- Fredsprisen kan bli en byrde for Malala
Skolejenta Malala Yousafzai er en høyaktuell nobelkandidat, men kanskje for ung til å bli fredsprisvinner.
Den 16 år gamle pakistanske utdanningsforkjemperen som overlevde et Taliban-attentat, er av mange holdt fram som favoritt før årets prisvinner avsløres 11. oktober.
- Alle snakker om Malala. Hun har gjort en imponerende opptreden blant annet i FN, sier historiker Asle Sveen til NTB.
På sin egen bursdag i sommer talte Malala i FNs hovedforsamling, og Sveen mener den erfaringen har styrket nobelsjansene hennes. Likevel tviler han på om hun får prisen.
- Personlig mener jeg det vil være en stor byrde å gi den til en 16-åring, sier Sveen og viser til den voldsomme oppmerksomheten som rettes mot prisvinnerne.
Øverst på listen
Direktøren for fredsforskningsinstituttet PRIO, Kristian Berg Harpviken, mener Malala fortjener prisen og har henne øverst på sin liste over nobelfavoritter.
En fredspris til den pakistanske jenta vil føye seg inn i rekken av priser til forkjempere for menneskeretter og demokrati, skriver Harpviken i begrunnelsen. I tillegg vil den bidra til å sette barn og utdanning på dagsordenen.
Det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRIs direktør Tilman Brück er derimot mer tvilende til om Malala bør få prisen. Også han peker på all oppmerksomheten hun i så fall må håndtere.
- Jeg er ikke sikker på om det vil være etisk riktig å gi fredsprisen til et barn, sier Brück til NTB.
Myanmar og Colombia
Brück peker i stedet på flere pågående fredsprosesser og konflikter med aktører som kan ha gjort seg fortjent til prisen.
- Det kan være passende å gi den til noen som representerer regjeringen i Myanmar, sier Brück.
En av årets nominerte er Myanmars president Thein Sein, som har gjennomført en rekke demokratiske reformer. Utviklingen i det asiatiske landet er noe av det mest inspirerende som har skjedd i verden i senere tid, ifølge SIPRI-sjefen.
Han tror også at partene i fredsforhandlingene i Colombia kan være aktuelle kandidater. Her har Norge bidratt som en av flere tilretteleggere for samtalene mellom regjeringen og FARC-geriljaen.
- For tidlig
Historiker Asle Sveen tror det er i tidligste laget å gi fredsprisen til Myanmars president eller partene i Colombia. Årsaken er at vi ennå ikke vet hvordan de politiske prosessene i disse landene ender.
I likhet med PRIO-sjef Harpviken har Sveen større tro på legen Denis Mukwege fra Kongo. Han har i over et tiår behandlet kvinner som har vært utsatt for seksuelle overgrep og mishandling.
- Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad har gjentatte ganger sagt at konflikten i Kongo har fått for lite oppmerksomhet, påpeker historikeren, som har vært med på å skrive flere bøker om Nobels fredspris.
Han legger til at det naturligvis er vanskelig å spå prisvinneren. Komiteens leder Thorbjørn Jagland er glad i overraskelser, ifølge Sveen.
- Vel fortjent til EU
Også den spiondømte amerikanske varsleren Chelsea (tidligere Bradley) Manning er blant årets nominerte. Men Manning har ingen sjanse, ifølge Sveen, som mener en pris til den tidligere soldaten ville vært en kraftig provokasjon mot USA.
De siste årene har Nobelkomiteen delt ut flere kontroversielle priser, blant annet til EU i fjor. Meningene om EU-prisen av delte, men Tilman Brück støtter den og peker på unionens historiske betydning for freden i Europa.
259 kandidater er nominert til prisen i år, og antallet er det høyeste noensinne. Velger Nobelkomiteen å trosse motforestillingene og hedre Malala, blir hun den yngste som noen gang har fått fredsprisen. (©NTB)