Fra sorg til glede da Israel feiret 75 år
Statsminister Benjamin Netanyahu manet til samhold da feiringen av Israels 75-årsdag ble innledet.
I et forhåndsinnspilt opptak talte han til de fremmøtte under den offisielle seremonien på Herzlfjellet i Jerusalem – og til tv-seere over hele Israel.
– La oss stoppe all støyen et øyeblikk, la oss et øyeblikk se på det store vidunderet som kalles staten Israel. Hvor mange mirakler har vi oppnådd her de siste 75 årene som et forent folk, spurte han, mens bilder av Israels mange bragder rullet over skjermen.
– Som ett folk, fortsatte han, vant Israel sine kriger, absorberte millioner av immigranter, bygde en blomstrende økonomi, oppnådde historiske fredsavtaler, utviklet byene og infrastrukturen til nasjonen, og bygde forsvaret, med verdens beste mannlige og kvinnelige soldater som beskytter oss alle.
Netanyahu bemerket at da Israels stammer forlot Egypt, kranglet de om de skulle gå til venstre eller høyre og vandret i 40 år i villmarken til de nådde det lovede land.
– Da forsto vi at bare sammen kan vi nå våre mål, sa han.
Feirer uavhengighet
Under den israelske nasjonaldagen, Yom Ha'atzmaut, feires den israelske uavhengighetserklæringen. Denne ble undertegnet av David Ben-Gurion i Tel Aviv 14. mai 1948, men i Israel markeres dagen i henhold til den jødiske kalenderen – i år 26. april.
Nasjonaldagen etterfølger hvert år minnedagen for falne soldater og terrorofre. I byer, bydeler og kibbutzer over hele Israel blir falne soldater og terrorofre fra lokalsamfunnet minnet, før en brått starter feiringen av landets uavhengighet.
Ved den brå overgangen fra nasjonal klage til jubel feires staten og dens prestasjoner samtidig som man husker ofrene som gjorde dem mulige.
– Å gjøre det sammen er å gråte sammen på minnedagen og feire sammen på uavhengighetsdagen. Å gjøre det sammen er å vite at vi har ett folk og ett land, og vi vil aldri ha et annet land, sa Netanyahu i sin tale til det israelske folket.
Splittet nasjon
Men det er en dypt splittet nasjon som feirer 75 år. De siste månedene er blitt preget av massive demonstrasjoner mot den foreslåtte rettsreformen, som mange mener vil svekke det israelske demokratiet.
Opposisjonsleder Yair Lapid boikottet hele feiringen, mens det i Tel Aviv og en rekke andre byer ble arrangert alternative feiringer der man i tillegg til å feire landet og dets historie, tok avstand fra Netanyahu-regjeringen.
Tradisjonell feiring
Under nasjonaldagsfeiringen er det hvert år i Jerusalem en seremoni der presidenten hedrer 120 av Israels beste soldater. Det arrangeres også en internasjonal bibelkonkurranse i den israelske hovedstaden.
Forsvaret åpner noen av basene sine for publikum og akrobatflygere fra det israelske luftforsvaret flyr over en rekke israelske byer.
Israelske familier feirer tradisjonelt med piknik og grilling. Balkonger er dekorert med israelske flagg, og små flagg er festet til bilvinduer. Flaggene henger ofte oppe til etter Jerusalemsdagen, som i år markeres 19. mai.
På Jerusalemdagen feirer en at Jerusalem etter Seksdagerskrigen i 1967 igjen ble én forent by.