NASJONALFORSAMLINGEN: Den ­franske nasjonalforsamlingen skal i løpet av januar stemme over forslaget til ny anti-terrorlov.

Fransk terrorlov kan true trosfriheten

Franske folkevalgte skal i løpet av våren behandle lovforslag. Mange frykter at den vil skape mistenksomhet mot religiøse grupperinger.

Publisert Sist oppdatert

I et åpent brev til samtlige franske parlamentarikere ber nå en rekke organisasjoner og enkeltmennesker om at de folkevalgte stemmer for en lov som bekjemper terror og vold og grupper som deltar i slike aktiviteter.

– Men dere må sørge for at loven ikke skaper flere begrensninger og mer mistenksomhet overfor de aller fleste religiøse grupper av noe slag eller bekjennelse, som bare er fredelige og ikke engasjerer seg i terror eller vold, heter det i brevet.

Menneskeretter

Det er tolv ulike organisasjoner som står bak oppropet. Alle er på en eller annen måte engasjert i å forsvare ytringsfrihet, religionsfrihet og menneskerettighetene.

Appellen er sendt ut av paraplyorganisasjonen Freedom of Religion or Belief, (FoRB) som har kontor i Brussel.

I det åpne brevet heter det også at organisasjonene anerkjenner Frankrikes rett til å etablere lovgivning for å møte problemet med terrorisme, inkludert islamsk terrorisme og radikalisme.

«Vi mener også at måten å gjøre dette på ikke er å innføre ytterligere restriksjoner på religions- eller trosfriheten i landet. Flere religiøse ledere sa i forbindelse med høringen 4. januar at loven vil skape økt mistenksomhet i forhold til religioner og at den bidrar til forsterket statlig kontroll og restriksjoner for alle religiøse grupper,», heter det i appellen.

Evangelisk allianse

Nancy Lefèvre, juridisk rådgiver i Den evangeliske allianse i Frankrike (CNEF), sier til Dagen at de frykter at alles frihet ofres på grunn av frykten for noen spesifikke grupper.

– Vi er bekymret for både forsamlingsfriheten, religionsfriheten og utdanningsfriheten.

BEKYMRET: Nancy Lefévre er juridisk rådgiver i Evangelisk Allianse i Frankrike. De er veldig bekymret over en ny lov som er til behandling i parlamentet.

– Vi hevder at tiltakene er uforholdsmessige og at de heller bør skreddersys i forhold til problemet. Den franske regjeringen ønsker faktisk å legge tunge administrative forpliktelser på alle organisasjoner som har religiøs virksomhet: De må registreres hos prefekten, som er statlig myndighet på regionsnivå.

– Alle blir også pålagt å bruke profesjonell regnskapsføring og lovpålagt revisor for sin økonomi. Alle gaver som overstiger 10.000 euro, mottatt fra utlandet, må de oppgi til prefekten som kan motsette seg mottaket av midlene, i tilfelle mistanke om noe ulovlig, påpeker Lefévre.

På toppen av dette kan prefekten midlertidig stenge et gudshus som et administrativt tiltak. Disse nye, juridiske forpliktelsene vil gjelde religiøse organisasjoner (kirker), men også for alle andre organisasjoner som av og til vil holde religiøse aktiviteter. Sistnevnte ville bli tvunget til å registrere seg som en religiøs organisasjon hos prefekten.

2.000 kirker

Evangelisk allianse i Frankrike representerer 2.000 kirker og 160 ideelle, kristne organisasjoner. Rådgiveren påpeker at lovforslaget kan få veldig alvorlige konsekvenser for deres medlemmer.

De har allerede uttrykt sin bekymring overfor den franske regjeringen, spesielt til innenriksdepartementet som har ansvar for religiøse spørsmål, og overfor parlamentsmedlemmer.

Ifølge Lefévre har den franske regjeringen akselerert prosedyren med behandlingen av lovforslaget fordi de vil vise at de handler raskt i slike spørsmål. Målet er at loven skal være vedtatt innen mars måned, eller i hvert fall i løpet av våren.

– Kampen er i gang. President Emanuel Macron har lovet at han vil handle i tråd med prinsippet om at Frankrike er en sekulær republikk og mot terrorisme. Derfor er dette også en politisk handling hvor han ønsker å vise autoritet og handlekraft midt i Covid 19-krisen, poengterer Nancy Lefévre overfor Dagen.

Powered by Labrador CMS