Frelsesarmeen tilbyr retreat bak murene
Frelsesarmeen tilbyr i sommer langtidsdømte i Halden fengsel et to ukers retreat-tilbud. Ukene skal brukes til å finne veien hjem til seg selv gjennom stillhet og refleksjon.
- Tilbudet er for alle som er motivert og vil ha en endring i livet, en endring som vil føre til varig frihet. Målet er å finne seg selv gjennom å trekke seg tilbake i stille refleksjon, sier Bjørg Randi Bråthen til Krigsropet.
Hun er leder for Frelsesarmeens fengselsarbeid.
Seks langtidsfanger flytter i juli over i en egen avdeling innredet med kapell, celler og samtalerom. Borte er de daglige fengselsrutinene for en periode.
Dagene bak murene vil finne sted i taushet. Deltakerne kommer ikke til å snakke med hverandre, men spise sammen i stillhet, delta i tidebønner og lytte til undervisning, bønner og bibeltekster. På cellen får de god tid til refleksjon og meditasjonsøvelser. Tanker og følelser som dukker opp i retreat-prosessen, kan de drøfte med erfarne veiledere underveis.
Bråthen forteller at mange langtidsdømte i Sverige har gjennomført retreatopplegget. Der startet det hele på landets største fengsel, den såkalte Kumla-anstalten i 2001, og erfaringene har vært svært gode.
- Prosjektet på Kumla har vist bra resultater. Folk får hjelp til å finne et sterkere grunnlag for å ta rette valg, og ikke vende tilbake til kriminalitet. Bibelen utfordrer oss og viser at det går an å få en ny start og ta selvstendige valg. Mange innsatte har et knust selvbilde. De trenger å finne verdigheten i seg selv, at de er så mye mer enn den kriminelle historien, understreker Bråthen.
Selv om den svenske modellen er utgangspunktet for retreatet, er opplegget i Halden fengsel utviklet og tilpasset sammen med fengselsprestene i Den norske kirke.
Religiøs tro er ingen forutsetning for å delta på retreatet bak murene, og opplegget er heller ikke noe kurs i kristen tro. Flere innsatte i Sverige forteller likevel at de har fått et møte med Gud i fengselet. Andre opplever at de har fått en ny holdning til livet.