Framtidsforskere: Disse varige endringene vil pandemien gi kirkelivet
Kristne framtidsforskere og analytikere i både USA og Storbritannia mener at koronaepidemien vil endre kirke- og menighetsliv for alltid.
En kristen framtidsforsker sier at korona-stengningen har tvunget den kristne kirken inn i det tredje årtusenet og bidratt til å utvide menighetenes tjeneste som aldri før.
Mange kirker over hele kloden har overført sine gudstjenester på nettet ettersom myndighetene har innført strenge sosiale begrensninger for å forhindre spredning av sykdommen.
Patrick Dixon, styreleder i prognoseselskapet Global Change Ltd, sier at de som har tilpasset sine tjenester og omfavnet ny teknologi vil oppleve langsiktig vekst som et resultat.
Spennende utvikling
Intervjuet ble først publisert på premierchristian.news, en britisk nettside som tilbyr nyheter med et kristent perspektiv. Der sier Dixon at fordi kirken bokstavelig talt har blitt «fengslet», har den måttet utvikle verktøy for å kringkaste budskapet.
– Forrige søndag streamet 58.000 kirker sine gudstjenester live bare i Storbritannia. Det er derfor veldig mange mennesker som ser på disse tilbudene.
– Alle påskegudstjenestene som ble sendt i april ligger fremdeles tilgjengelig på nettet. Om 20 - 30 år kan folk fortsatt se disse, i et hvilken som helst land verden over. Vi snakker om en permanent endring, slår forskeren fast.
Han viser også til at kristne konferanser har opplevd stor tilstrømning av publikum. Familiefestivalen Spring Harvest, som vanligvis har rundt 40.000 deltagere hvert år, har hatt over en million live-visninger av sitt digitale tilbud.
Borte for godt
Amerikanske Michael Metzger, leder av The Clapham Institute viser i en artikkel på nettestedet Religion Unpplugged, til en rapport fra The Praxis Journal. Den hevder at de fleste ledere allerede nå må erkjenne at virksomheten deres ikke lenger eksisterer. Det gjelder også for ideelle organisasjoner, og til og med i visse viktige henseender for kirker.
– Det er en brutal diagnose. De sier dette fordi grunnlaget for de fleste kirker og menigheter først og fremst er samlinger. Felles tilbedelse. Bibelstudier. Vi aner ikke når slike samlinger igjen kan bli rutine, skriver Metzger, og fortsetter:
– Praxis-forfatterne føler at få menighetsledere har tatt inn over seg denne virkeligheten og at førsteprioriteten burde være å sette til side gjeldende handlingsplanen så raskt som mulig. Det er på tide å skrive en ny fordi forutsetningene som opprettholdt disse menighetene ikke lenger er til stede.
Metzger påpeker at de fleste kirker og menigheter tror at de kan vente med dette i håp om å komme tilbake til den gamle normalen.
– Vi kommer ikke tilbake til den gamle normalen. Den nye normalen kan kreve samlinger på ikke mer enn ti. Og seks fot avstand mellom mennesker, skriver analytikeren.