Lederne for de fire tunisiske organisasjonene i Kvartetten for nasjonal dialog. Fra venstre presidenten i arbeidsgiverforeningen UTICA, Wided Bouchamaoui, generalsekretær i fagorganisasjonen UGTT, Houcine Abassi, og presidenten i menneskerettighetsligaen LTDH, Abdessattar bein Moussa. Bildet er fra en pressekonferanse 21. september 2013, der de kunngjorde at de ville starte direkte samtaler med den islamist-ledede tunisiske regjeringen med sikte på å arrangere valg. Foto: Anis Mili / Reuters/NTB

«Fredsprisen en hyllest til Tunisias martyrer»

Mens store deler av Midtøsten står i brann, valgte Nobelkomiteen å trekke fram ett av få lyspunkter: Tunisias vei mot fred og demokrati. Men også Tunisias revolusjon tok mange liv.

Publisert Sist oppdatert

Les flere saker og reaksjoner på fredsprisen 2015

Fredsprisen er derfor en hyllest til de mange ungdommene som ble drept under revolusjonen i 2011, mener en av prisvinnerne. 338 mennesker skal ha mistet livet i oppstanden.

– Denne innsatsen fra våre unge førte til at landet kunne vende ryggen til diktaturet, sier Houcine Abassi, som leder Tunisias fagorganisasjon UGTT.

Prisen er et budskap til regionen om hvilken makt det ligger i forhandlinger og dialog, mener han.

Den tunisiske Kvartetten for nasjonal dialog får Nobels fredspris for 2015 for å ha bidratt til en fredelig og positiv utvikling i Tunisia de siste årene.

Kvartetten samler arbeidstakere, arbeidsgivere, menneskerettsaktivister og advokater, og den kom i stand sommeren 2013 da demokratiprosessen sto i fare.

Tildelingen beskrives som lite overraskende, men som en anerkjennelse av et reformarbeid som faktisk har lyktes i kjølvannet av den arabiske våren.

– Hyller lokal dialog

I Tunisia lever håpet fra den arabiske våren, understreker statsminister Erna Solberg (H).

– Prisen sender et sterkt signal om at fred ikke er noe man bygger bare ved at statsledere møtes og forhandler, men noe man bygger fra bunnen og opp, sier Venstres Sveinung Rotevatn til NTB.

PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken kaller tildelingen ukontroversiell.

– Noe av det mest spennende med denne prisen er at den i stedet for å hylle en tryllekunstner som kommer utenfra for å skape fred, hyller en genuint lokalt basert dialog der folk har ordnet opp selv, sier Harpviken.

NUPI-direktør Ulf Sverdrup mener Nobelkomiteen forsøker å påskynde og stimulere demokratiprosessen i Midtøsten.

Årets vinnere var nominert av SVs Heikki Eidsvoll Holmås og Aps Åsmund Aukrust.

Islamister og sekulære

Nobelkomiteen la i sin begrunnelse vekt på at prosessen i Tunisia viser hvor viktig et sterkt sivilsamfunn kan være i en demokratiseringsprosess.

Også parallellen mellom Alfred Nobels omtale av «fredskongresser» i sitt testamente og den tunisiske kvartetten, ble holdt fram.

Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five understreket dessuten samarbeidet mellom islamistiske og sekulære grupper i kvartetten.

Kvartettens innsats for å støtte arbeidet med en ny grunnlov var helt grunnleggende for at revolusjonen i Tunisia endte i fredelige, demokratiske valg, fremholdt hun.

Arabisk vår

Det var i Tunisia den arabiske våren startet i 2011. Det er også i dette nordafrikanske landet prosessen etter omveltningene har vært mest vellykket.

Libya har vært preget av borgerkrigslignende tilstander i kjølvannet av diktaturets fall, mens Egypt igjen er totalt dominert av militæret.

Både Syria og Jemen er preget av blodige borgerkriger, og i Syria sitter autoritære Bashar al-Assad fortsatt ved makten.

I tillegg er Irak dratt for fullt inn i Syria-krisen, og konflikten mellom palestinere og israelere forblir fastlåst.

Nettopp Tunisia som lyspunkt i en krigsherjet region gjør prisen til et briljant valg, mener direktør Dan Smith ved det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI.

– Men blomsten er under press, og det er ennå ikke sikkert at den overlever, sier han. (©NTB)

Powered by Labrador CMS