Frister studenter med tur, tapas og tro

I tre hele uker har menigheter i Tromsø et lavterskel-tilbud for nye studenter. Live Fossen Gundersen i Norkirken mener de har mye å tilby – uavhengig av livssyn.

Publisert Sist oppdatert

Tilstrømningen til norske studiesteder er stor i disse dager. Tromsø har Norges tredje største universitet med rundt 15.000 studenter. Her, som i andre studentbyer, skjer det en storsatsing i kristen regi for å etablere kontakt og tilby et åndelig fellesskap.

– Statistikken viser at de som velger å fortsette å være kristne når de har fylt 19, forblir troende resten av livet. Man må si ja til Jesus enda en gang når man står på egne bein og flytter til et nytt miljø, sier Fossen Gundersen.

Egen nettside

I dag deltar hun på en messe på universitetet sammen med representanter fra alle studentorganisasjoner i Tromsø. I kveld er det kick-off i Pinsekirken Filadelfia med mat, show og leker. Tilbudene de neste ukene er mange og varierte: turer, gratis måltider, gratis loppemarked, samtaler om bibelske tema, kurs i pynting og dekorering av cupcakes og mye mer.

Som et ledd i å nå ut har flere menigheter i byen opprettet en Facebook-side der de legger ut oversikt over hva som skal skje de neste tre ukene. Siden har fått navnet: «Ny student i Tromsø?»

Snart vil studentene også ha tilgang til en egen nettside som er i ferd med å bli etablert på tvers av alle studentmiljøene i byen.

– Det er travle tider?

– Akkurat nå er det bare kaos. Det er sånn høsten er, sier hun.

De siste årene har Norkirken samarbeidet med KRIK, Norges Kristelige Student og Skoleungdomslag, bibelskolen Fjellheim og noen av frimenighetene i byen. Alle bidrar for å gi studentene et variert tilbud og skape arenaer for å bli kjent med andre studenter de første ukene etter oppstart.

– I løpet av disse tre ukene blir studentene introdusert for ulike miljø og kan finne ut hvor de trives best. Det viktigste for oss er at folk finner et sted å høre til, sier Fossen Gundersen.

Behov for å bli sett

Salem menighet i Trondheim, også en Norkirke-menighet, regner med 100-150 nye studenter i høst. Totalt er det rundt 400 studenter i menigheten. På nettsiden har menigheten lagt ut en oversikt over det sosiale programmet i høst.

– Vi har et sterkt fokus på å ta imot nye. Det tror jeg er grunnen til at mange kommer til oss. De trenger en base og har behov for å bli sett, sier studentpastor Myrth Helen Andresen.

Før oppstart utveksles det informasjon mellom flere av byens menigheter slik at de unngår at store arrangement kolliderer.

– KRIK har laget et eget fadderopplegg for nye studenter. I sitt program legger de inn tur til Betania ( Misjonsforbundet), Frikirken og Salem. Vi prøver å være på hverandres arenaer og snakker varmt om hverandre. Det viktigste er at studentene finner en base. Man vokser mye og blir mer stødig hvis man har en tjeneste inn mot en menighet. For noen blir miljøet i Salem for stort. De vil heller ta turen til Betania eller Input, som er Frikirken sitt studentarbeid.

I tillegg til de faste lørdagssamlingene tilbyr Salem et ledertreningsprogram.

– Rundt 25 studenter og unge voksne tar dette ved siden av studiene. Slik får vi disippelgjort en del, opplyser hun.

Velkommen til Oslo

I Oslo har 22 menigheter etablert en nettside med tittelen «Velkommen til Oslo». Der ligger en presentasjon av hver enkelt menighet. Slik blir det lettere for nye studenter å orientere seg. Tradisjonen tro inviterer de studentene til grilling, konserter og velkomst på St. Hanshaugen.

Det skjedde onsdag denne uken. Blant de som inviterer er Misjonssalen i Oslo, som er tilknyttet Norsk Luthersk Misjonssamband. En uke fremover skal de ha det de kaller en oppstartuke som varer helt til neste lørdag. Nye studenter får tilbud om å være med på konkurranser, quiz, filmvisning og grilling, for å nevne noe.

– Vi gir også tilbud om å bli med i bibelgrupper. I fjor var det 30 nye som meldte seg og som ønsket å være del av et mindre fellesskap, opplyser ungdomsleder Jan Magnus Fauske Lillebø. Hver lørdag samler de rundt 300 ungdommer, og i samarbeid med Storsalen (Normisjon) arrangerer de også et Alphakurs i løpet av året.

Et «følbart hjerterom»

I Sogndal er det en middels stor høgskole med rundt 3.700 studenter. I to uker tilbyr Sogndal Indremisjonsforsamling egne arrangement for å ønske studentene velkommen. Vikarierende forsamlingsleder Nils Jøssang opplyser til Dagen at de prøver å markedsføre forsamlingen på ulike måter.

– Tanken er å kunne tilby en god opplevelse for alle - uansett hvordan man forholder seg til kristen tro, sier han.

Tapaskvelder, middagsinvitasjoner, quiz, turer og andakt inngår i årets program.

– Det har blitt en god gjeng med studenter i menigheten. Mellom 30 til 50 er jevnlig innom.

– Hva tror du er årsaken til at de trives hos dere?

– Den viktigste grunnen er nok at eldre, voksne og familier bryr seg og har hjerte for andre. Jeg tror studentene merker et «følbart hjerterom». Her blir de sett og tatt imot og får en opplevelse av å høre til.

Jøssang er takknemlig for at de har mange kristne studenter som gir av seg selv inn i miljøet. Unge som ønsker å skape et miljø der folk kan trives og få møte Jesus.

*Hva gjør din menighet for å komme i kontakt med studenter? Tips oss gjerne!

Powered by Labrador CMS