Frank Søgaard hyret Elden for å kreve penger fra OKS
Frank Søgaard mente menigheten hans ble lurt da OKS fikk kjøpe kremeiendom i Oslo. – Vi har stått ved alle våre forpliktelser, svarer styreleder.
Dagen har den siste tiden skrevet flere større saker om pastor Frank Søgaard og Oslo-menigheten M40, eller Den frie evangeliske forsamling som den formelt heter.
Bakgrunnen er en uro i menigheten knyttet til forvaltningen av menighetens kremeiendom, Møllergata 40, som ble solgt til OKS (tidligere Oslo Kristne Senter)i 2019.
Menigheten holdt til i bygget i nesten 50 år.
Dagen har tidligere fortalt om en 86 år gammel kvinne som ble kastet ut av menigheten etter at hun stilte spørsmål om hvordan den bedrageridømte pastoren styrer menigheten.
Nå kan Dagen avsløre at det i årene etter eiendomssalget har pågått en kostbar konflikt mellom Søgaard og ledelsen i OKS.
Søgaard mener han har blitt ført bak lyset, mens OKS mener de har blitt presset for penger.
Fikk ikke banklån
OKS er en av Norges største frimenigheter med over 2.300 medlemmer fordelt på syv lokasjoner. Hovedkontoret deres ligger på Kjeller i Lillestrøm.
OKSs eiendomsselskap kjøpte eiendommen i Møllergata for å gi Oslo-avdelingen deres, OKS Citykirken, et fast tilholdssted.
Kjøpesummen var 25 millioner kroner.
Problemet var bare at menigheten ikke hadde penger til å kjøpe bygget – og de fikk heller ikke banklån for å finansiere det.
De fikk derfor kjøpe bygget på selgerkreditt. Det betydde at M40-menigheten ikke fikk hele salgssummen med en gang, men i stedet skulle OKS betale avdrag og renter over flere år.
– Det var blant annet et stort behov for vedlikehold, som tidligere eier ga uttrykk for at de ikke var i stand til å ta hånd om. Selgerkreditten var derfor en løsning som begge parter var tilfredse med, forteller styreleder i OKS, Kjartan Håvik, til Dagen.
– Siden har vi renovert, fornyet og tatt vare på bygget, i tillegg til å ha innfridd våre forpliktelser og redusert saldoen betraktelig, forteller han.
Betalte en million kroner i året
Dagen har sett kjøpekontrakten, der det står at OKS skulle betale 500.000 kroner i årlige avdrag – fram til de får refinansiert avtalen i en bank.
I tillegg skulle OKS betale renter på mellom 3,5 og 5,5 prosent årlig.
I årene 2019 til 2022 betalte OKS dermed 1,75 millioner kroner i året til M40.
I forbindelse med salget avtalte partene at M40-menigheten skulle få bruke eiendommen som før i ti år. Det ga dem tilgang til to møtesaler og flere kontorer.
Hyret advokat for å si opp kontrakt
Søgaard mente at selgerkreditten skulle refinansieres innen kort tid, og at OKS hadde lovet å betale fem millioner kroner dersom lånet ikke var refinansiert i løpet av høsten 2019.
Refinansieringen lot derimot vente på seg.
I denne perioden skal OKS ha bedt om å få redusert salgssummen med 15 millioner kroner.
I 2021 konkluderte Søgaard med at M40-menigheten var blitt lurt – og menigheten sa derfor opp selgerkreditten til OKS.
Han engasjerte også flere advokatkontorer for å heve kjøpsavtalen med OKS, viser dokumentasjon som Dagen har sett.
Det var i dette tidsrommet at Søgaard også hyret kontoret til Norges kanskje mest profilerte advokat, John Christian Elden.
Trengte penger til å betale advokatregning
På nettsidene sine opplyser advokatfirmaet Elden at de opererer med en timepris på mellom 2.250 og 6.250 kroner «avhengig av sakens art».
Advokatregningene ble sendt til M40-menigheten, etter det Dagen får opplyst.
Etter hvert som regningene fra advokatene vokste, skal Søgaard ha brukt advokater mot OKS for å skaffe penger til å dekke utgiftene menigheten hadde til advokat.
Det er uklart hvor store summer menigheten har brukt på advokatutgifter de siste årene.
Ber om mer av minstepensjonen
Medlemmer som Dagen har snakket med forteller at de stadig får beskjed om å gi mer penger, fordi menigheten står i en krevende økonomisk situasjon.
Dette skal ha vært tema på flere medlemsmøter de siste årene.
I referatet fra et medlemsmøte som Dagen har sett, fremgår det tydelig at menigheten trenger mer penger.
«Hva kan vi gjøre for å løfte inntekten våre. Hvis våre medlemmer betaler 10 % av minstepensjonen ville vår menighets økonomi sett helt annerledes ut», heter det i referatet fra september 2023.
Sa opp leieavtale – fikk tre millioner
Etter at advokatene ikke greide å heve kjøpsavtalen, lanserte styret, under Søgaards ledelse, et annet forslag våren 2023.
De ville si opp avtalen om å bruke lokalene i Møllergata 40, fordi menigheten trengte mer penger.
Dette fikk flertall på et menighetsmøte, til tross for protester fra en håndfull medlemmer. Menigheten har mellom 10 og 20 medlemmer totalt.
OKS gikk med på å betale en engangssum på tre millioner kroner til M40-menigheten, mot at de fikk avdragsfritak fram til mai 2028.
Søgaard ba om mer penger
Håvik er tydelig på at de ikke har lurt Søgaard, men tvert imot betalt mer enn de var forpliktet til i perioden 2019 til 2023.
– OKS har stått ved alle sine forpliktelser i henhold til avtalen, og har siden 2019 betalt mer enn ti millioner kroner i renter og avdrag til M40, sier Håvik.
Han forteller at Søgaard har kommet til OKS og krevd mer penger når han har hatt behov for det.
– OKS har ikke noe inntrykk av at Frank har brukt penger fra oss til personlig vinning, men de gangene selger har trengt penger så har det vært til lønn til ansatte, leasingkostnader og så videre.
– Da har han krevd mer penger?
– Selger har da ønsket at nedbetalingen skulle skje raskere og har derfor gitt uttrykk for det.
Han understreker at OKS hele tiden har ønsket å refinansiere selgerkreditten, og at dette var noe de lyktes med i 2023.
Inngikk dyr leieavtale
Kort tid etter den nye avtalen med OKS var inngått, flyttet menigheten i stedet inn i TV Visjon Norges nyåpnede studio i Møllergata 28.
Visjon Norge var i store økonomiske problemer i fjor – og på sommeren var krisen så stor at Jan Hanvold forsøkte å selge båten sin på lufta.
Ifølge Dagens kilder betaler Visjon Norge 150.000 kroner i måneden for å leie studioet i Møllergata.
Det siste året har M40-menigheten vært med og leid studioet – og betalt deler av utgiftene.
Prisen ligger på 7.000 kroner per møte.
I fjor var menigheten også med på å arrangere Oslo Symposium i bygget, sammen med TV Visjon Norge og avisen Norge Idag.
– Fatalt
Flere av medlemmene i M40-menigheten har vært fortvilet over avgjørelsen om å si ifra seg retten til å bruke Møllergata 40.
– Det var fatalt å oppgi rettigheten på M40 for å få de tre millionene. Man trengte ikke være profet for å forstå konsekvensene, uttalte Åse Grønlund til Dagen for to uker siden.
Hun ble kastet ut av menigheten etter at hun stilte spørsmål ved avtalen.
Grønlund var en av fire medlemmer som sendte et brev til ledelsen der de ba om en begrunnelse for avgjørelsen.
Søgaard nekter å svare på spørsmål
Frank Søgaard har blitt forelagt denne saken og fått en uke til å besvare en rekke spørsmål om opplysningene som kommer fram i saken.
Vi har blant annet spurt om hvor mye menigheten har brukt på advokat de siste fem årene, hva de ti millionene fra OKS har blitt brukt til og om leieavtalen med TV Visjon Norge var et forsøk på å hjelpe dem ut av den økonomiske knipen.
Søgaards advokat, Tony A. Vangen i Advokatfirmaet Elden, har sendt en lengre uttalelse, men ingen av spørsmålene blir besvart.
– Når det gjelder avisen Dagens spørsmål om detaljert informasjon om løpende klientforhold, herunder den omtalte eiendomsporteføljen, er dette noe vi selvsagt ikke vil eller kan oppgi, skriver Vangen i en e-post.
Han har tidligere opplyst at han representerer menigheten Den Frie Evangeliske Forsamling, også kjent som M40-menigheten, og Frank Søgaard.
– Ville hjelpe OKS
Han avviser likevel at advokatkontoret hans har blitt hyret for å heve kjøpsavtalen med OKS.
– Undertegnede fikk i oktober 2022 i oppdrag å innlede dialog med OKS vedrørende utestående betaling fra dem. Dialogen undertegnede har hatt med OKS sin advokat har vært god og konstruktiv, og forhandlingene resulterte i en ordning som begge parter var fornøyd med.
Han legger til at M40 ønsket å si opp leieavtalen med OKS for å hjelpe dem slik at de «kunne betale sine forpliktelser til M40».
– Dette er altså i direkte motsetning til det avisen Dagen skriver om at man ville si opp avtalen fordi menigheten trengte penger. Dette ble altså gjort for å hjelpe OKS med sine forpliktelser.
– Mistenkeliggjøring
Vangen reagerer også på omtalen av pengeinnsamlingen i menigheten.
Han mener at menigheten blir mistenkeliggjort.
– Videre er det ikke slik at enkeltpersoner tar alle avgjørelser i menigheten. Tvert imot finnes det ordinære organisatoriske strukturer, som eldsterådet, menighetsmøter og årsmøter, hvor beslutninger tas på et alminnelig organisatorisk grunnlag.
Søgaard er både pastor, styreleder og eldstebror i menigheten.
Rettelogg: I en tidligere utgave av saken meldte Dagen at advokatfirmaet Elden var blant advokatkontorene som ble hyret for å si opp kjøpsavtalen på Møllergata 40. I etterkant hevder advokat Vangen at de har dokumentasjon på at dette ikke var oppdraget deres. Vi har derfor fjernet opplysningen fra saken og bedt om å få se Vangens dokumentasjon. Saken ble oppdatert 11. juli kl. 13.30.