LEDER: Tor Erling Fagermoen har ledet arbeidsgruppen.

Frikirkens ledelse har konkludert i homofilisaken

En egen arbeidsgruppe i Frikirken har i ett år jobbet med samlivsspørsmålet. Nå har de konkludert.

Publisert Sist oppdatert

Under synoderådets møte 17.–18. november besluttet Frikirkens synoderåd å lande på et tradisjonelt standpunkt i saken om homofilt samliv.

Vårt Land omtalte saken først.

Siden i fjor har en arbeidsgruppe jobbet med et dokument som nå skal sendes ut til trossamfunnets 82 menigheter for behandling.

Innholdet skal diskuteres i menighetene, før det skal behandles under synodemøtet i juni.

– Kirkesplittende

Utvalget mener samlivsspørsmålet kan være kirkesplittende.

«Å klassifisere ulike syn på likekjønnet samliv som ikke et bekjennelsesspørsmål, kan fort bli første steg på veien mot å akseptere to syn, altså at ett og samme kirkesamfunn kan operere med to gjensidig utelukkende lærer, som skal leve side om side», står det i dokumentet.

Dermed åpnes det ikke for to syn i samlivsspørsmålet, slik for eksempel Den norske kirke har innført.

Frikirken

Frikirken er en evangelisk-luthersk kirke med 82 menigheter i Norge.

Frikirkens synodestyre leder kirkesamfunnet. Synodestyret har sju medlemmer og fire varamedlemmer som velges av det ordinære synodemøtet.

Synodemøtet holdes hvert tredje år. Neste gang er i 2024.

Mellom hver synode er det Synodestyret som leder kirkesamfunnet. Formannen velges blant kirkens ordinerte. Jarle Skullerud er synodeleder i gjeldende periode.

Frikirken.no

Det er pastor i Bergen frikirke, Tor Erling Fagermoen, som har ledet utvalget.

– Dette er to syn som er på kollisjonskurs med hverandre. Det er legitimt å stille spørsmål og prøve saker inn mot vår demokratiske struktur, og det mener jeg at vi har gjort som utvalg, sier Fagermoen til Vårt Land.

– En distraksjon

– Hvor viktig er homofilispørsmålet for Frikirken?

– Det er ikke det viktigste spørsmålet vi behandler. Vi er en disippelgjørende og evangeliserende bevegelse som vil nå ut til nye mennesker. Så på mange måter er det en distraksjon å måtte bruke mye tid på dette, sier Fagermoen til Dagen.

Årsaken til at Frikirken har brukt ett år på å behandle spørsmålet nå er at den Oslo-baserte menigheten Kraftverket, ønsket en behandling i synodemøtet i 2021.

– Dette ble avslått i synoden. Men i stedet landet man på å lage en utredning som skulle se på hele samlivsfeltet. Så det er det vi har levert på som utvalg, en helhetlig samlivsteologi, sier Fagermoen.

Dette innebærer blant annet synet på skilsmisse og gjengifte, samboerskap og konverteringsterapi.

Usikker på enighet

Når synoderådet nå har konkludert, kan ikke innholdet endres, ettersom det er rådet som bestemmer læremessige spørsmål i kirkesamfunnet.

– Hva er det da synodemøtet skal gjøre?

– Synodemøtet kan enten godkjenne synoderådets protokoll eller underkjenne den. Dersom den underkjennes, går dokumentene tilbake til synoderådet i neste periode for endelig behandling. Godkjennes protokollen, er dokumentene gjeldende for kirkesamfunnet, sier Fagermoen.

Dokumentet er nå sendt ut til menigheten, som skal få gjøre opp sin mening.

– Vi ønsker at menigheten skal få bruke tid til å drøfte innholdet. Jeg ser fram til en fruktbarhet samtale om spørsmålene, om hele samlivsteologien, sier Fagermoen.

– Er det bred enighet i Frikirken om det tradisjonelle synet på samliv?

– Det er vanskelig å si. Det er dette som er nåværende lære og det var stort flertall i synoderådet om det tradisjonelle synet. Så jeg vil ikke spekulere, sier Fagermoen.

Powered by Labrador CMS