KNUST VINDU: Frelsesarmeen Familebosatt opplever stadig at barnefamilier må bo under uverdige forhold med blant annet mugg, fukt, råte, veggdyr og trekk.

Frelsesarmeen vil gjøre det ulovlig å bo dårlig

Jevnlig møter Frelsesarmeen barnefamilier som bor i helseskadelige leiligheter. Det vil organisasjonen ha en slutt på.

Publisert Sist oppdatert

– Altfor mange får ikke den oppfølgingen og hjelpen de trenger. Det å bo dårlig kan få store konsekvenser, sier Ida Sollien Kjeldal.

Hun er leder for Frelsesarmeen sitt tiltak Familiebosatt som jobber for å finne bedre og tryggere boliger til barnefamilier.

Boligmelding

For å møte den utfordrende situasjonen mange barnefamilier befinner seg i, har Frelsesarmeen jobbet fram en boligmelding med en rekke forslag for å gjøre boligpolitikken mer verdig.

I en pressemelding fra «armeen» foreslår den ideelle organisasjonen å få på plass en minimumsstandard på utleieboliger, og at det etableres et boligtilsyn som skal avdekke ulovlig dårlig kvalitet på boligene.

Det vil i praksis si at Frelsesarmeen ønsker at et offentlig regelverk skal hindre at mennesker bor under helseskadelige forhold, som Familiebosatt stadig ser gjennom sin virksomhet.

Størst andel i Oslo

Tall fra 2022 viser at nærmere en av tre i Oslo leier boligen de bor i. En av fem bor trangbodd i hovedstaden og seks prosent regnes som vanskeligstilte på boligmarkedet i byen.

I sin kontakt med Familiebosatt forteller familier om vanskelige levekår i leilighetene de leier. Frelsesarmeen beskriver forholdene som uverdige, men mange har ofte ikke noe alternativ fordi økonomien ikke strekker til.

Fukt og råte

– Vi har gang på gang sett barnefamilier bo med mugg, fukt, råte, veggdyr, trekk, manglende rømningsvei, ikke tilfredsstillende kjøkken og uhygieniske forhold på utsiden med sprøytespisser og søppel. En standard de som kan takker nei til, forklarer Kjeldal.

Frelsesarmeen har offentliggjort et par sitater fra familier som beskriver noe av den krevende livssituasjonen de befinner seg i. Det er både fra voksne og barn.

«Jeg isolerer meg, leiligheten er så dårlig at jeg vil ikke invitere noen hit. For barna mine er det samme. Hvis jeg blir invitert til andre, vil jeg ikke gå, for da må jeg invitere dem tilbake», uttrykker en mor.

«Nei, nei, jeg vil ikke ha bursdag hjemme, da finner de ut at jeg deler rom med mamma», sier et av barna i en annen familie.

FATTIGDOM: - Dårlig boligpolitikk er grunnen til at veldig mange låses inne i en spiral av fattigdom som de aldri kommer seg ut av, sier Elin Herikstad.

Langvarig fattigdom

Assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Herikstad, er klar på at dårlig boligpolitikk og langvarig fattigdom er to ting som henger sammen.

– Dårlig boligpolitikk er grunnen til at veldig mange låses inne i en spiral av fattigdom som de aldri kommer seg ut av, sier hun.

I februar kom Fafo med sin rapport Veldedighet i velferdsstaten om matkøene til Frelsesarmeen. Rapporten fra forskningsstiftelsen pekte blant annet på boligsituasjon og gjeldsbelastning som hovedårsaker til at folk ikke klarer å forsørge seg selv.

Helsefremmende besøk

Den ideelle organisasjonen er også bekymret for mange av de eldre i samfunnet som kan ha behov for en tettere oppfølgning.

Derfor vil Frelsesarmeen ha på plass et lovfestet tilbud om forebyggende og helsefremmende besøk hos eldre og generelt en bedre oppfølging av livs- og bosituasjonen til de som risikerer tilbakefall til rus, kriminalitet og økonomiske problemer.

– Historiene vi hører når vi er på hjemmebesøk gjør at vi ser med bekymring på den omfattende nedleggelsen av sykehjem og andre tilpassede institusjoner for eldre, sier seksjonsleder i Frelsesarmeens eldreomsorg, Rona Therese Reistad.

Deltok i dokumentar

Frelsesarmeen deltok i vinter i TV 2-programmet «Norge Bak fasaden: Fattig i Lykkeland». Dokumentaren tok for seg de elendige boforholdene Familiebosatt møter gjennom arbeidet sitt.

Powered by Labrador CMS