Fredsprisvinneren besøkte norske pinsevenner: – Vi må være en stemme for de stemmeløse
– Den humanitære situasjonen i Kongo er uten sidestykke, sier Dr. Denis Mukwege, som er i Oslo for kristen lederkonferanse.
Fredsprisvinneren Dennis Mukwege er i Oslo i forbindelse med Pinsebevegelsens storkonferanse Led 2023 som foregår denne uka i Lillestrøm.
Fredag møtte han også en rekke ledere for norske hjelpeorganisasjoner i Stortinget.
– Hver eneste dag blir mennesker drept og mishandlet i Kongo. Vi har bilder som vi ikke kan vise fram, de er for brutale, sa Mukwege.
Fikk Nobels fredspris
Mukwege er gynekolog og menneskerettighetsforkjemper fra Den demokratiske republikken Kongo. Gjennom sin klinikk i byen Bukavu helt øst i landet har han hjulpet et titalls tusen kvinner med skader etter voldtekter.
I 2018 ble han sammen med irakiske Nadia Murad tildelt Nobels fredspris for kampen mot seksualisert vold i krig.
– Uten sidestykke
Øst-Kongo herjes av 120 væpnede opprørsgrupper. Virkemidler som tortur, bortføringer og voldtekter brukes i utstrakt grad, og mer enn fem millioner er drevet på flukt internt i landet.
I tillegg er landet hardt rammet av den pågående sultkatastrofen. En tredjedel av landets befolkning, mer enn 30 millioner mennesker, er nå rammet av sult, opplyser Mukwege.
– Den humanitære situasjonen i Kongo er uten sidestykke. Hver eneste dag dør mennesker uten grunn, sier Mukwege.
Kamp for å stille overgripere for retten
Mukwege forteller om opprørsgrupper som bruker gruppevoldtekt som våpen i Øst-Kongo. I en liten landsby, Kavumu, ble titalls barn under fem år utsatt for brutale overgrep.
Noen av ofrene var bare ett år gammel da overgrepene skjedde.
– De har forårsaket overgrep og ødeleggelse, vel vitende om at det ikke vil få konsekvenser for dem.
Han forteller om en intens kamp for å få stilt de ansvarlige for retten. Utstrakt bruk av straffrihet i konfliktområdet har gjort det vanskelig.
Etter en fem års lang kamp ble de ansvarlige omsider dømt for forbrytelser mot menneskeheten. 11 militsmedlemmer ble dømt for overgrep på 37 små barn.
– Verdenssamfunnet kan ikke akseptere dette. Vi må stoppe det, sier han.
Mistet alt
Irene Kinunda Afriyie (32), som kom til Norge som flyktning fra Kongo som 16-åring, deltok også på møtet.
Det ble et gledelig gjensyn. Hun sang nemlig for Mukwege under Nobels Fredsfest på Rådhusplassen i Oslo i 2018.
Afriyie fortalte at hun mistet alt da krigen kom til landsbyen hennes som 6-åring.
– Da opprørerne kom gikk vi fra å ha alt til å ha ingenting.
Hun mistet begge foreldrene i kamphandlingene, og flyktet til Norge sammen med slektninger.
– Tilgivelse skaper forandring
Lenge ønsket hun å bli soldat for å ta hevn på de som sto bak drapet på hennes foreldre.
Fortsatt har ingen blitt straffet for drapet. Men nå har hun lagt tankene om hevn bak seg.
– Jeg har klart å tilgi, og ønsker å bruke min stemme til å hjelpe andre å tilgi, forteller hun.
Mukwege roser Afriyies valg.
– Tilgivelse skaper forandring. Det er svært viktig, ikke bare for kongolesere, men for hele regionen. Det er den eneste måten man kan gå videre og starte et nytt liv, sier han.
Ser mørkt på framtiden
I 2021 toppet Kongo Flyktninghjelpens liste over verdens mest neglisjerte kriser for andre år på rad. Kongo har ifølge organisasjonen fått den laveste mediedekningen sammenlignet med antall mennesker på flukt.
Mukwege mener verdenssamfunnet har glemt katastrofen landet står i.
– Mediene snakker ikke om det, de humanitære organisasjonen får lite støtte til arbeidet, og ingen ønsker å snakke om katastrofen som foregår.
Han tror at krisen er i ferd med å forverres ytterligere, blant annet når landet holder valg i desember i år.
Til tross for at landet arrangerer valg, regnes Den demokratiske republikken Kongo som ett av verdens aller minst demokratiske land. I 2021 ble det rangert på 164. plass av 167 land i Economists Democracy Index.
Stor personlig risiko
Det var KrF-nestleder Dag Inge Ulstein som inviterte Mukwege til Stortinget.
– Det er utrolig å se det arbeidet han gjør, med en enorm risiko for seg selv. Til tross for at han er utsatt, gir han ikke opp å kjempe for de han har rundt seg i en dramatisk situasjon som dessverre er forverret, sier Ulstein.
Han håper flere øyne rettes mot situasjonen i Kongo.
– Det er mye annet som tar oppmerksomheten vår i disse tider, og det er ikke rart med krig i Ukraina og mange andre utfordringer. Men vi kan ikke vende ryggen til de mange millionene som lider under sult og forferdelige overgrep som vi ser i Øst-Kongo.
– Menigheten er verdens lys
Mukwege besøker denne uken Pinsebevegelsen lederkonferanse, Led, i Lillestrøm utenfor Oslo. Fredag utfordret han pinselederne til å være en stemme for de stemmeløse.
– De rettferdige er Guds menighet, og menigheten er verdens lys. Vi må spille vår rolle, forkynte Mukwege.
– Vi kan ikke overlate alt til myndighetene. Vi tørre å plukke opp hansken selv, og være en stemme for de stemmeløse, la han til.
Inspirert av norsk pinsemisjonær
Mukwege er pinsevenn og sønn av en predikant. Selv sier han at den norske legen og pinsemisjonæren Osvald Orlien inspirerte ham til å bli selv bli lege, og til å se til de trengende.
I Lillestrøm la han ikke skjul på at troen er viktig for ham i sitt arbeid. Spesielt lovsangen på konferansen vekket begeistring hos fredsprisvinneren.
– Når jeg hører den norske lovsangen og ser inderligheten i salen gleder jeg meg til vi alle er i himmelen og kan lovsynge sammen på våre egne språk. Det kommer til å bli elektrisk, sa Mukwege til de fremmøtte på lederkonferanse.
Dagen møtte Mukwege i Kongo i 2019. Les portrettintervjuet her: