MØTTE TILHENGERE: Donald Trump dukket i juli opp i Ohio for å støtte sin kandidat i delstatsvalget. Besøket ble omtalt som en test på hvor stor innflytelse han har i Det republikanske partiet.

Fredag 13. august. Da tror noen at Trump er tilbake som president

Det tynnes i rekkene av de som mener at USA styres av et militærregime som forbereder eks-lederens comeback.

Publisert Sist oppdatert

Konspirasjonsteoriene med Donald Trump (75) som brennpunkt har ikke samme oppslutning som tidligere i år. Først ble det spådd at Biden aldri ville bli innsatt, deretter at Trump skulle komme tilbake i presidentembetet i mars, så i mai.

I begynnelsen av juni skrev Maggie Haberman, som er Washington-korrespondent for New York Times, i en tweet at «Trump har fortalt flere mennesker som han er i kontakt med at han forventer han vil bli gjeninnsatt innen august.»

Sentralt i den siste runden av spekulasjoner står forretningsmannen Mike Lindell (60). Han har lovet Trump-tilhengere at «sannheten» om det angivelige valgfusket i fjor skal komme for en dag at Trump vil bli gjeninnsatt fredag denne uken.

Lindell skal i dag (tirsdag) legge fram det han omtaler som endelige beviser for at valget ble rigget og stjålet og at Biden har kommet til makten ved hjelp av fusk og fanteri.

Lindell er mannen bak et folkemøte i Wisconsin i juni, der Trump talte til en kjerne av sine tilhengere. Her gjentok han påstandene om årsaken til at han tapte valget: Det var manipulert.

FORRETNINGSMANN: Mike Lindell ble styrtrik på å lage og selge puter og var kjent som «MyPillow-fyren» da han kom inn på den politiske arenaen som en svoren tilhenger av Donald Trump.

Siste nytt om Lindell er at han har havnet i konflikt med den Trump-vennlige TV-kanalen Fox News. Lindell lever nemlig av å selge puter, og på Fox har «MyPillow-fyren» vært en flittig gjest i reklamepausene.

Men selv Fox har fått nok av Lindells konspirasjonsteorier og nekter å sende hans siste reklamefilm. Den handler ikke om puter, men om et strømmet event som skal bevise en gang for alle at Trump vant valget.

Her skal Lindell etter planen legge fram en rekke beviser for valgfusk av ulikt slag, inkludert kinesisk manipulering med opptellingsmaskinene.

Lindell svarer ifølge CNN med å boikotte Fox som annonsemedium.

13. august

Lindell har ifølge faktasjekkere i nyhetsbyrået Reuters tidligere i sommer operert med 13. august som dato for Trumps gjeninntreden som president.

CNN har forelagt Lindells materiale for ni uavhengige eksperter på cyberkriminalitet. Alle konkluderer med at han beviser «ingenting».

Konspirasjonsteorien QAnon hadde tidligere betydelig oppslutning, men ifølge observatører er denne kraftig svekket det siste halvåret. De gjenværende tilhengerne setter fortsatt sin lit til at Trump fortsetter kampen mot «den dype staten» – en angivelig sammensvergelse av seksualovergripere med tilknytning til Det demokratiske parti og den liberale kultureliten.

En av de mer livlige teoriene går ut på at USA ikke styres av Joe Biden (78), men av et militærregime som forbereder Trumps snarlige comeback.

AVKREFTER: Marjorie Taylor Greene har et skuffende budskap til de som tror at Trump snart er tilbake i Det hvite hus.

Den nyvalgte kongressrepresentanten Marjorie Taylor Greene (47) har flørtet med deler av tankegodset i QAnon-teorien. Hun har hele tiden påstått at fjorårets presidentvalg var «rigget». Men nå heller hun kaldt vann i blodet på de som tror at Trump snart er tilbake i embetet.

I en podkast med tidligere Trump-rådgiver Steve Bannon (67), publisert i slutten av juli, sier Taylor Greene at det ikke finnes grunnlag for å hevde at Trump snart blir gjeninnsatt.

Faktasjekkerne i Reuters slår nøkternt fast at «Det finnes ikke bevis for at tidligere US-president Donald Trump vil bli gjeninnsatt 13. august 2021.»

Donald Trump som president

Donald Trump satt som USAs president i fire år inntil han tapte gjenvalget i fjor og måtte forlate Det hvite hus.

Trump ble valgt til president i november 2016, med Hillary Clinton som motkandidat for Demokratene.

Han vant valget med 306 mot 232 valgdelegater, men nesten 3 millioner færre stemmer enn Clinton.

Trump ble tatt i ed som USAs 45. president i januar 2017.

I sin presidentperiode gjennomførte han en lang rekke omstridte tiltak, blant dem et forbud mot innvandring fra muslimske land, bygging av mur mot Mexico og tilbaketrekking fra Parisavtalen og Verdens helseorganisasjon.

En av hans viktigste seire var å utpeke tre konservative dommere til høyesterett. Han utpekte også en rekke andre konservative føderale dommere.

Han innledet også handelskrig med Kina, innførte en omfattende skattereform med skattereduksjon for alle, særlig de rikeste, og flyttet USAs Israel-ambassade til Jerusalem.

Spesialetterforsker Robert Mueller kom til at hans valgkampanje fikk hjelp av Russland til å vinne valget i 2016, men fant ikke tilstrekkelig bevis for at Trump selv var involvert.

Trump ble i 2020 stilt for riksrett, anklaget for å ha forsøkt å presse Ukraina til å etterforske Demokratenes presidentkandidat Joe Biden for korrupsjon. Han ble frifunnet av det republikanske flertallet.

Trump ble anklaget for sin håndtering av koronapandemien, som undergravde en relativt god økonomisk utvikling og har ført til at USA er blant de hardest rammede landene i verden.

Trump tapte i november gjenvalget mot Biden med 232 mot 306 valgdelegater og nær 7 millioner færre stemmer enn motkandidaten.

Han nektet imidlertid å erkjenne nederlag, forsøkte intenst å få valget omstøtt og endte med å bli stilt for riksrett på nytt, anklaget for å ha oppildnet sine tilhengere til å storme Kongressen mens godkjenningen av valget pågikk. 13. februar ble Trump frikjent av 43 republikanske senatorer.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS