Fra verden til Norge
Disse ungdommene har tilbakelagt 1800 km på norske veier for å mobilisere for misjon. Nå vil Operasjon Mobilisering (OM) satse offensivt på indremisjon her til lands.
Fem unge mennesker som til vanlig er mannskap på bok- og misjonsskipet Logos Hope er for tiden på en rundreise i Norge for å besøke kirker, bibelskoler, folkehøyskoler og vanlige skoler. Hensikten er å markedsføre opphold på «verdens største flytende bokmarked» og rekruttere mennesker til misjon. Når Dagen tar kontakt sitter de tett i tett på kontoret til OM i Kristiansand for at alle skal bli fanget opp av Skype-kameraet. De har snart lagt bak seg sju uker og 1800 km på norske veier og er overveldet over responsen de har fått.
– Jeg var nok litt forutinntatt. Noen hadde fortalt meg at nordmenn var kalde, men jeg traff varme og gjestfrie mennesker, forteller Huimin Kim (28) fra Sør Korea. Han studerte media og journalistikk før han mønstret på Logos Hope. Da han måtte forlate båten fordi den skulle på vedlikehold i Singapore, var det hans første prioritet å delta på Team Norway.
Huimin synes teamet har fått god respons: – Mange har sagt de vil bli med på båten og noen har gitt økonomisk støtte til OM.
LES OGSÅ: En million har besøkt "Logos Hope"
– Et sjokk
Shura Facanha (18) fra Ecuador har møtt mange nordmenn som er lidenskapelige evangelister. – Selv på steder hvor det er få kristne, er det flott å se hvor opptatt folk er av å nå sine venner med evangeliet. Shura mener det gir håp for at Norge igjen kan bli et kristent land.
Peace Aiemsaart (28) er likevel urolig. Teamlederen fra Thailand har vokst opp med at vestens folk er kristne, men i Norge har han opplevd at folk går i retning buddhisme.
– Det er et sjokk for meg. De har jo sannheten, men velger å gå til det som er falskt, sier han. Peace er glad for alle kristne han har møtt i Norge som vil ha «de fortapte» tilbake.
– Det oppmuntrer meg.
LES OGSÅ: Ønsker nød for unådde
– Aktivt grep
Willy André Meberg, som sammen med kona Kari Anne er landsledere i OM på fjerde året, er også oppmuntret. Han deler en drøm med Dagen:
– Vi ønsker å se norske menigheter ta mer aktivt grep om misjon. Tradisjonelt har OM sendt ut arbeidere i hele verden, men vi skulle like å se kristne ta lokalt ansvar og jobbe aktivt for å nå sine nabolag.
Utgangspunktet for at OM nå vil gi indremisjon fokus, er erkjennelsen av at det i Norge er mange som ikke er blitt nådd med evangeliet både blant etniske nordmenn og innvandrere.
– Det er stor åndelig åpenhet. Mennesker er åndelig søkende, og jeg tror det er en unik sjanse nå for norske menigheter til å drive med utadrettet misjon her til lands.
Meberg vedgår at tanken er ny for OM i Norge.
– Ja. Vi har rekruttert og sendt ut. Nå har vi lyst til å bygge opp større team i Norge og rekruttere noen fra utlandet til å komme til Norge.
Et amerikansk ektepar står allerede klar og skal etter planen være på plass neste år. Planen er å reise rundt til menigheter med et kursopplegg som tilbyr praktisk misjonstrening. Noe teori blir det, men sammen med menighetene skal det først og fremst være utadrettet arbeid lokalt.
– Det samme kurset skal også brukes til å utruste en ungdomsgruppe som skal reise utenlands på team, sier Meberg.
LES OGSÅ: Misjon – til frelse eller samfunnsendring?
Liker brunost og sursild
Det internasjonale teamet påstår de har hatt det bra sammen, og har kranglet lite under norgesoppholdet. Unntaket er når de har vært i matbutikken. Med representanter for fem land rundt bordet sier det seg selv at det kan bli vanskelig å enes om hva de skal spise. Kim og Aiemsaart har begynt å like brunost og sursild.
– Det er det bare guttene som gjør, ler de.
De fem som har oppildnet nordmenn for misjon, bærer også på egne drømmer om å nå folk med evangeliet. Huimin har sju måneder igjen på Logos. Deretter skal han fullføre en bachelorgrad og ta fatt på et praktisk yrke. Det står mellom å bli snekker og å bli rørlegger. Deretter vil Kim reise ut som teltmaker, enten til Thailand eller et land i Afrika. Ved sin side regner han med å ha norske Veronika.
– Vi må be, for jeg vil ikke til Thailand, ler hun. – Vi må se hvor Gud leder oss.
Aller først vil Veronika studere til vernepleier. Hun regner med at hun trenger arbeidserfaring i Norge, men ser for seg at hun i fremtiden vil arbeide med gatebarn.
Rebecca har lyst til å gifte seg og få ti barn. Etter studier regner hun med å bli i hjemlandet Tyskland.
– Jeg vet ikke hvor Gud vil ha meg, men vi må be om en mann, smiler hun.
Facanha (18) har nettopp blitt med Logos, så drømmene om medisinstudier og et liv som kirurg i Afrika ligger litt frem i tid.
I Sør-Korea må bibelskolestudenter til Seoul. Peace vil gjøre noe med det:
– Jeg har lyst til å trene folk der de er, om de så bor langt fra hovedstaden.