Frimodig kirke og Bønnelista reagerer på skeivt sammensatt styre
Konservative kirkepolitikere savner en plass i styret som skal se til at den digitale delen av kirkevalget går rett for seg.
For første gang åpnes det i høst opp for digitale stemmer ved kirkevalget, i tillegg til de vanlige fysiske. Noen av de mer konservative kirkepartiene mener at dette går i deres disfavør.
– En digital ordning vil gagne Åpen folkekirke sin sak, uttalte Sverre Elgvin Lied i Frimodig kirke til Dagen i januar.
I et brev sendt til Kirkerådet i februar reagerte han sammen med lederen for Bønnelista, Jo Hedberg, på internettvalgstyret som skal administrere den digitale delen av valget. Styret er et teknisk valgorgan som har i oppgave å påse at digital stemmegivningen og opptelling av disse, skjer i henhold til regelverket.
Et styre som favoriserer Åpen folkekirke?
Sammensetningen av styret favoriserte nemlig Åpen folkekirke, mente de.
«Slik internettvalgstyret nå er sammensatt består internettvalgstyret av tre personer fra samme kirkepolitiske fraksjon», skrev Lied og Hedberg.
Videre mente de «denne skjevheten i internettvalgstyret med en overvekt at medlemmer fra den kirkepolitiske siden en skulle tro har meste nytte av digitale forhåndsvalg, er svært uheldig».
De konservative kirkepolitikerne mener nemlig at passive kirkemedlemmer i større grad støtter Åpen folkekirkes politikk, og at det er en sjanse for at disse i større grad vil stemme digitalt enn hva som ellers ville vært tilfellet.
I løpet av februar ble det klart at en av Åpen Folkekirkes representanter i styret (Iselin Vistekleiven) likevel ikke ville være med i styret, slik at styrets sammensetning ikke ville være så skeiv som først antatt.
Deretter sendte representantene et nytt brev i mars der de gjentok ønsket om at alle grupper som stiller til valg burde være representert i valgstyret. «Valgstyret mangler fremdeles bredde og de mindre grupperinger som stiller til valg», mente de.
Ikke plass til alle i et styre på fem
I et svar fra direktør Ingrid Vad Nilsen og avdelingsdirektør Torbjørn Backer Hjorthaug ble det vist til at styret er sammensatt med en helt annen motivasjon enn de rent kirkepolitiske.
Da styret ble oppnevnt ble det nemlig sagt at «tre medlemmer av internettvalgstyret oppnevnes på bakgrunn av kjennskap til og deltakelse i kirkevalg og det kirkelige demokratiet. To av disse medlemmene oppnevnes blant Kirkemøtets medlemmer og et medlem representerer ungdomsdemokratiet. Det anbefales at det er to medlemmer med personlige varamedlemmer oppnevnt på bakgrunn av særlig faglig kompetanse (statsvitenskap/valgfaglig kompetanse og IT/informasjonssikkerhet)».
Videre skrev de at når styret består av fem medlemmer (og fem varamedlemmer) vil ikke alle berørte grupperinger kunne få plass. De som er valgt er dessuten pålagt å utføre vervet, og det finnes heller ikke noe «rettslig grunnlag til å gjøre endringer i internettvalgstyrets sammensetning på det nåværende tidspunktet».
Kirkerådet behandlet saken på møte i Oslo 24. og 25. mars, og kom fram til samme konklusjon som kirkens administrasjon. Iselin Vistekleiven ble erstattet av hennes personlige varamedlem Erling Birkedal.
«Tiltak for å øke valgdeltakelsen»
Dagen har vært i kontakt med Kirkerådet for å få svar på spørsmålene om styresammensetningen favoriserer Åpen folkekirke, og om ikke alle de største kirkepolitiske grupperingene bør være representert i et slikt styre.
Dette fikk vi ikke svar på, men vi fikk et generelt svar fra avdelingsdirektør i juridisk avdeling, Torbjørn Backer Hjorthaug. Han skrev blant annet:
«Kirkemøtet har understreket at Den norske kirke skal være en demokratisk folkekirke. I forbindelse med skillet mellom kirke og stat har det blitt iverksatt flere tiltak for å øke valgdeltakelsen. Det er fortsatt et ønske om å øke oppslutningen, og Kirkemøtet har derfor vedtatt digital forhåndsstemming som en del av kirkevalget i 2023. Om dette vil bidra til å øke valgdeltakelsen, blir først klart etter valget i september», skriver han.