DØR TIL DØR: Runar Ostad og Elisabeth Bjørnstad gikk fra dør til dør mandag kveld. De gikk sammen med et team på fem fra Greåker Frikirke.

Fra dør til dør med gratis bibler

80.000 bibler deles ut til folk i Østfold. Over halvparten av dem som åpner døren takker ja. Dagen ble med frivillige fra dør til dør.

Publisert Sist oppdatert

– Den norske sjenansen utfordres, sier David Hetlelid, pastor i Filadelfia Sarpsborg.

I et stort lager i første etasje av menigheten ligger rundt 10.000 bibler. Rundt 3.000 ble delt ut forrige uke. Menigheten har blitt en base for bibelaksjonen i Sarpsborg der 19 menigheter har engasjert seg.

Bibelaksjonen i Østfold er den andre aksjonen som blir gjennomført i Norge. På sikt er planen å gjennomføre slike aksjoner i alle fylker.

Komfortsone

Kjersti Marken forteller at hun har beveget seg langt utenfor komfortsonene når hun har banket på kjente og fremmede dører med spørsmål om de vil ta imot en gratis bibel. Hun er forsamlingsarbeider i Bjørnstad forsamling, som gjør en storstilt innsats mens aksjonen pågår. 25 av medlemmene har valgt å engasjere seg.

POSTKASSEN: Elisabeth Bjørnstad putter informasjon i postkassen til de som ikke åpner. De får et telefonnummer de kan kontakte i tilfelle de ønsker en bibel. Foto: Johanna Hundvin Almelid

En ung mann fra Bjørnstad forsamling forteller at det har kostet å gå fra dør til dør i et nabolag der han kjente mange fra før. Men han angrer ikke, og frimodigheten har vokst.

Finnmark

Høsten 2014 var det bibelaksjon i Finnmark. Beate Ålien, som bor i Alta, forteller at mottagelsen var god og at de fikk mange gode samtaler.

– Noen steder fikk vi komme inn. I fjor var jeg med på bibelutdeling i Troms. Det var også en positiv opplevelse. Enkelte forteller oss at de har ventet sånn på oss.

I Finnmark ble bibelaksjonen gjennomført med sterk støtte fra biskop Olav Øygard.

I Østfold samler aksjonen kirkefolket, men biskop Atle Sommerfeldt har sagt nei til at Borg bispedømme deltar i prosjektet.

Da Dagen snakket med ham kort tid før aksjonen, var han fortsatt på nei-siden, men han håpet at aksjonen ville resultere i at flere i Østfold oppdager hvilken skatt Bibelen er.

ANSVAR: Ketil Willard er mediekontakt for aksjonen og har ansvar for å samle troppene før og etter utdeling.

Positive unge

Dagen ble med et team fra Greåker Frikirke ut i Sarpsborgs gater mandag kveld. En god del var ikke hjemme, men blant de som åpnet døren takket rundt halvparten ja. Og de mest positive, var unge i 30-årsalderen.

Kari Veel deltok for tredje gang, blant annet på Halloween.

– Den kvelden var det mange som ikke åpnet, forteller hun.

Veel og Aarstein Thorbjørnsen, som også er med i bilen vi kjører, har en teori om at november ikke er den beste måneden å dele ut bibler. De tror mange kan bli engstelige når noen ringer på døren og de ikke vet hvem som står utenfor, selv om de har fått informasjon i postkassen på forhånd om bibelaksjonen.

Elisabeth Bjørnstad og Runar Ostad ringer på de fleste dørene og er blid og hyggelig. Når folk sier at de ikke er interessert, aksepterer hun det og ønsker dem en god kveld videre.

Flere steder høres hundeglam på innsiden, og når en ung jente åpner døren, ser to hunder sitt snitt til å løpe ut. Mor, som ikke har rukket å gå inn i huset ennå, får sitt fulle hyre med å innhente de to som springer i fri dressur forbi Sarpsborg stadion. Bjørnstad nøyer seg med å legge informasjon i postkassen om at de har vært der og at de kan ta kontakt senere hvis de ønsker en bibel.

2.900 i omløp

Ketil Willard er mediekontakt for aksjonen og leder for lokalkomiteen. Mandag kveld ble 2.900 bibler kjørt ut, men han tror at en god del ble med tilbake.

– Vi har lett for å se på det store antallet med bibler, men hver enkelt bibel er viktig. Mange tar imot og begynner å bla i den.

Willard har ansvar for å samle troppene før og etter utdeling. Det er ikke spesielt kaldt ute, men det er godt å komme inn i varmen etter å ha fullført rodene. I Filadelfia Sarpsborg serveres det hjemmelaget suppe, og rundt møtes folk fra ulike sammenhenger for å dele erfaringer.

Takknemlig

En ung kvinne forteller om en mann som var så takknemlig for å få et eksemplar av Bibelen. «Tusen takk, dette tror jeg landet vårt trenger,» sa han.

En annen møtte en muslim, som gjerne ville ha en bibel. Et stykke lenger nede i gata møtte han en annen muslim som så lengselsfullt etter boken, men som ikke våget å ta imot. Men da vedkommende fikk høre at en annen muslim i nærheten hadde tatt imot, var saken grei.

David Hetlelid snakker varmt om det tverrkirkelige fellesskapet som har utviklet seg siden de begynte arbeidet for tre år tilbake.

– Å ta del i andres trosspråk er en vakker opplevelse, sier han.

Kirkefremmede

I Filadelfia Sarpsborg og i en rekke andre menigheter har de et sterkere fokus på kirkefremmede i oktober-november. Noen går i gang med Alphakurs, andre arrangerer bibelkvelder.

– Forrige uke ringte en mann som hadde fått en bibel. Han hadde ikke vært på gudstjeneste på lenge og lurte på om han kunne ta med seg to kompiser i kirken den påfølgende søndagen, forteller han.

Kjersti Marken synes det er sterkt å få være og dele ut Guds ord.

– Det vender ikke tomt tilbake. Svært mange har faktisk ikke Bibelen i dag. Den ligger kanskje igjen i kassa på loftet hos mor og far, hvis den ikke har havna på gjenbruksbutikken.

AKTIVITET: I kjelleren i Sarspborg Filadelfia var det stor aktivitet mandag kveld før folk skulle kjøre ut med biblene. Foto: Johanna Hundvin Almelid
Powered by Labrador CMS