LÆSTADIANER: Oddgeir Sølvfæstersen (35) er læstadianer og forkynner. Han tror det er utslagsgivende for at han har fått plass i bispedømme­rådet i Nord-Hålogaland.

Frimodig kirke fikk inn ti av dem de anbefalte

FFrimodig kirke anbefalte 18 navngitte kandidater i forkant av kirkevalget. Ti av dem ble valgt inn mens to ble første vara.

Publisert Sist oppdatert

Frimodig kirke ønsket ikke å stille med egne kandidatlister foran årets valg i Den norske kirke. Det konservative nettverket for bekjennelse, disippelskap og fornyelse i Den norske kirke var redde for politisering av kirken.

På sin nettside oppfordret imidlertid Frimodig kirke alle medlemmer av kirken til å bruke stemmeretten bevisst og strategisk.

«Vår strategi er å anbefale å gi ekstra personstemmer til utvalgte kandidater på nominasjonskomiteens liste», skrev de.

18 navn

Frimodig kirke foreslo følgende 18 navn «som står for klassisk teologi», samtlige fra nominasjonskomiteens lister:

Agder og Telemark: Turid Håland, Markus Westermoen og Ståle Ryste. Her kom de to første inn, mens Ståle Ryste ble 1. vara.

Bjørgvin: Daniel Kydland, Per Hilleren og Arve Kjell Uthaug

Per Hilleren var nummer tre på nominasjonskomiteens liste og kom inn. Daniel Kydland ble 1. vara, mens Uthaug, som var nummer 10 på listen ikke kom med.

Borg: Øyvind Refvik stod som nummer 14 på listen og ble ikke valgt.

Hamar: Toril Kristiansen stod som nummer 10 på listen og ble ikke valgt.

Tre av fem

Møre: Erika Lynn Solli, Kristine Oksavik Sve, Rikke Grevstad Kopperstad, Frode Rabbevåg og Ann-Kristin Sørvik.

Her kom de tre siste inn. De to første var henholdsvis på nummer 13 og 12 på listen og kom ikke med.

Nidaros: Helge Nilsen ble 4. vara. Han stod som nummer 7 på listen.

Sør-Hålogaland: Per Kristian Skorpen kom inn.

Tunsberg: Anne Helene Mangelrød Gjone kom inn.

For Oslo og Stavanger bispedømmer ble ikke navn foreslått.

Læstadianer

I Nord-Hålogaland foreslo Frimodig kirke Oddgeir Sølvfæstersen og Marta Kristine Ims. Begge ble valgt. Ims stod på første plass, mens Sølvfæsteren var helt nede på 11. plass, men kom likevel med i bispedømmerådet.

– Jeg tror de som har stemt på meg sympatiserer med det jeg vil jobbe med, sier Sølvfæstersen til Dagen. Han ser ikke bort fra at Frimodig kirkes kampanje har hatt virkning, men tror plassen i bispedømmerådet helst skyldes at han er læstadianer og forkynner i bevegelsen.

– Jeg bor i Lyngen-området i Troms der læstadianismen er utbredt. Læstadianerne er uten tvil en betydelig gruppe i kirken her oppe og jeg tror nok at disse medlemmene også har stemt på meg. Jeg er jo omreisende predikant, sier han.

– Ikke sentralstyrt

Svein Granerud, styreleder i Frimodig kirke, sier til Dagen at det er grunn til å tro at anbefalingene de har gitt har betydd noe.

– Dere anbefalte kun kandidater fra nominasjonskomiteens lister?

– Vi skrev innledningsvis at vi anbefaler at en krysser av tre navn på Nominasjonskomiteens liste som dermed får dobbeltstemme. Vi skrev også at en kan overføre navn fra Bønnelista hvis en ikke fant tilstrekkelig antall aktuelle navn.

– Det kunne vel strengt tatt stått flere på deres anbefalingsliste over kandidater som står for klassisk teologi?

– Ja, men det var viktig for oss at de lokale lagene i Frimodig kirke skulle foreslå navn. Dette var ikke sentralstyrt fra oss.

Powered by Labrador CMS