Frikirke-ledere reagerer på konservativ avstemming: – Jeg er bekymret
– Jeg er bekymret for at denne uroen skal fortsette, og at vi ikke får ro til å gjøre det vi er kalt til å gjøre.
I går ettermiddag kom nyheten om at 73 prosent av Frikirkens menigheter støtter synoderådets konservative samlivsdokument.
Det ble også klart at 68 prosent mener synet på likekjønnet samliv skal være et bekjennelsesspørsmål, altså noe de ordinerte skal være forpliktet på.
Tidligere nestleder i synodestyret og Frikirkepastor, Anne Mari Schiager Topland, synes ikke resultatet er overraskende.
– Vi har jo så vidt startet på de åpne drøftingene i kirkesamfunnet.
Hun mener det er positivt at de fleste menighetene har hatt prosesser og drøftinger om Frikirkens lære og om bekjennelsesspørsmål.
– 27 prosent av menighetene stemmer mot synoderådets lærevedtak, og en tredjedel av menighetene mener at samlivsteologi ikke er et bekjennelsesspørsmål.
– Kirkesamfunnet vårt har klart å bevare enheten tidligere gjennom alvorlige uenigheter ved å gi samvittighetsfrihet til ordinerte som ikke kan følge Frikirkens lære i ordinasjonsspørsmålet og gjengifte. Det tror jeg er veien å gå også nå, for å bevare enheten, fortsetter hun.
Større konsensus
Pastor i Fredrikstad frikirke, Per Eriksen, er på tur med konfirmanter, men kommenterer resultatet kort:
– Jeg regner med at samtalen på synodemøtet kan føre til større konsensus i Frikirken. Det innebærer blant annet at de dokumentene som vedtas må ha bærekraft over tid. Jeg håper det fortsatt er grunn til å ha såpass tillit til utsendingene til synoden at de vil ha forståelse for dette.
Bekymret synodeformann
Avtroppende synodeformann i Frikirken, Jarle Skullerud, mener det er åpenbart at de som ønsker endring må realitetsorientere seg etter det «tydelige konservative trykket».
– Med det resultatet jeg ser nå, tenker jeg at de som ønsker endring, må forstå at hvis man skal ha noe håp om å en slags omforent vei videre, må det gis et tydelig konservativt preg.
– Hvem som helst som ser tallene, kan si det.
Likevel kan det skje mye før synodemøtet i juni, påpeker Skullerud.
– Jeg ser det som mitt ansvar å forsøke å sjekke ut muligheter for å finne en løsning som flest mulig kan leve med.
Han beskriver en bekymring for veien videre.
– Jeg er bekymret for at denne uroen skal fortsette, og at vi ikke får ro til å gjøre det vi er kalt til å gjøre.
– Jeg tror kirken vår trenger ro nå, avslutter Jarle Skullerud.