Fra norsk dåp til tysk konvertittmenighet
Aref Movasaq så bibelverset Johannes 3.16 i en drøm, da han bodde i Iran. Han måtte flykte til Norge, hvor han ble døpt.
Nå er han en av mange konvertitter som holder til i Treenighetskirken i Berlin, som Dagen skrev om onsdag:
Men han ble ikke døpt der, det skjedde i Askim, forteller støttespiller og tidligere pastor i Nordre Misjonskirke i Haugesund, Dag Vister Hansen.
– Aref hadde kontakter i Askim, så derfor ble han døpt der. Men i løpet av de seks årene han bodde i Norge, var det i Haugesund han holdt hus.
Som mange andre iranere var hans konvertering mye av årsaken til at han måtte flykte fra Iran, forteller Vister Hansen.
– Etter synet av bibelverset, som han ikke forstod så mye av, kom han i kontakt med noen kristne. De gav ham en Bibel, og der fant han igjen verset. Det ble en stor bekreftelse for ham.
Aref opplevde å bli forfulgt for sitt valg. Familien ble truet, han selv ble banket opp. Norsk UDI har sett bildene av sårene etter volden, men i følge Vister Hansen tolket de det dit hen at dette ikke skjedde som følge av konverteringen.
Situasjonen blir uansett så prekær at Aref flykter til Norge.
Ledertype
Her til lands får Aref avslag på sin asylsøknad. I løpet av sin tid i Norge holdt han klar profil.
– Han var veldig ivrig kristen. Han talte på våre gudstjenester og var også i andre menigheter og bedehus og fortalte sin historie, forteller Vister Hansen.
Han delte også evangeliet med folk fra sin egen kultur. En av de som ble kristen som følge av Aref sin forkynnelse, er Jemal Ekhasi. Han har fått avslag på sin asylsøknad, men har anket saken.
Også han er blitt brennende i sin tro. Han har holt alpha-kurs for iranere i Norge. Han har også holdt slike kurs via Skype til iranere i Iran. Til Dagen bekrefter Jemal at Aref var en svært aktiv kristen. Jemal har kontakt med Aref i Tyskland og forteller at hans engasjement fortsetter der.
– Han er veldig aktiv med å spre evangeliet. Han inviterer folk til Alpha-kurs og deltar også selv. Han er en god kristen mann, forteller Jemal.
Selv konverterte Jemal fra islam her i Norge. Han var en av flere iranere og afghanere som Aref tok med til kirken.
– Det er ikke sant at Aref bare ble kristen for å kunne bli i landet. Det er helt feil. Han vil bli pastor. Blir han sendt tilbake til Iran kommer han til å fortsette å viten om Jesus, sier Jemal.
Mengder
Som Dagen skrev om onsdag er flyktningtilstrømningen til Tyskland enorm. Rundt 800.000 regner man med vil komme i år.
De fleste av disse kommer fra Syria, og vil på grunn av krigen få innvilget asyl.
Land som Iran og Afghanistan regnes som tryggere. Kun 40-50 prosent av søkere fra disse landene får innvilget asyl i Tyskland.
Les også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));