- Fredsprisen kan bli en byrde for Malala

Skole­jen­ta Mala­la You­safzai er en høy­ak­tu­ell no­bel­kan­di­dat, men kan­skje for ung til å bli freds­pris­vin­ner.

Publisert Sist oppdatert

Den 16 år gamle pa­kis­tans­ke ut­dan­nings­for­kjem­pe­ren som over­lev­de et Ta­li­ban-at­ten­tat, er av mange holdt fram som fa­vo­ritt før årets pris­vin­ner av­slø­res 11. ok­to­ber.

- Alle snak­ker om Mala­la. Hun har gjort en im­po­ne­ren­de opp­tre­den blant annet i FN, sier his­to­ri­ker Asle Sveen til NTB.

På sin egen burs­dag i som­mer talte Mala­la i FNs ho­ved­for­sam­ling, og Sveen mener den er­fa­rin­gen har styr­ket no­bel­sjan­se­ne hen­nes. Li­ke­vel tvi­ler han på om hun får pri­sen.

- Per­son­lig mener jeg det vil være en stor byrde å gi den til en 16-åring, sier Sveen og viser til den vold­som­me opp­merk­som­he­ten som ret­tes mot pris­vin­ner­ne.

Øverst på lis­ten

Di­rek­tø­ren for freds­forsk­nings­in­sti­tut­tet PRIO, Kris­ti­an Berg Harp­vi­ken, mener Mala­la for­tje­ner pri­sen og har henne øverst på sin liste over no­bel­fa­vo­rit­ter.

En freds­pris til den pa­kis­tans­ke jenta vil føye seg inn i rek­ken av pri­ser til for­kjem­pe­re for men­neske­ret­ter og de­mo­kra­ti, skri­ver Harp­vi­ken i be­grun­nel­sen. I til­legg vil den bidra til å sette barn og ut­dan­ning på dags­or­de­nen.

Det svens­ke freds­forsk­nings­in­sti­tut­tet SI­PRIs di­rek­tør Til­man Brück er der­imot mer tvi­len­de til om Mala­la bør få pri­sen. Også han peker på all opp­merk­som­he­ten hun i så fall må hånd­te­re.

- Jeg er ikke sik­ker på om det vil være etisk rik­tig å gi freds­pri­sen til et barn, sier Brück til NTB.

My­an­mar og Co­lom­bia

Brück peker i ste­det på flere på­gå­en­de freds­pro­ses­ser og kon­flik­ter med ak­tø­rer som kan ha gjort seg for­tjent til pri­sen.

- Det kan være pas­sen­de å gi den til noen som re­pre­sen­te­rer re­gje­rin­gen i My­an­mar, sier Brück.

En av årets no­mi­ner­te er My­an­mars pre­si­dent Thein Sein, som har gjen­nom­ført en rekke de­mo­kra­tis­ke re­for­mer. Ut­vik­lin­gen i det asia­tis­ke lan­det er noe av det mest in­spi­re­ren­de som har skjedd i ver­den i se­ne­re tid, iføl­ge SI­PRI-sje­fen.

Han tror også at par­te­ne i freds­for­hand­lin­ge­ne i Co­lom­bia kan være ak­tu­el­le kan­di­da­ter. Her har Norge bi­dratt som en av flere til­rette­leg­ge­re for sam­ta­le­ne mel­lom re­gje­rin­gen og FARC-ge­ril­ja­en.

- For tid­lig

His­to­ri­ker Asle Sveen tror det er i tid­ligs­te laget å gi freds­pri­sen til My­an­mars pre­si­dent eller par­te­ne i Co­lom­bia. År­sa­ken er at vi ennå ikke vet hvor­dan de po­li­tis­ke pro­ses­se­ne i disse lan­de­ne ender.

I lik­het med PRIO-sjef Harp­vi­ken har Sveen stør­re tro på legen Denis Muk­we­ge fra Kongo. Han har i over et tiår be­hand­let kvin­ner som har vært ut­satt for sek­su­el­le over­grep og mis­hand­ling.

- No­bel­ko­mi­te­ens sek­re­tær Geir Lunde­stad har gjen­tat­te gan­ger sagt at kon­flik­ten i Kongo har fått for lite opp­merk­som­het, på­pe­ker his­to­ri­ke­ren, som har vært med på å skri­ve flere bøker om No­bels freds­pris.

Han leg­ger til at det na­tur­lig­vis er vans­ke­lig å spå pris­vin­ne­ren. Ko­mi­te­ens leder Thor­bjørn Jag­land er glad i over­ras­kel­ser, iføl­ge Sveen.

- Vel for­tjent til EU

Også den spion­døm­te ame­ri­kans­ke vars­le­ren Chel­sea (tid­li­ge­re Brad­ley) Man­ning er blant årets no­mi­ner­te. Men Man­ning har ingen sjan­se, iføl­ge Sveen, som mener en pris til den tid­li­ge­re sol­da­ten ville vært en kraf­tig pro­vo­ka­sjon mot USA.

De siste årene har No­bel­ko­mi­te­en delt ut flere kon­tro­ver­si­el­le pri­ser, blant annet til EU i fjor. Me­nin­ge­ne om EU-pri­sen av delte, men Til­man Brück støt­ter den og peker på unio­nens his­to­ris­ke be­tyd­ning for fre­den i Euro­pa.

259 kan­di­da­ter er no­mi­nert til pri­sen i år, og an­tal­let er det høy­es­te noen­sin­ne. Vel­ger No­bel­ko­mi­te­en å tros­se mot­fore­stil­lin­ge­ne og hedre Mala­la, blir hun den yngs­te som noen gang har fått freds­pri­sen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS