Frikirkepastor ble general i luthersk misjonsorganisasjon: – Føler meg hjemme her
Denne helgen får den ferske generalsekretæren sin ilddåp hos fotfolket i Den norske israelsmisjon.
– Det er utrolig trivelig å være her. Så mange varme hyggelige mennesker har tatt initiativ og tatt kontakt med meg, sier Jarle Råmunddal.
Dagen treffer den tidligere misjonskirkepastoren på hans første sommerstevne med Den norske israelsmisjon (DNI), omgitt av 250 israelsvenner. Mange av dem har tilbrakt en mannsalder i det som er Norges nest eldste misjonsorganisasjon.
Råmunddal selv har tilbrakt 11 dager der.
Dype røtter
Den Norske Israelsmisjon (DNI) ble stiftet som Forening av Israels venner, 12. juni 1844 i Stavanger.
Organisasjonen har i dag, ifølge seg selv, medlemmer og sympatisører fra hele Kristen-Norge og jobber hovedsakelig med diakonalt arbeid, solidaritetsarbeid, freds- og forsoningsarbeid og disippelgjørende arbeid.
Sentralt står målet om å bringe «evangeliet tilbake til jødene», noe som også er tema for Sommerkonferansen 2023, 10.–13. august i Fredheim Arena i Sandnes.
– Ikke et opplagt valg
Den tidligere misjonskirkepastoren starter forsiktig.
I likhet med resten av salen sitter han rolig og behersket under lovsangen og reiser seg ikke før styrelederen gjør det, etter invitasjon fra lovsangslederen.
– Jeg har ingen historie her og så har jeg frikirkelig bakgrunn, så jeg tenker kanskje at jeg ikke var det mest opplagte valget, sier han i åpningstalen på kveldsmøtet.
Men Råmunddal og DNI-veteranene har et felles mål: Evangeliet skal tilbake til jødene.
Den ferske generalen bruker sin første tale til å bekrefte det samme:
– Misjon, også overfor jøder, er det viktigste og beste vi kan gjøre, sier han til stevnedeltakerne.
Som eksempel trekker han fram Romerbrevet kapittel ni vers tre om å bringe evangeliet tilbake til det jødiske folk.
– Paulus sine ord om nøden han har for sitt folk har grepet tak i meg, sier han.
Det nikkes ettertenksomt i salen.
Kanskje har den nye generalen har truffet spikeren på hodet. Når han er ferdig med talen får han i alle fall en liten applaus.
Bestemor: – Råbra tale
Etter vel overstått tale og kveldsmøte er det duket for mingling i kafeen, eller Shalomkro, som det heter blant de innvidde.
Her treffer vi bestefar Sigmund Kindervåg (70) sammen med datter Renate Iversen Stokke (39) og barnebarn Sandra Elin Skilbrei (11) fra Sirevåg.
– Hvilket råd har dere til den nye generalsekretæren?
– Hvem er det, spør familiens 11-åring, som selv etter familiens forklaringer ser like spørrende ut.
Mor Renate vet råd.
– Han må tilrettelegge for barn og ungdommer også, og ikke bare de eldre, så de nye generasjonene også får bli med, sier hun.
Bestefar Sigmund tror kontinuitet blir viktig.
– Jeg tror vi har fått en veldig god generalsekretær. Jeg håper han blir lenge, og at han holder seg på den bibelske linjen han viste i talen kveld. Det er det stort behov for, sier han.
– Den talen var bare råbra, ja, skyter bestemor inn fra sidelinjen.
Skal ta raske avgjørelser
I samtale med Dagen etterpå er generalsekretæren selv forsiktig optimist.
– Jeg tror det gikk bra, men man vet jo ikke.
– Hvordan er det å skulle lede en gammel organisasjon med mange veteraner?
– Det er en styrke at man har så lang historie. Det er en sjeldent kompetent gjeng av frivillige og ansatte, både når det gjelder misjon og Israel.
– Hvilke utfordringer kommer med å lede en gammel organisasjon?
– Utfordringen er at man bommer på organisasjonskulturen eller strategi. Det er jeg klar over. Jeg er nok også sånn at jeg tenker at noen avgjørelser må vi ta litt kjapt, det betyr at jeg er helt avhengig av å samarbeide godt.
– Hvilke avgjørelser skal du ta kjapt?
– Strategiske avgjørelser. Det er noen litt vanskelige avgjørelser som er satt på vent i påvente av ny generalsekretær. Det må vi se på.
Pastor i suksess-menighet
I veivalgsrapporten fastslår DNI at de ønsker flere barn og unge.
Råmunddal har inntil nylig vært pastor Randesund misjonskirke i Kristiansand, som har opplevd stor vekst de siste årene.
– Hvilke erfaringer tar du med deg fra pastorjobben?
– Jeg er veldig opptatt av å lede en stab der ansatte jobber sammen som team og skaper trivsel. Det er en nøkkel for den gode tiden som har vært i Randesund.
Samtidig vil han minne om Israelsmisjonens visjon.
– Når vi skaper en retning får vi fart i organisasjonen gjennom vedtak som fattes og effektueres. Da blir det gode ringvirkninger som skaper ny optimisme.
Fulgte med på DNI fra avstand
Prinsipperklæringen til DNI var grunnen til at Råmunddal bet seg merke i organisasjonen da han selv var generalsekretær i Misjonskirken Norge tilbake fra 2007 til 2012.
– Når jeg leste den, kjente jeg meg hjemme. Måten de snakket om Israel ga en gjenklang i det jeg hadde lest i Bibelen.
Fremdeles skulle det ta mange år før han fant veien inn i organisasjonen, men dragningen mot Israel har vært der hele tiden. Som pastor har han lest mye om bibelsk arkeologi, Israels historie og «broderfolket».
Flere ganger de siste tre årene har han vært fristet til å gjøre noe mer aktivt av engasjementet sitt.
– Det var som Gud nappet litt i meg.
Men det ble med tanken, helt til han en dag i fjor så stillingsutlysningen fra Israelsmisjonen.
Derfor ble det Israelsmisjonen
– Det finnes mange kristne israelorganisasjoner. Hvorfor akkurat DNI?
– Jeg tror nok Israelsmisjonen har en helt spesiell stilling når det gjelder å forkynne evangeliet for det jødiske folk, og så er det en bevegelse som er forsiktig med å ta stilling i politiske spørsmål. Jeg kjenner jeg at jeg er glad for det. Det er kanskje også noe av dette som gjør at jeg kjenner meg hjemme her.
– Bør det forkynnes om Israel i menighetene?
– I noen miljøer er det veldig mye snakk om Israel, mens andre steder snakker man aldri noe om det. Det er Kristus vi skal forkynne. Samtidig må vi ha med budskapet med frelseshistorien. Da kommer vi ikke utenom den jødiske sammenhengen.
Tror på vekst blant yngre
Råmunddal begynte i stillingen 1. august, men har allerede gjort seg opp noen tanker om hva han har lyst å få til som generalsekretær.
Kanskje får Renate Iversen Stokke i Shalomkroen ønsket sitt oppfylt.
– Denne organisasjonen har satt seg noen gode mål om vekst i virksomheten hjemme og i misjonsarbeidet og økt engasjement blant yngre. Vi kommer til å se vekst i den retningen de ønsker. Det skjer ikke i en håndvending, men i løpet av en femårsperiode vil vi kunne se resultater. Så får vi se hva fremtiden bringer, sier Råmunddal.