KAPELLAN: Bernt Olaf Ørsnes er fengselskapellan i Bergen fengsel.

Frelsesarmeen vil lage dagsenter bak murene: – Fengslet er ikke bygget for eldre fanger

Et økende antall fanger i Norge er innforstått med at fengslet trolig er siste endestasjon før livet tar slutt.

Publisert Sist oppdatert

– Det er i hvert fall nærliggende å tenke at det er her jeg kommer til å dø en dag med tanke på alderen jeg har nå, sier mannen som soner sin dom i Bergen fengsel.

Han viser til en artikkel som sto i VG Helg tidligere i høst der en medfange i det samme fengselet uttalte at haxn heller vil dø bak murene enn på et gamlehjem. Mannen deler den samme oppfatningen.

– Jeg kjenner meg igjen i den uttalelsen. Det er bedre å være her ved livets slutt enn på et sykehjem med ukjente mennesker rundt seg, fortsetter han.

Dette er CAMEO

CAMEO står for «Come and meet each Other».

Konseptet er opprinnelig engelsk og praktiseres i dag i tre ulike fengsler i Storbritannia. Det betegnes som svært vellykket.

Frelsesarmeen har fått flere priser i England for måten de har utviklet konseptet på.

Fungerer som et dagsenter for eldre innsatte med alderstilpassede aktiviteter, samt oppfølging av psykiske og fysiske behov.

Bergen fengsel med Frelsesarmeen i spissen blir det første norske fengslet som etablerer et slikt tilbud.

Kilde: Frelsesarmeen

Gammel bak murene

Dagen er på besøk i Bergen fengsel, et høysikkerhetsfengsel på Hylkje nord for Bergen.

Vi skal møte noen av de eldre innsatte som anonymt har sagt seg villig til å fortelle om hvordan det er å være gammel bak murene.

ØKNING: Undersøkelser viser at det blir stadig flere eldre bak murene i norske fengsler. Her fra Bergen fengsel.

Faktum er at stadig flere av dem som soner straffedommer i norske fengsler er eldre innsatte. Rullator og andre hjelpemidler er ikke et uvanlig syn i fengselskorridorene blant aldrende fanger.

En rapport som ble laget av Krimnalomsorgen i 2020 viser at andelen innsatte over 50 år har økt fra seks prosent i 2000 til 19 prosent i 2019. Innsatte i pensjonistalder er blitt mer og mer vanlig i norske fengselsceller.

Lite tilrettelagt

Fengselskapellan Bernt Olaf Ørsnes fra Frelsesarmeen tar imot journalist og fotograf når vi ankommer fengslet.

«Armeen» har lange tradisjoner for å drive arbeid i norske fengsler, og Ørsnes har god kontakt med mange av de eldre innsatte.

På vei til kapellet bak murene, åpner og låser han alt av dører vi må passere for å komme fram til de innsatte vi skal møte.

LÅSTE DØRER: Bergen fengsel er et høysikkerhetsfengsel.

I det vi stiger inn i kapellet, får vi øye på tre menn som sitter rundt et bord. Det drikkes kaffe og spises julekaker. Omgivelsene er enkle med et kors hengende over altertavlen og en oppslått bibel liggende på alteret.

Stemningen er litt avventende i begynnelsen, men etter kort tid er tonen satt og praten går lett og ledig mellom oss.

Alle mennene er i 70-årene og har på ulike vis fått sine helseutfordringer i takt med økende alder. Det setter også sitt preg på soningsforholdene.

ALDERDOM: Livet bak murene er ikke tilpasset eldre, viser undersøkelser.

– Fengslet er ikke bygget for eldre fanger. De ansatte gjør så godt de kan for oss, men det er lett for at vi som er opp i årene iblant kan bli glemt, sier en av mennene til Dagen.

Han viser blant annet bygningsmassen er lite tilrettelagt for mennesker med fysiske helseutfordringer. Å manøvrere eksempelvis en rullestol i fengselsbygget er ikke nødvendigvis en enkel operasjon.

Andre behov

Mye av tilbudet i fengslet retter seg mot yngre innsatte. Unge tar gjerne utdannelse eller jobber når de soner sin dom, mens eldre ikke kan benytte seg av dette i samme grad.

– De yngre er jo sprekere enn oss. Det betyr at de også har flere valgmuligheter, fastslår en av de tre.

Selv bruker han mye av tiden til å lese. Å tilegne seg kunnskap og følge med på det som rører seg i samfunnslivet er noe han alltid har vært opptatt av.

KAPELL: Like innenfor døren i kapellet står bibler og salmebøker.

Samtidig løser han matteoppgaver for å opprettholde de kognitive funksjonene som fort kan bli dårligere når en ender bak murene.

– Nylig leste jeg en bibel på 500 sider med noen flotte bildeillustrasjoner. Jeg regner meg ikke for å være kristen, men historiene som presenteres i Bibelen er veldig interessante å lese, tilføyer han.

Dagsenter i fengslet

Utviklingen med flere aldrende innsatte, har fått Frelsesarmeen til å tenke i nye baner.

Etter modell fra et prisvinnende engelsk konsept i regi av «armeen», som kalles CAMEO, ønsker organisasjonen å bidra til å få etablert et tilbud i norske fengsler som kan møte eldres sosiale, psykiske og fysiske utfordringer.

JUL: Et juletre pryder en ellers nøytral gang hos Bergen fengsel.

Målet er å bidra til en meningsfull hverdag for innsatte i den aldersgruppen som kanskje ellers faller mellom to stoler i en fengselsanstalt.

Bergen fengsel kan bli den første institusjonen av dette slaget som får en type dagsenter for eldre bak lukkende dører.

Ledelsen ved institusjonen stiller seg positiv til prosjektet, men det må finansieres av Frelsesarmeen som har lansert ideen overfor fengselsledelsen.

Savner sosial kontakt

Fengselskapellan Bernt Olaf Ørsnes opplyser at tanken med et slikt senter er å tilby de innsatte seniorene samtalegrupper og ulike aktiviteter som er tilpasset denne aldersgruppen.

Intensjonen er også at det skal være et sted som kan inkludere andre typer behov man ikke fanger godt nok opp ellers i hverdagen.

SENTER: Ørsnes håper dagsenteret åpner i løpet av vinteren.

– Når vi har lansert dette opplegget for fengselsledelsen, er det en erkjennelsen av at de eldres behov ikke er godt nok ivaretatt, sier Ørsnes.

– Når vil dette dagsenteret være oppe å gå?

– Vi hadde håpet å komme i gang i løpet av vinteren, men vi har ikke fått på plass økonomien i prosjektet. Frelsesarmeen må skaffe den nødvendige finansieringen, og vi ønsker blant annet at dette skal være et opplegg som kan drives forskning på fra dag en, svarer han.

Lyttet til innsatte

Ørsnes har brukt mye tid på å snakke med eldre innsatte om hva som kan gjøres for at deres hverdag kan bli bedre.

De er blitt spurt om hva innholdet i et dagsenter bør være, og de aller fleste trekker fram fellesskap med andre som det helt sentrale.

– Det som går igjen i de samtalene jeg har hatt, er at mange ønsker mer sosialt samvær, sier fengselskapellanen.

INNGANG: Bergen fengsel ligger på Breistein nord for Bergen og ble åpnet i 1990.

De innsatte Dagen har snakket med er helt enig i dette, og de gir samtidig Frelsesarmeen ros for den jobben som gjøres for å få prosjektet på beina. Det å bli sett og hørt er noe de setter stor pris på.

– At noen tar tak i dette er bare helt topp. Det Frelsesarmeen gjør for oss bak murene er veldig positivt og betyr mye, fastslår en av de eldste mennene som er intervjuet.

Powered by Labrador CMS