PASTOR: Francis Chan forlot en megakirke for å starte en menighet uten ansatte.

The Send-taler Francis Chan forlot megakirken han startet

Et møte med kinesiske undergrunnsmenigheter fikk Francis Chan til å tenke nytt om hva kirke skal være. – Alt hadde handlet om å få folk inn gjennom dørene.

Publisert Sist oppdatert

Denne måneden er amerikanske Francis Chan trekkplaster både på misjonskonferansen The Send på Fornebu og på UL på Oslofjord Convention Center.

Dagen møter ham på videolink fra hjemmet hans i California.

Han er en velkjent forkynner og forfatter i USA, og hans første bok «Crazy Love» har solgt godt også i Norge. Nå kommer han til Norge for første gang.

– Hvilket budskap kommer du til Norge med?

– Ofte vet jeg ikke hva jeg skal tale om før jeg står på scenen. Jeg vil prøve å se hva Ånden gjør og forstå menneskene som er der. Men på The Send har jeg blitt bedt om å si noe om kristen enhet, sier Chan til Dagen.

– Kirken har et forferdelig rykte for øyeblikket

Chan er en del av det globale lederskapet for The Send. Når arrangementet går av stabelen 25. juni er det for fjerde gang, og første gang i Europa.

Han mener den norske utgaven av The Send viser en form for enhet som de ikke har sett når The Send har blitt arrangert i USA og Brasil. Hele 29 kristne organisasjoner og kirkesamfunn står bak arrangementet.

Francis Chan

Amerikansk pastor, forkynner og forfatter.

Har gitt ut bøkene «Crazy Love og «Over og ut med helvete?» på norsk på Hermon forlag

Grunnla Cornerstone Church og Eternity Bible College. I dag ledet han menighetsnettverket We Are Church

Besøker The Send og UL i juni 2022.

Den amerikanske kirken har store utfordringer på dette området, minner han om.

– I USA har kirken et forferdelig rykte for øyeblikket. Skandaler, seksuell umoral og ting som har vært skjult dekker over det kirken skal stå for. Noen ganger lurer jeg på om det er Gud som disiplinerer oss på grunn av vår manglende evne til å stå sammen, sier Chan undrende.

THE SEND: Francis Chan er en del av det globale lederskapet i The Send. Bildet er fra The Send i Orlando, Florida

Uro i megakirken Hillsong og overgrepsavsløringer i kirkesamfunnet Southern Baptist Convention er noen av skandalene som har rystet amerikansk kirkeliv de siste månedene.

Mener gudsfrykt er nøkkelen

– Hva tror du må til for å oppnå kristen enhet?

– Det begynner med å frykte Gud. Lenge har vi gjort alt vi kan bare for å få folk til å komme inn dørene våre. Vi har forkynt det folk vil høre – og verre: ikke forkynt det folk ikke vil høre. Vi har snakket mye om kjærlighet, men unngått å snakke om dom og Gudsfrykt.

Han mener gudsfrykt vil forandre hvordan kristne ser på andre kristne.

– Når du frykter Gud anerkjenner du at disse andre menneskene også er Guds barn.

Forlot megakirken han startet selv

Francis Chan ble først kjent som grunnlegger av megakirken Cornerstone Church i Simi Valley, like utenfor Los Angeles.

I mer enn 15 år ledet Chan kirken, og han så den vokse til over fem tusen medlemmer. Derfor vakte det oppsikt da han i 2010 forlot kirken han selv hadde grunnlagt.

Han hadde nemlig ikke lenger troen på måten han drev kirke på. Han fryktet at gudstjenestegjengerne ble for passive.

– Jeg hadde 5000 mennesker i kirken som alle har fått nådegaver fra Gud som er ment til å velsigne Guds folk. Hvorfor er det da sånn at bare en håndfull av oss bruker gavene i menigheten, spør Chan til Dagen.

Inspirert av kinesiske undergrunnskirker

Chan gikk i gang med å plante en ny kirke, denne gangen i San Francisco. Men denne kirken skulle ikke eie noe kirkebygg. De skulle møtes i hjemmene.

Han var inspirert av undergrunnsmenigheter i Kina, hvor kristne samles i små grupper i hjemmene eller på provisoriske forsamlingssteder.

– Hva var galt med måten du drev kirke på før?

– Da jeg startet kirken handlet alt om å få folk inn gjennom dørene. Vi skapte et miljø der folk kunne høre et budskap og dra hjem. Men kirken skal være et sted der vi praktiserer det Gud har bedt oss om å gjøre.

Driver kirke uten kostnader

Chan samlet en liten gruppe mennesker til den første husmenigheten. Men han hadde en tydelig oppfordring til de som ble med: «Ikke bli vant til dette».

Det skulle nemlig bare gå noen måneder før det var tid for å dele husmenigheten i to.

– Vi må fortsette å multiplisere oss selv for å nå de fortapte, sier Chan.

PASTOR: Et møte med kinesiske undergrunnsmenigheter fikk Chan til å tenke nytt om kirke.

Husmenighetene fortsatte å dele seg. To ble til fire, fire til åtte og åtte til seksten. Nå har nettverket husmenigheter spredt ut over området rundt San Francisco i California, og lignende nettverk har blitt startet andre steder i USA.

Fortsatt drives kirkenettverket uten et felles menighetsbygg, og det drives helt uten betalte ansatte. Pengene som samles inn går til misjon og til fattige fremfor drift av menighetene.

Ble misjonær til en by i krise

I 2020 var det på nytt tid for å bryte opp. Denne gangen skulle Chan ut av landet for å realisere en mangeårig misjonsdrøm.

Han reiste til Hongkong for å «gi nødhjelp, dele evangeliet og plante menigheter blant de aller fattigste i Asia», sa han til Fox News den gangen.

Han kom til en by i krise. I mer enn et halvt år hadde Hongkong vært preget av voldsomme demonstrasjoner mot myndighetenes nye utleveringsavtale med Kina. Demokratiforkjempere ble fengslet og flere kristne ledere gikk i front i demokratikampen.

– Hans veier er høyere enn våre veier

Chan gikk i gang med å gjøre det samme som han hadde gjort i San Francisco: plante husmenigheter.

Så traff pandemien, og Hongkong gikk tidlig i full nedstenging.

Chans opphold i Hongkong ble kort. Visumet ble ikke forlenget. Mindre enn ett år etter han reiste ut var han tilbake i California.

Han er ikke den eneste misjonæren som måtte forlate Hongkong under pandemien. Flere har uttrykt bekymring for at muligheten til å drive misjon i Hongkong begrenses. Den selvstyrte byen har praktisert full religionsfrihet, og har derfor blitt en viktig base for vestlig kinamisjon.

– Tror du det at du måtte reise hjem har sammenheng med at Kina strammer grepet om Hongkong?

– Det kan være, men det vil jeg ikke spekulere over. Gud er allmektig, og om han ville ha meg der, ville jeg vært der, sier Chan.

Ga opp misjonsdrømmen

Han forteller at husmenighetsbevegelsen han var med på å starte i Hongkong er aktiv og voksende. Fortsatt følger han dem opp via digitale hjelpemidler.

FORKYNNNER: Bildet er fra The Send i Orlando, Florida i 2019.

– Har du planer om å dra ut igjen på misjonsmarken?

– Jeg har gitt opp det nå. Gud har gjort det tydelig for meg at det ikke lenger handler om at jeg skal gå ut lenger, men at jeg skal trene den neste generasjonen til å gå ut.

Han er opptatt av at de med mer erfaring kan trene yngre mennesker til tjeneste.

– Det er ikke mange på min alder som er opptatt av å løfte opp de som er unge inn i tjeneste. Jeg vil være en av dem, for noen gjorde det for meg, sier 54-åringen.

Francis Chan taler på The Send på Fornebu utenfor Oslo 25. juni.

Powered by Labrador CMS