FELT: Pressens Faglige Utvalg kom med skarp kritikk til Budbæreren tirsdag.

Frikirkens nettmagasin felt i PFU for redaktørens dobbeltrolle

Pressens Faglige Utvalg mener at kommunikasjonslederen ikke kan være redaktør for organisasjonens eget blad.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag ble Frikirkens nettmagasin Budbæreren felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU). Utvalget rettet skarp kritikk mot at Frikirkens kommunikasjonsleder samtidig er redaktør for magasinet Budbæreren.

– Det er uforenlig med god presseskikk å ha begge rollene samtidig, sier Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

UFORENLIG: – Det er uforenlig med god presseskikk å ha begge rollene samtidig, sier Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

PFU er en selvdømmeordning som behandler klager når noen opplever seg rammet av brudd på de etiske retningslinjene for norsk presse.

PFU-leder Anne Weider Aasen la vekt på at det er behov for klare skillelinjer mellom utgiver og eier av redaktørstyrte medier.

– Jeg håper dette kan være til inspirasjon og opplæring i de publikasjonene hvor det ikke er ryddet opp, sa Aasen under PFUs behandling av klagen.

PFU med kritikk av Frikirken

Budbæreren har i en årrekke vært Frikirkens organ. I 2019 besluttet Frikirken å legge ned bladet på papir, og det har siden den gang eksistert som et nettmagasin. Bladet skal etter planen gjenoppstå som et redaktørstyrt medium på papir og på nett i løpet av sommeren.

Frikirkens kommunikasjonsleder Anne-Kristine B. Wiecek er også redaktør for Budbæreren. PFU kritiserer Frikirken for ikke å rydde opp i redaktørens dobbeltrolle.

Budbæreren er medlem av Fagpressen, som er underlagt PFU og Vær Varsom-plakaten.

Dagen har vært i kontakt med redaktør og kommunikasjonsleder Anne-Kristine B. Wiecek, som ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Klaget inn Budbæreren etter sak om homofilidebatt

Fellelsen kom etter at journalist i Kristelig Pressekontor (KPK) Stein Gudvangen klaget inn Budbæreren til PFU. I klagen anklager han Wiecek for å ha en dobbeltrolle, og mener det er brudd på Vær Varsom-plakaten punkt 2.2.

Der står det at «redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet».

Klagen kom etter en konflikt som oppsto etter at KPK i januar i år publiserte omtale av et debattinnlegg i Budbæreren av Anne Mari Schiager Topland, nestleder i Frikirken, der hun diskuterte kirkesamfunnets syn på homofilt samliv.

I innlegget kommer det fram at nestlederen er «dypt urolig for at Frikirkens teologi ikke er fullstendig nok om samliv». Hun avsluttet med at «det får være opp til synoden om jeg har fortsatt tillit framover eller ikke».

Innlegget er en del av debatten i forkant av at Frikirkens synodemøte denne sommeren skal diskutere samlivsteologi.

Mente hun ble feilsitert

KPK er en nyhetsbyrå som leverer stoff fra Kristen-Norge til norske aviser, deriblant til Dagen. Frikirken er en av en rekke medeiere i KPK.

Kristelig Pressekontor (KPK) omtalte Schiager Toplands innlegg og konstaterte i ingressen at Schiager Topland «setter vervet sitt inn på at kirkesamfunnet endrer sitt syn på likekjønnet samliv».

Dette mener Schiager Topland er en feilsitering. Dagen og Vårt Land valgte etter Schiager Toplands forespørsel å endre ingressen, mens KPK forsvarer formuleringen og presiserer at det ikke var skrevet som et direkte sitat.

Fikk ikke medhold om tilsvarsrett

Schiager Topland rykket ut med en presisering i Budbæreren der hun hevder å bli tillagt meninger i mediene som hun ikke har.

I klagen legger Stein Gudvangen også vekt på at han ble nektet tilsvar til Schiager Toplands presisering, og mener at han ble indirekte kritisert og dermed hadde rett til å få publisert tilsvar. Det fikk han ikke medhold i hos PFU. Utvalget mener kritikken ikke var sterk nok til å utløse tilsvarsretten.

Powered by Labrador CMS