Frankrike vil gi asyl til kristne irakere
Franske myndigheter åpner dørene for kristne irakere som har måttet flykte fra jihadister den siste tiden.
Mange kristne i Irak er på flukt etter angrep fra den ekstremistiske islamistgruppen ISIL.
For seks uker siden tok ISIL med støtte fra lokale opprørsgruppen makten i millionbyen Mosul. Byens kristne fikk tre alternativer konvertere til islam, dra sin vei, eller bli drept med sverd, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.
Situasjonen for kristne i byen har siden da vært kritisk. ISIL har okkupert store deler av Syria og Irak og planlegger å etablere et islamsk kalifat. De vil innføre en ekstrem variant av sharia-lovgivning i området.
Byen Mosul nord i Irak er så godt som tømt for kristne for første gang på to tusen år. De kristne flyktningene sørger over sine tapte hjem og en usikker framtid i Irak.
– Kristne familier er kastet ut av sine hus, deres eiendeler er stjålet og deres hus og eiendom konfiskert i den islamske statens navn, sa den kaldeisk katolske patriarken Louis Raphael Sako under sin søndagspreken i Bagdad.
– Selv Djengis Khan og hans sønn Hulagu gjorde ikke det, sa han med henvisning til hvordan en mongolsk hær under ledelse av Hulagu angrep og plyndret Bagdad i 1258.
Fratatt gifteringer
Den kaldeiske hjelpebiskopen i Bagdad, Shlemon Warduni, beskrev overfor Catholic News Service hvordan ektepar blir fratatt gifteringene sine og hvordan medisiner som blir tatt ut av hendene på små barn og tømt ut på bakken. De flyktende bli blir fratatt bilene, og de må fortsette til fots i 48 graders varme.
Allerede søndag hadde omlag 400 kristne og andre minoriteter søkt tilflukt i de nordlige provinsene Erbil og Dohuk. Erbils guvernør Nawzad Hadi skal ha lovet å beskytte kristne og andre minoriteter som kommer. Så langt har to millioner søkt tilflukt i de kurdiske områdene.
ISIL begår også overgrep mot andre minoriteter, inkludert muslimske grupper. 13 moskeer og helligdommer med tilknytning til shia-islam skal ha blitt revet og ødelagt. Det er også meldinger om shia-muslimer som har blitt tatt som gisler for løsepenger, slått og til og med drept.
– Det som skjer i Mosul er en forbrytelse mot menneskeheten, sier den kaldeiske erkebiskopen Amel Shamon Nona fra Mosul, ifølge Catholic News Service.
FNs sikkerhetsråd har fordømt forfølgelsen av kristne og andre minoriteter i Irak og advarer at disse handlingene kan vurderes som forbrytelser mot menneskeheten. I en enstemmig erklæring vedtatt mandag, fordømte rådets 15 medlemmer «den systematiske forfølgelsen av enkeltpersoner fra minoritetsbefolkningen og de som motsier seg den ekstreme ideologien som ISIL og andre assosierte militære grupper» ifølge AFP News.
Rådet ber den irakiske regjeringen og FN intensivere sin innsats for å sørge for de humanitære behovene til menneskene på flykt fra konflikten. Samtidig minner rådet om at systematiske angrep rettet mot enhver sivilbefolkning på grunn av deres etniske bakgrunn eller religiøse tro kan utgjøre en forbrytelse mot menneskeheten som de ansvarlige må stilles til ansvar for.