Franskmenn mer positive til muslimer
76 prosent av den franske befolkning har positivt inntrykk av den muslimske befolkningen i landet.
Dette er en økning på fire prosent siden 2014. Det er Pew Research som har gjennomført undersøkelsen. Etter at Frankrike i januar opplevde det verste terrorist-angrepet på egen jord siden krigen i Algerie, ville man kanskje tro at synet på muslimer hadde endret seg i negativ retning. To fransk-fødte, muslimske brødre, drepte 12 mennesker og skadet 11 i angrepet mot satirebladet Charlie Hebdo.
Tendens
Etter angrepet har det vært masse debatt om islam i Frankrike. Andelen som er meget positive til landets muslimer har økt mest, fra 14 til 25 prosent. Hele spekteret av politiske ståsted, fra høyre til venstre, har en bedring i sitt syn på muslimer.
Forskerne i Pew er faktisk ikke så overrasket. De så nemlig samme tendensen etter angrepet på New York 11. september 2001. Andelen amerikanere som hadde et positivt syn på muslimer økte fra 45 prosent i mars 2001 til 59 prosent i november samme år. Den største økningen i positivt syn fantes blant konservative republikanere. Der gikk andelen opp fra 35 prosent til 64 prosent.
Samhold
Pew trekker frem at i både Frankrike og USA ble det fra de politiske lederne mant til samhold etter angrepene. Både president Bush og president Hollande gjorde det klart at ekstremistene ikke representerer islam. Mediene hjalp også til, når de gikk imot stereotypier av muslimer og satte fokus på muslimer som bel fratatt rettigheter.
Økt vold
Selv om majoriteten av franskmenn og amerikanere ser mer positivt på muslimer, så økte volden mot muslimer i begge land etter angrepene. Den lille minoriteten av befolkningen som hadde «ekstremt negativt» syn på muslimer, ble mer innstilt på å ty til vold etter slike hendelser. Andelen positive i hele befolkningen i USA gikk også ned etter noe år. i 2007 var andelen sunket til 53 prosent, noe som likevel er mye høyere enn før angrepet.
Samtidig har andelen mennesker som mener at «islam i større grad enn andre religioner oppfordrer til vold» økt i begge land. I USA mente 25 prosent av amerikanerne dette i mars 2002. Andelen var økt til 44 prosent i juli 2003. I september 2014 var andelen hele 50 prosent.
Valg
Tendensen i Frankrike er enda ikke så tydelig. Men det anses som ganske sikkert at islam og innvandring blir et stort tema under valgkampen. Landet skal velge ny president i 2017.
Landet har også tatt grep for å demme opp hatkriminalitet. I april lanserte myndighetene en plan på 100 millioner euro, rundt 840 millioner kroner, for å bekjempe hatkriminalitet rettet mot jøder og muslimer de neste tre årene.
– Rasisme, antisemittisme, hat mot muslimer og utlendinger, og homofobi øker på utålelig vis i landet vårt, sa statsminister Manuel Valls i følge NTB.
Ifølge den muslimske paraplyorganisasjonen CFCM har det vært en dramatisk økning i antallet angrep og trusler rettet mot muslimer siden terroraksjonen mot satiremagasinet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i januar.
Kantor-senteret i Tel Aviv la nylig fram en oversikt over antisemittiske angrep verden over i fjor, og Frankrike toppet listen med 164 voldelige angrep rettet mot jøder.
Den franske regjeringen varsler nå blant annet en informasjons- og holdningskampanje i landets skoler.