarm og tradisjoner. At disse grådige eierne av @manchesterunited står i front for saken, gjør det bare enda mer flaut og frustrerende. Jeg er sint, trist og sjokkert, melder Mathiesen, som er pastor i Salt Os.
«Og ja, åpen for forslag om ny favorittklubb. Skal kjøpe drakt til seriestart,» avslutter han.
Bodd i hull i bakken?
Svimlende summer er ikke noe nytt i denne idretten. Men mange mener superligaen tar pengehysteriet til høyder som smadrer det som måtte være igjen av sjel i dagens toppfotball.
Trenere og spillere i de store klubbene tjener som kjent titalls millioner i året, og de meste ettertraktede spillerne har milliard-prislapp.
Hvis ingen kommer
Jordheim klarer derfor ikke å hisse seg opp over den planlagte superligaen.
– Galskapen ble virkelig ikke funnet opp sist søndag, mener han.
Samtidig ser han et håp i de sterke protestene. Store deler av toppfotballens inntekter kommer av tv-seere som betaler for å følge sine helter.
– Markedet, det er vi. Hvis vi går hjem, må butikken stenge. Verre er det egentlig ikke.
– Kjepphøge United-fans
Bedehusgeneral og Liverpool-supporter Erik Furnes sier han har et forholdsvis avslappet forhold til fotball og at engasjementet er sterkest når han møter «kjepphøye United fans».
Furnes, som tirsdag formiddag prioriterte oppgaven som ordstyrer i et ledermøte i Indremisjonsforbundet framfor å snakke med oss om fotballens framtid, har sendt oss denne tekstmeldingen:
«Superligaen står ikkje fram som ein god modell, men det er jo mykje med UEFA og FIFA som heller ikkje er bra (berre tenk på Quatar-VM). Så her er det maktkamp og snakk om store pengar, noko ein vanleg supporter ikkje har lyst til å tenkje så mykje på. Spelarar og trenarar er komne i ein vanskeleg situasjon ift sin arbeidsgjevar, og det er jo ikkje til sistnemnde at ein supporter har sitt engasjement. Eg har eit ganske så avslappa forhold til fotball og vert mest engasjert når eg møter kjepphøge United-fans, men har gleda meg mykje over offensiv og publikumsvenleg fotball frå Liverpool i mange år. Håper at det ikkje vert øydelagd med det første.»