Silje Lehne Michalsen, som mandag ble erklært frisk for ebola, smilte bredt da hun møtte pressen og leste opp en uttalelse. -Mitt første oppdrag ble ikke helt som jeg hadde tenkt. Men jeg håper å kunne dra i felt igjen så snart som mulig, sa hun. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Friskmeldt for ebola – ber Norge se mot Vest-Afrika

Silje Lehne Michalsen takket for all støtte og behandling som gjorde at hun ble kvitt ebola. Så ba hun mediene om å rette søkelyset mot Vest-Afrika.

Publisert Sist oppdatert

Brede smil og lettelse preget pressekonferansen der det ble klart at Michalsen nå er friskmeldt og utskrevet.

Se pressekonferansen her, i et NRK-opptak:

Etter å ha fortalt sin historie og takket for all hjelp, ba den 30 år gamle legen selv om å slippe mer oppmerksomhet fra mediene.

– I stedet vil jeg heller utfordre dere til å vende blikket sørover og bruke tid og spalteplass på de virkelige historiene og de virkelige problemene, som jo faktisk foregår i Vest-Afrika og ikke her på Ullevål, sa hun.

Michalsen var på jobb for hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser i byen Bo i Sierra Leone da hun 5. oktober fikk konstatert ebolasmitte. Hun ble så fløyet hjem til Norge og har fått behandling ved Oslo universitetssykehus.

Følte seg uvel

I en uttalelse mandag forklarte Michalsen selv for første gang hendelsesforløpet.

– Lørdag 4. oktober følte jeg meg uvel da jeg kom hjem fra jobb. Jeg målte temperaturen og oppdaget at jeg hadde litt feber. Jeg isolerte meg på rommet mitt og fikk tatt en malariatest som var negativ. Neste dag ble det tatt en blodprøve som var positiv for ebola, forklarte hun.

Hjemme i Norge ble hun møtt av «et fantastisk team av leger og sykepleiere».

– I dag er jeg frisk og ikke lenger smittsom, konstaterte hun, og kom deretter inn på at langt fra alle som får den livsfarlige blødningsfeberen, er like heldige.

– Å ha ebola i Vest-Afrika er mer enn å ha symptomer. Det er å miste søstre, fedre og naboer. Å være seks år og innlagt uten noen kjente. At familien din blir stigmatisert. Å være isolert i varme, overfylte telt, med harde senger og døde kropper i nabosengene. Men det er bare hvis du er så heldig å få plass, sa hun.

– Å ha ebola i Vest-Afrika er å ha en liten sjanse til å overleve, men sannsynligvis ender det med å dø alene.

I Sierra Leone, Liberia og Guinea har ebola kostet minst 4.500 mennesker livet.

«Pappa, jeg har fått ebola»

Også Michalsens far Bård Borch Michalsen fortalte mandag for første gang om hvordan de siste to ukene har vært.

– Søndag kveld for 15 dager siden ringer hun selv fra Sierra Leone og sier at hun har en nyhet: «Pappa, jeg har fått ebola». Da går det selvfølgelig kaldt nedover ryggen, forklarer han til NTB.

– Men hun var såpass rolig, nøktern og optimistisk at det nærmest ble hun som trøstet oss og ikke motsatt. Den grunntonen har vedvart hele veien. Hun har god kunnskap om sykdommen selv og har hatt veldig tro på behandlingen hun har fått her, legger Borch Michalsen til.

Han forklarer at det har vært lange dager med mye usikkerhet og tanker om hvordan datteren hadde det i isolat.

Alternativ behandling

Også helseminister Bent Høie (H) stilte seg i køen av gratulanter mandag.

«Veldig glad for nyheten om at Silje nå er friskmeldt! Tusen takk til gjengen på OUS som har gitt god behandling!» skrev han på Twitter.

Avdelingsleder Dag Kvale ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved sykehuset bekrefter at Michalsen både har fått vanlig støttebehandling og alternativ behandling. Men han kunne mandag ikke si noe sikkert om hvilke effekter de ulike behandlingsformene har hatt.

Den spanske sykepleieren som har vært smittet av ebola, ble erklært frisk søndag.

Mandag ble dessuten Nigeria i Vest-Afrika erklært fritt for ebola.

Powered by Labrador CMS