Foreningen FRIs forløper inkluderte pedofile – støttet av Kim Friele
På 1970- og 1980-tallet fantes en egen arbeidsgruppe for pedofile i det som i dag er Foreningen FRI. Nå beklager de.
I lengre artikkel i Aftenpostens helgemagasin A-magasinet kommer det fram at en «Pedofil arbeidsgruppe» fikk bli en egen underavdeling i Det norske forbundet av 1948 (DNF).
DNF har siden skiftet navn til Foreningen FRI.
Foreningen hadde sitt opphav midt på 1970-tallet. I 1982 ble de innlemmet i DNF, foreningen som jobbet for homofile og lesbiske rettigheter. Dermed åpnet det seg en mulighet for statsstøtte for disse medlemmene.
Samme avis melder at innlemmelsen av arbeidsgruppen ble godkjent og støttet av den kjente aktivisten Kim Friele, som hele sitt voksne liv kjempet for de homofiles sak.
«Pedofile må vise stolthet for sine følelser! La dere ikke kue!» sa Friele og fikk stor applaus, ifølge referatet i foreningens medlemsblad i 1978. Der mente hun at pedofile hadde mange likhetstrekk med homofile.
Tar avstand og beklager
I en pressemelding på egne nettsider understreker dagens ledelse i FRI at de først nå har fått kjennskap til denne delen av foreningens historie.
«Vi tar fullstendig avstand fra denne delen av FRIs historie. Vi ønsker å beklage de hendelsene som fant sted og gi tydelig uttrykk for at gruppen aldri skulle ha blitt godkjent som en del av DNF-48.»
Foreningen FRI tilbakeviser ikke noen av Aftenpostens funn. Samtidig slår de fast at FRI ikke er det samme som DNF-48 var den gang.
FRI tilføyer at gruppen opphørte å være en del av organisasjonen etter ett år som følge av både internt og eksternt press.
«Vi understreker at en slik gruppe aldri skulle ha vært en del av vår historie. Grunnleggende prinsipper i FRIs arbeid er samtykke og likeverd. Da vi ble FRI i 2016, handlet organisasjonens arbeid om frihet fra overgrep og grenseoverskridende atferd».
Syntes synd på pedofile
I Aftenposten tar psykolog og sexolog Thore Langfeldt Kim Friele i forsvar. Han har hatt kontakt med gruppen helt fra starten og forklarer Frieles engasjement med at flere pedofile kontaktet henne for å få hjelp.
– Jeg tror hun syntes synd på dem. Det var et ønske om å hjelpe dem som gikk i dass, rett og slett. Friele hadde gode intensjoner med alt hun gjorde.
Aftenposten tilføyer at Langfeldt selv har kjempet for å senke den seksuelle lavalderen ned til 14 år. Han skrev en rekke innlegg i flere aviser om dette.
Han mener også at det blir feil å kategorisere arbeidsgruppen som pedofile «etter den riktige definisjonen av ordet». For Langfeldt er «en pedofil forstyrrelse» mer presist.
Eksempelvis kan det innebære at man er seksuelt tiltrukket av unge tenåringer.
– Derfor mener jeg det blir feil å henge ut Kim Friele for å ha støttet pedofili. Jeg tror heller ikke hun tenkte så mye på definisjonen, sier Langfeldt til Aftenposten.