Frikirker ønsker mer innflytelse i Kirkens Nødhjelp
Kirkens Nødhjelp ønsker å skape ro hos sine oppdragsgivere ved å klargjøre abortsynet i et internt dokument. Det er likevel ikke tilstrekkelig.
Det siste året har det pågått en debatt om Kirkens Nødhjelp sitt syn på abort. Bistandsorganisasjonen ønsker å sikre kvinner «lovlige og trygge aborter», samt støtte opp om partnere som aktivt vil bidra til å sikre retten til abort, heter det i et vedtak fra 2012.
Dette har ikke falt i god jord hos frikirkene, som Kirkens Nødhjelp skal representere. Denne våren har det vært holdt dialogmøter for å komme til enighet om veien videre.
Klargjør abort-syn
Møtene har resultert i en tydeliggjøring av Kirkens Nødhjelp sitt standpunkt i abortsaken. Dagen har fått tilgang til dokumentet.
Her presiserer Kirkens Nødhjelp at deres oppgave er å redde liv, barnets liv i mors mage og den gravide kvinnens liv. De skriver:
«Samtidig er vi i dette arbeidet klar over kor komplisert verda er. Derfor snakker vi ope om det som er etisk komplekst og kjenslemessig vanskeleg: Om at det er eit mål å få færrest mulig abortar, men og at når det ikkje er til å unngå, må abort vere lovleg og trygt.»
De skriver videre:
«Vi er overbevist om at hvis det blir større åpenhet, vil fleire jenter våga å koma til rådgiving og få hjelp: Få hjelp både til å behalde barnet sitt, eller om det ikkje finst alternativ, få hjelp til ein medisinsk forsvarleg, lovleg abort.»
Er avventende
Klargjøringen fra Kirkens Nødhjelp har gitt Den Evangelisk Lutherske Frikirke ro.
– Vi opplever at dokumentet om mødrehelse er noe vi lever godt med, sier Jarle Skullerud, synodeformann i Frikirken.
Pinsebevegelsen er noe mer avventende.
– Vi må diskutere denne saken internt, og så vil vi lande på hva vi mener om klargjøringen fra Kirkens Nødhjelp, sier Bjørn Bjørnø, generalsekretær i Pinsemisjonen.
Dokumentet fra Kirkens Nødhjelp er likevel ikke punktum i saken. Nå ønsker frikirkene mer innflytelse i bistandsorganisasjonen.
Avgjørende for pinsevenner
– Vi ønsker mer innflytelse i Kirkens Nødhjelp. Som oppdragsgivere ønsker vi jo å kunne påvirke beslutningsprosesser, sier Bjørnø.
Pinsebevegelsen har to representanter i representantskapet, som er det øverste organet i Kirkens Nødhjelp.
– Hvordan Kirkens Nødhjelp møter vårt ønske om innflytelse, har betydning for vårt forhold til organisasjonen. Det er i alle fall slik jeg ser det, sier Bjørnø.
Han presiserer at arbeidsgruppen, som representerer Pinsebevegelsen, nå vil ta spørsmålet videre internt i bevegelsen.
– Vi har tro på Kirkens Nødhjelp og tenker at Kristen-Norge er tjent med å ha en så tung bistandsaktør.
Han erkjenner likevel at diskusjoner rundt abort har skapt uro for Pinsebevegelsen.
– Slik er det med all økumenikk. Det vil alltid være brytninger i ulike spørsmål.
Ny organisering
Baptistsamfunnet ønsker også mer innflytelse i bistandsorganisasjonen, som opprinnelig ble etablert innenfor Den norske kirke.
– Som oppdragsgivere ønsker vi innflytelse, sier Terje Aadne, generalsekretær i Baptistsamfunnet.
Han forteller at det ikke har vært aktuelt å melde seg ut av Kirkens Nødhjelp.
Frikirken har stilt spørsmål ved organiseringen av Kirkens Nødhjelp.
Erkjennelse
Styreleder i Kirkens Nødhjelp erkjenner at Den norske kirke har mye makt i organisasjonen og at dette ikke alltid gjenspeiler mangfoldet av eiere.
– Vi som representerer Den norske kirke innser at det kan være behov for å vise at vi er mer økumeniske, sier Kjetil Aano.