Frafjord Johnson: Sør-Sudans ledere kan ikke skylde på andre
– Ikke skusle bort denne sjansen! Det er Hilde Frafjord Johnsons bønn til lederne i Sør-Sudan idet hun går av som sjef for FN-styrken i landet.
Den tre år unge staten er i sin hittil verste krise. President Salva Kiir er i krig med sin avsatte visepresident Riek Machar. Maktkampen i ledelsen i den sørsudanske frigjøringsbevegelsen SPLM har ført til blodige kamper, flukt og stor fare for hungersnød.
Hilde Frafjord Johnson har ledet FN-styrken UNMISS siden 2011. Hun spilte en viktig rolle da fredsavtalen med Sudan ble forhandlet fram. Nå håper hun Kiir og Machar, som hun kaller sine venner, tar ansvar.
– Hvis ikke vil de ha sviktet hele prosjektet som de sloss for i mange tiår og som så mange døde for. Hva var poenget med deres lidelser hvis alt bare skal skusles vekk? sier hun til NTB.
– Ta ansvar sammen
– Dette er den største prøven som ledelsen i SPLM noen gang har stått overfor. De må få slutt på denne konflikten og redde landet. Da må de ta kollektivt ansvar og slutte å peke på alle andre og gi dem skylden, sier hun.
For det er de sørsudanske lederne selv som har forårsaket krisen, mener Frafjord Johnson.
– Jeg er egentlig mest sint. Noen av oss gjorde faktisk en innsats for å unngå at dette skjedde, men vi lyktes ikke, konstaterer hun.
Hun mener det fortsatt er tid til å hindre at konflikten setter seg for dypt.
– Red stormen av
Tross krisen, mener FN-toppen selv hun har stått løpet ut. Kampene har roet seg. Det har også den kraftige kritikken hun og FN har blitt utsatt for det siste halvåret.
– Hvis stormen hadde fortsatt å rase, ville jeg blitt i Juba. Det er viktig for FN å vise at man ikke lar seg presse. Og jeg ville ikke være en kaptein som forlater skipet midt i stormen, sier hun.
Salva Kiir anklaget i januar UNMISS for å opptre som en parallell regjering. Senere ble det funnet våpen i en FN-transport. Våpnene skulle til FN-soldater, men transporten var ikke i tråd med forståelsen med myndighetene. Demonstranter marsjerte i Juba, anklaget Frafjord Johnson for å være en opprørsleder og krevde at hun måtte gå.
UNMISS-sjefen sier hun fikk sterk støtte fra FNs sikkerhetsråd. Påstandene ble tilbakevist, og forholdet mellom FN og regjeringen er vesentlig bedre nå, mener hun.
– Bygge landet
Det var et stort mandat hun fikk fra Sikkerhetsrådet for tre år siden. UNMISS skulle hjelpe til å bygge en nasjon fra grunnen av. Siden har krisene stått i kø, og FN-styrken fikk ikke alle soldatene de var lovet.
Fra 9. juli får UNMISS et mer begrenset mandat. Det handler om å beskytte sivile og humanitære forsendelser og overvåke menneskerettssituasjonen. Da er det naturlig å slutte, mener Frafjord Johnson.
Det nye mandatet passer bedre til et land i konflikt.
Halvannen million mennesker er drevet på flukt det siste halvåret. Over 100.000 av dem har søkt tilflukt i FN-basene.
– Jeg sa til meg selv da jeg tok jobben: Det skal aldri skje under min ledelse at vi ikke hjelper dem som søker tilflukt på våre baser, sier hun.
Hun viser til smertefulle erfaringer i FNs historie, som i Rwanda, der sivile ble drept uten at FN grep inn.
– Historisk samarbeid
Men basene er ikke bygd for å huse så mange mennesker over tid. FN anklages for ikke å sikre de fordrevne rent drikkevann og beskytte dem mot sykdom.
Frafjord Johnson mener hun ikke kunne gjort noe annerledes, i hvert fall ikke med den kapasiteten styrken har.
Hun understreker at UNMISS samarbeider med de humanitære organisasjonene, slik at de kan gi hjelp inne i basene. Det har ikke skjedd før i FNs historie, påpeker hun.
Ferie og bok
Nå ser den tidligere KrF-politikeren fram til sin første ordentlige ferie på tre år. Etter hvert ser hun seg en ny stilling i FN, dog ikke i Sør-Sudan. Men først skal hun skrive bok om de siste tre årene.
– Det viktigste blir å fortelle historien, og så får man trekke lærdommer av den, konstaterer hun.